Przepis na Barszcz wigilijny Karola Okrasy. Sprawdzony i łatwy. Intensywny barszcz czerwony z uszkami na wigilię. Ma wyjątkowy smak

red
Przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy
Przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy
Sprawdzony przepis na wigilijny barszcz czerwony z uszkami? To sekret każdej gospodyni domowej szykującej kolację wigilijną. Bo barszcz czerwony to jedna z najważniejszych potraw świątecznych w polskiej tradycji wigilijnej. Dlatego barszcz czerwony najlepiej przygotować samemu według sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy, uznanego kucharza, który krok po kroki pokaże Wam jak zrobić idealny barszcz czerwony z uszkami na wigilię. Karol Okrasa to znany i ceniony kucharz, którego przepisy sprawdzają się w najróżniejszych sytuacjach. Wypróbujcie na wigilię.

Barszcz wigilijny Karola Okrasy. Przepis sprawdzonym idealny na święta

Przygotowanie idealnego barszczu na wigilię jest czasochłonne, ale jego smak wynagrodzi czas spędzony w kuchni a doznania smakowe będą zdecydowanie lepsze, niż jeśli zdecydujecie się na barszcz z koncentratu albo z torebki, który nie oszukujmy się, wiele wspólnego z barszczem nie ma.

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw. Sprawdzone i wypróbowane

Warto sięgnąć po sprawdzony i wypróbowany przepis. Poniżej znajdziecie przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy, który na pewno Was nie rozczarujcie. Stosujcie się do wskazówek Karola Okrasy, a na pewno przygotujcie sami udany barszcz czerwony z uszkami na wigilię.

Przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy

Składniki na barszcz:

  • buraki – 500 g
  • wywar jarzynowy – 1,5 l
  • zakwas na barszcz czerwony – 1,5 l
  • majeranek suszony – 2 łyżki
  • ocet spirytusowy – 2 łyżki
  • cukier – 1 łyżka
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Przygotowanie barszczu czerwonego
Zaczynamy od przelania zakwasu przez sitko do dużego garnka, a następnie doprawiamy go majerankiem, pieprzem, solą oraz cukrem Podgrzewamy go na małym ogniu. Opcjonalnie możecie dolać wywar To zależy jaki barszcz chcecie uzyskać. . Jeśli ma być intensywny, pomijamy tę czynność.

12 potraw wigilijnychZUPA RYBNA Z KARPIAPotrzebujesz:1 głowa karpiaokrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogonkawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia1 duża marchewka½ pietruszki1/8 selerasólszczypta utartej gałki muszkatołowej2 łyżki pokrojonego koperkusok z cytryny4 szklanki wody½ słodkiej śmietanki3 łyżeczki mąkiSzczypta kurkumy1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )Przygotowanie: Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.plPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i t...

Najlepsze świąteczne bożonarodzeniowe: Tradycyjne i piękne życzenia na wigilię

Buraki w skórkach myjemy, zawijamy w folię, układamy na blasze. Pieczemy do miękkości ok. 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Lekko przestudzone obieramy ze skórki. Następnie dodajemy upieczone, obrane i pokrojone w kostkę buraki do zakwasu. Podgrzewamy barszcz (nie zagotowujemy), a pod koniec dodajemy ocet. Barszcz podajemy z porcją uszek.

Zobacz przepis na barszcz wigilijny Karola Okrasy w wersji WIDEO

Uczestnicy COP24 w Katowicach próbują mówić po śląsku i polsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Przepis na Barszcz wigilijny Karola Okrasy. Sprawdzony i łatwy. Intensywny barszcz czerwony z uszkami na wigilię. Ma wyjątkowy smak - Dziennik Zachodni

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kuchmistrz
Nie ma co super przepis wlej zakwas i zmieszaj z burakami...
m
marzena
to niech sobie ten pseudokucharz "ugotuje" cala wigilie z torebki... q*** co za ciule
Wróć na i.pl Portal i.pl