Produkty PEPCO wycofywane ze sprzedaży. Są szkodliwe dla zdrowia. Zobacz najnowsze ostrzeżenia GIS (4.03.2021)

OPRAC.: (adek)
Najnowsze ostrzeżenia GIS. Te produkty szkodliwe dla zdrowia i życia wycofywane są ze sprzedaży
Aktualne ostrzeżenia GIS z 4 marca 2021 roku. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega oraz wycofuje ze sklepów produkty szkodliwe dla zdrowia i życia. Najnowsze ostrzeżenie GIS dotyczy przedmiotów kuchennych. Obejrzyj także inne niebezpieczne produkty, które wycofywane ze sprzedaży. Sprawdź również najnowsze wyniki kontroli i aktualne ostrzeżenia GIS w naszym raporcie. Sprawdź czy kupiłeś te niebezpieczne dla zdrowia i życia produkty. Jeśli tak, możesz oddać je do sklepu lub po prostu wyrzucić (4.03.2021).

GIS ostrzega przed spożywaniem niebezpiecznych dla zdrowia i życia produktów. Zobacz dlaczego zostały one wycofane ze sklepów po decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego 4.03.2021

Czym zajmuje się Główny Inspektor Sanitarny? GIS przez cały czas kontroluje produkty, które są sprzedawane, dzięki czemu regularnie wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości. Z tego powodu wycofał już wiele niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca także pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego. W ostatnich ostrzeżeniach poinformował m.in. o talerzach z ołowiem, jedzeniu z sieci IKEA oraz popcornie i napojach energetycznych. Zobacz, czy przypadkiem nie masz ich w swoim domu. Zapoznaj się z najnowszymi ostrzeżeniami GIS, sprawdź daty ważności i pozbądź się szkodliwych produktów.

Nowe ostrzeżenia GIS o niebezpiecznych produktach. Znajdziesz tu konkretne partie, które zostały wycofane ze sprzedaży.

KTÓRE PRODUKTY ZOSTAŁY WYCOFANE ZE SKLEPÓW? ZNAJDZIESZ W NASZEJ GALERII

Zalecenia dla konsumentów:

  • Należy pozbyć się produktów z partii objętych komunikatem. Nie można ich spożywać.
  • W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po zjedzeniu szkodliwych produktów, trzeba skontaktować się z lekarzem.

GIS wycofuje produkty spożywcze ze sklepów. Salmonella w mię...

Komunikaty i ostrzeżenia o produktach publikowane są przez GIS cyklicznie. Zawierają one informacje o stwierdzonych niebezpieczeństwach i nieprawidłowościach, mogących być groźne dla naszego zdrowia.

Zobacz też: GIS wycofuje produkty ze sklepów. Wykryto salmonellę. Sprzedawały ją m.in. Biedronka, LIDL, Żabka, McDonald's i Selgros

Jaja – co powinieneś wiedzieć?

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce, od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp. W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach.

Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

Przygotowywanie dań/potraw

  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.

Podawanie posiłków

Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

Koronawirus – nowe objawy

Wideo

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
1 marca, 18:50, konsument:

Oprócz wycofania produktów powinna być kara w wysokości około 1 000 000 zł dla wytwórcy jak i sprzedającego a cała partia komisyjnie zniszczona w obecności przedstawiciela Sanepidu . W innym przypadku to dziadostwo będzie coraz bardziej się rozszerzało.

Kara dla wytwórcy z Chin? Dobre

k
konsument

Oprócz wycofania produktów powinna być kara w wysokości około 1 000 000 zł dla wytwórcy jak i sprzedającego a cała partia komisyjnie zniszczona w obecności przedstawiciela Sanepidu . W innym przypadku to dziadostwo będzie coraz bardziej się rozszerzało.

G
Gość

Producenci zarabiają,sklepy zarabiają...a konsument ma wyrzucać pieniądze w błoto

G
Gość

Weekendowe artykuły od kilkunastu tygodni to samo w kółko...

D
Dno i pisorosty
2 listopada 2020, 14:29, Takie realia:

Czy dla potomków pana z "wąsikiem " zależy na zdrowi Polaków "?

Jak się widzi i czyta to ... nie

27 stycznia, 19:49, Pxxxska:

Trzeba uczyć się liter. Mój dwuletni wnuk juz czyta a wy nie możecie doczytać? Nic poza tytułem? Ile tam jest o IKEI?

Poranny to gów.., którego prawie nikt nie czyta, żyją z reklam wyświetlających się po każdym "zdjeciu" z "galerii"

P
Pxxxska
2 listopada 2020, 14:29, Takie realia:

Czy dla potomków pana z "wąsikiem " zależy na zdrowi Polaków "?

Jak się widzi i czyta to ... nie

Trzeba uczyć się liter. Mój dwuletni wnuk juz czyta a wy nie możecie doczytać? Nic poza tytułem? Ile tam jest o IKEI?

P
Pxxxska

O, nowe obajtkowe. Dużymi literami oskarżacie w tytule IKEA a potem oprócz jakichś dwóch, trzech ciastek jest w 99% towar pochodzących z innych sklepów. Czy to w porządku? Co macie do IKEI? Ostatnio byłam, dają jedzenie na wynos w takich fajnych opakowaniach z papieru, a wygląda to jak styropian. Ekologiczne, biodegradowalne. Nawet sztućce takie.

A
Ala
25 października 2020, 15:12, Gość:

Kara wiezienia tak jak karze sie zabojcow. Dosyc cichego zabijania konsumentow. Producenci ,jestescie winni za wszystkich zmarlych na raka za trucizne ,ktora dosypujecie do zywnosci.

A mi się wydaje, że takie mamy prawo, skoro te trucizny zostały dopuszczone, to są, a my jako konsumenci powinniśmy dla dobra swojego zdrowia nie kupować

G
Gość
6 listopada 2020, 17:56, Gość:

zamknąć tych trucicieli, powsadzac tych z mafii farmaceutycznej którzy truja nas, żeby sie wzbogacic. Prof. Fijałek: ""rozumiem, że każdy chce jak nawięcje zarobić, ale na Boga nie kosztem ludzkiego zdrowi'''' TO O LEKACH z cho9nskim rakotwórczym walsartanem, kupuja tanio, zeby duzo zarobic, a to że ludzie beda umierac na raka wątroby, trzustki to małe nic

Valsartan nie jest rakotwórczy , pajacu . Substrat został zanieczyszczony .

G
Gość

"Najbardziej narażone na przekroczenie akceptowanego dziennego spożycia dodatków (ADI) z dietą, ze względu na niższą masę ciała i upodobania smakowe, są dzieci - głównie w wieku do 10 lat. Najwięcej dodatków jest w produktach, które dzieci lubią najbardziej, czyli ciastach, aromatyzowanych napojach, lodach, parówkach. Z monitoringu spożycia i stosowania dodatków do żywności, przygotowywanego przez Instytut Żywności i Żywienia wynikało, że przyswojenie z dietą kwasu sorbowego i sorbinianów - konserwantów dodawanych głównie do ciast, przetworów warzywnych, pieczywa, aromatyzowanych napojów - znacznie przekraczało limit i w grupie dzieci 4-10 lat wynosiło 291 proc. akceptowanego dziennego spożycia (ADI). U 5 proc. dzieci i młodzieży (1-17 lat) pobranie tych dodatków wynosiło aż 681 proc. Tymczasem spożycie z dietą np. azotynów, obecnych m.in. w wędlinach, parówkach, peklowanym mięsie, u najmłodszych dzieci wynosiło ponad 160 proc. dopuszczalnego limitu, a u 5 proc. dzieci w wieku 1-3 lat kształtowało się na poziomie aż 562 proc."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

G
Gość

"NIK zauważa, że Główny Inspektor Sanitarny, który nadzoruje jakość zdrowotną żywności, nie wdrażał i nie inicjował działań, które miałyby potwierdzić lub zaprzeczyć, że istnieje ryzyko związane z używaniem substancji dodatkowych. Nie angażował do tych celów także Rady Sanitarno-Epidemiologicznej, w składzie której znajdowali się pracownicy naukowi zajmujący się zagadnieniami bezpieczeństwa żywności, w tym problematyką dodatków do żywności.

Tymczasem dostępnych jest coraz więcej dowodów i publikacji, które wskazują na szkodliwość niektórych dodatków do żywności. W zleconej przez NIK ekspertyzie wśród dodatków, które mogą wywoływać alergie wymieniono barwniki spożywcze, szczególnie syntetyczne (m.in. E 123, E 110, E 122) oraz konserwanty z grupy siarczynów. Wskazano również, że niektóre barwniki (E120 koszenila, E124 czerwień koszenilowa i E 129 czerwień Allura), mogą powodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny. Barwniki te są często używane w wędlinach, napojach, sałatkach. Są one szczególnie niebezpieczne dla dzieci oraz osób uczulonych na salicylany. Jako dodatki o wysokim potencjale pronowotworowym wymieniono konserwanty: kwas benzoesowy (E 210) i jego pochodne oraz azotyny i azotany (E 249, E 250, E 251, E 252). Także Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził niektóre dowody na związek azotynów w diecie z nowotworami żołądka oraz połączenia azotynów i azotanów z przetworzonego mięsa z nowotworami jelita grubego. W zleconej ekspertyzie stwierdzono ponadto narażenie na rakotwórcze N-nitrozoaminy, które powstają m.in. podczas termicznej obróbki żywności zawierającej te substancje, czyli np. podczas podgrzewania kiełbas. Ponadto mogą one być niebezpieczne dla kobiet w ciąży."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

G
Gość

"NIK o nadzorze nad stosowaniem dodatków do żywności

Ponad 2 kg - tyle przeciętny konsument spożywa w ciągu roku dodatków do żywności oznaczonych różnego rodzaju „E”. Produkty spożywcze nafaszerowane są np. konserwantami, przeciwutleniaczami, emulgatorami, czy wzmacniaczami smaku. Tymczasem brakuje właściwego nadzoru nad ich stosowaniem - alarmuje NIK. Inspekcje nie badają każdorazowo wszystkich dodatków znajdujących się w produktach. Nie weryfikują dokładnie, czy to co napisane jest na opakowaniu zgadza się z tym, co jest w środku. Dodatkowo sprawdza się jedynie limity danego „E” w produkcie, nie biorąc pod uwagę ich kumulacji w codziennej diecie i jak to może wpływać na zdrowie. Z badania NIK wynika, że w jednym dniu można przyswoić nawet 85 różnych E.

W Polsce, podobnie jak w innych krajach rozwiniętych, ok. 70 proc. diety przeciętnego konsumenta stanowi żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, zawierająca substancje dodatkowe. Są to substancje, które w normalnych warunkach nie są spożywane same jako żywność i nie są stosowane jako charakterystyczny składnik żywności. Dodaje się je po to, aby zapobiec niekorzystnym zmianom smaku, barwy, zapachu, wydłużyć okres trwałości, zwiększyć atrakcyjność wyrobu, umożliwić tworzenie nowych produktów, np. typu „light”, ale także po to, by zwiększyć efektywność procesu produkcyjnego. Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych. Są to m.in. konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku, przeciwutleniacze, emulgatory, czy stabilizatory. Zawiera je coraz więcej produktów. Przeciętny konsument spożywa w ciągu roku ok. 2 kg substancji dodatkowych."

https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/e-w-zywnosci-bez-kontroli.html

G
Gość
25 października 2020, 15:12, Gość:

Kara wiezienia tak jak karze sie zabojcow. Dosyc cichego zabijania konsumentow. Producenci ,jestescie winni za wszystkich zmarlych na raka za trucizne ,ktora dosypujecie do zywnosci.

O tym trzeba mowic glosno .Jaka roznica aborcja czy powolne trucie czlowieka.

G
Gość

Dla mamony pozbyci czlowieczenstwa. Kary musza zyc dotkliwe nawet wiezienie .Truc ludzi do ludobojstwo.

G
Gość
19 grudnia 2020, 12:36, Abadon:

Nie kupowac jedzenia w marketach tylko na rynkach lub u rolnika

Rolnicy też masowo stosują Roundap, problem leży gdzie indziej.

Dodaj ogłoszenie