Produkty mikrobiologiczne dla rolnictwa

Materiał informacyjny LABcenter
Rozmowa z dr. Waldemarem Wojciechowskim (FILM)

LABcenter od kilku lat prowadzi działalność badawczo-rozwojową oraz usługową zmierzającą do wdrożenia wyników badań do produkcji środków agrotechnicznych.

Zespół LABcenter składa się z osób z wieloletnim doświadczeniem z zakresu genetyki, biologii molekularnej, mikrobiologii oraz fizjologii roślin.

Firma nawiązała współpracę z wiodącymi jednostkami badawczymi (np. SGGW, UMK, IUNG) w kraju oraz podmiotami produkcyjno-handlowymi m.in. z branży Agro.

W każdym z obszarów działania LABcenter stosowane są metody badawcze oraz analityczne.

od 16 lat

W Piotrkowie Trybunalskim, gdzie siedzibę ma LABcenter, prowadzone są badania fizjologii roślin, mikroorganizmów, genetyki roślin oraz genetyki mikroorganizmów.

Badania te koncentrują się na oznaczeniu mikroorganizmów oraz ich patogenicznego lub probiotycznego potencjału w organizmach żywych.

Wykorzystywane tu techniki biologii molekularnej pozwalają identyfikować mikroorganizmy oraz oznaczać ich liczebność.

LABcenter jest zarazem wytwórcą własnych produktów, jak również przeprowadza badania na zlecenie podmiotów zewnętrznych, które mają określić funkcjonowanie już istniejących produktów.

Produkty mikrobiologiczne dla rolnictwa

- Środowisko jest bardzo zdegradowane, uprawy od lat są bardzo eksploatowane i wymagają naprawy. Gleba potrzebuje nowych porcji materii organicznych, mikroorganizmów. Produkty własne LABcenter uzupełniają te niedobory i wpływają korzystnie na przemiany zachodzące naturalnie w glebie i roślinach. Stosowanie tych mikrobiologicznych produktów zawierających pożyteczne dla roślin grzyby i bakterie, wpływa pozytywnie na bioróżnorodność całego układu biologicznego. Stosowanie takich substancji przyczynia się do zmniejszenia mikroorganizmów patogennych i insektów wytwarzających, np. toksyny - mówi dr Waldemar Wojciechowski, kierownik laboratorium.

Laboratorium wyposażone jest w specjalne komory fitotronowe, w których uprawiane rośliny mają zachowane optymalne warunki dla wzrostu. Komory odzwierciedlają warunki panujące w naturalnym środowisku, takie jak: naświetlenie, temperatura, czy wilgotność. Komory można zaprogramować tak, aby warunki w nich panujące spełniały założone parametry, jak np. czas trwania dnia i nocy, oraz wspomniane wcześniej warunki atmosferyczne.

Produkty własne LABcenter są w pełni bezpieczne tak dla środowiska, jak i dla konsumentów płodów rolnych, ponieważ zawierają mikrobiologiczne pożyteczne lub organiczne substancje podstawowe całkowicie biodegradowalne.

Prezentowane produkty nie są środkami ochrony roślin w rozumieniu Rozporządzenia WE1107/2009.

- Dzięki temu, że stosujemy techniki mikrobiologiczne, selekcjonujemy nowe szczepy bakterii, nowe gatunki grzybów - jesteśmy w stanie wytwarzać produkty bardzo specyficzne, działające w dosyć wąskim spektrum, a bardzo użyteczne i w przyszłości mogące zastąpić środki ochrony roślin, które obecnie wycofywane są z Unii Europejskiej.- mówi dr Waldemar Wojciechowski, kierownik laboratorium.

Więcej informacji o działalności LABcenter przeczytać można na
https://labcenter.pl/

Produkty mikrobiologiczne dla rolnictwa

ul. Gliniana 14
97-300 Piotrków Trybunalski
POLAND

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na i.pl Portal i.pl