Mleczko pszczele – właściwości
To wydzielina pszczół robotnic (na zdjęciu), która stanowi pokarm przyszłych matek pszczelich. Tzw. gelée royale, royal jelly czy „królewska galaretka”, oprócz typowych składników pszczelich (w tym 18 proc. białka) zawiera szczególne bogactwo substancji czynnych biologicznie, w tym stymulujących układ immunologiczny. Dzięki temu znajduje zastosowanie przy niedożywieniu, zaburzeniach nerwowych, kryzysach zdrowotnych, ropnych ranach.
Czerw trutowy – właściwości
Związki pozyskiwane z organizmów pszczół w stadium larwalnym (w formie czerwi rozwijają się w komórkach plastra z wypukłym „wieczkiem”) są uważane za męski odpowiednik mleczka pszczelego. Mają podobne właściwości i są stosowane w połączeniu z innym produktami pszczelimi oraz w silnie działających preparatach leczniczych.
Czerw trutowy wyróżnia silniejsza aktywność usprawniająca pamięć i sprawność intelektualną, pobudzająca i wspierająca odporność oraz kobiecy układ hormonalny.
Pszczeli jad – właściwości
Pszczeli jad stosowany w ramach ściśle kontrolowanej apitoksynoterapii wykazuje działanie przeciwbólowe, przeciwartretyczne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Zawiera m.in. enzymy, peptydy, czynne biologicznie aminy i aminokwasy.
Produkty pszczele są coraz bardziej na wagę złota, a powodem jest masowe ginięcie pszczół. Zjawisko to wynika głównie ze stosowania pestycydów i upraw modyfikowanych genetycznie, a także chorób tych owadów, przywleczonych z innych kontynentów.