Produkty BIO - co warto wiedzieć o żywności bez sztucznych nawozów

mad
Żywność z ekologicznych gospodarstw coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach.
Żywność z ekologicznych gospodarstw coraz częściej pojawia się na sklepowych półkach. pexels
Produkty BIO, pochodzące z ekologicznych gospodarstw, coraz częściej można znaleźć na sklepowych półkach. To bowiem jeden z najbardziej dynamicznie rozwijających się segmentów branży spożywczej. Czy jednak umieszczenie na opakowaniu produktu samego przedrostka „BIO” lub „EKO” jest gwarancją prostego składu? Warto wiedzieć, w jaki sposób oznakowane są produkty, które otrzymały certyfikat jakości.

Każdy artykuł, który produkowany jest w zgodzie z rozporządzeniem Unii Europejskiej o żywności ekologicznej i Ustawą o rolnictwie ekologicznym, musi być opatrzony odpowiednim znakiem. To warunek konieczny, stanowiący potwierdzenie produkcji bez użycia sztucznych nawozów. Znajduje się on zarówno na produktach importowanych, jak i krajowych. Te ostatnie mogą być dodatkowo opatrzone oznaczeniami regionalnymi, które poświadczają m.in. zrównoważony rozwój. Jak więc rozpoznać certyfikat jakości i co on dokładnie oznacza?

Produkty BIO - co warto wiedzieć o żywności bez sztucznych nawozów

Symbol euroliścia gwarancją jakości

W 2012 roku znormalizowano logo, którym oznaczana jest żywność pochodzenia ekologicznego na terenie całej Unii Europejskiej. Charakterystyczny, złożony z białych gwiazdek na zielonym tle, liść świadczy o tym, że dany artykuł został wytworzony zgodnie z normami zapisanymi w ustawie o ekologicznej produkcji, które szczegółowo określają, jakie nawozy są dozwolone oraz jaki skład powinna mieć gleba. Ten międzynarodowy symbol jest gwarancją atestowanych i przebadanych produktów.
– Unijny znak euroliścia oznacza, że składniki danego produktu aż w 95 procentach są pochodzenia naturalnego, dodatkowo nie zawierają produktów modyfikowanych genetycznie ani żadnych polepszaczy smaku. Stanowi też poświadczenie humanitarnego traktowania zwierząt oraz uprawy roślin bez wykorzystania środków o negatywnym wpływie na środowisko naturalne – mówi Marta Salwa z OSM Piątnica.
Nie wystarczy więc umieszczenie na opakowaniu samego określenia „BIO”, które bez odpowiedniego certyfikatu nie stanowi wiarygodnego źródła informacji.

Rygorystyczne warunki, prestiżowe wyróżnienie

Unijny certyfikat norm jakości przyznawany jest po przeprowadzeniu szczegółowej kontroli danego gospodarstwa.
– Przynajmniej raz w roku odpowiednie, uprawnione jednostki certyfikujące sprawdzają stan gospodarstwa. Weryfikowane są wszystkie obiekty, które wchodzą w skład gospodarstwa – pola, łąki, pastwiska, a także używane w procesie produkcji urządzenia; monitorowana jest również historia prowadzonej dokumentacji. Taka procedura odbywa się w przypadku kilkudziesięciu gospodarstw ekologicznych, z których pozyskujemy mleko, będące podstawą wszystkich produktów linii BIO. Jeżeli gospodarstwo spełnia wszystkie wymogi, przyznawany jest mu certyfikat zgodności, który obowiązuje przez rok. Po upływie tego okresu konieczne jest powtórzenie procedury – tłumaczy Marta Salwa.
Rygorystyczne normy stanowią jedyną, oficjalnie obowiązującą gwarancję produkcji bezpiecznej dla środowiska. W rolnictwie ekologicznym dozwolone są jedynie naturalne sposoby uprawy – w tym często te, które stosowane były powszechnie w przeszłości, m.in. płodozmian. Zwierzęta muszą mieć zapewnione odpowiednie warunki rozwoju – oznacza to, że np. w przypadku branży mleczarskiej w lecie krowy karmione są świeżą trawą i naturalnymi paszami o określonym składzie, natomiast zimą – sianem pochodzącym z własnych, ekologicznych gospodarstw.
Dzięki temu produkty BIO cechuje prosty skład, a pochodzenie każdego z użytych w procesie produkcji komponentów można w łatwy sposób zweryfikować.

Świadomy wybór

Jakich informacji, poza symbolem euroliścia, warto szukać na opakowaniach produktów ekologicznych? Dane, które powinna zawierać etykieta, są również ściśle określone. Stanowią dodatkowe potwierdzenie dla konsumenta, że produkt spełnia wysokie normy jakości.
– Każdy certyfikowany artykuł z kategorii BIO musi zawierać szereg danych. Warto szukać znajdujących się na etykiecie informacji z nazwą jednostki certyfikującej oraz producenta. Powinien być umieszczony także znak identyfikacyjny konkretnej partii towaru – dodaje ekspert.
Dzięki ujednoliceniu sposobu oznaczania produktów pochodzących z ekologicznych gospodarstw, bez trudu można rozpoznać certyfikowane produkty nie tylko w kraju, ale także na terenie całej Unii Europejskiej. Produkty z tego segmentu są dostępne zarówno w największych sieciach handlowych, mniejszych punktach usługowych, bądź bezpośrednio u producenta. Warto dokonywać świadomego wyboru, by mieć pewność, że produkty, które trafią na nasz stół, spełniają najwyższe normy jakości.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Produkty BIO - co warto wiedzieć o żywności bez sztucznych nawozów - Gazeta Krakowska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl