Rogale świętomarcińskie
Rogale świętomarcińskie powstają z ciasta półfrancuskiego, które nadziewa się masą z białego maku i bakalii. Istnieje też możliwość zamówienia rogali przez internet.
Rogal świętomarciński
Tradycyjny rogal świętomarciński jest certyfikowany przez Grupę Producentów Rogala Świętomarcińskiego i posiada nazwę zarejestrowaną i chronioną wraz z obszarem geograficznego pochodzenia przez Unię Europejską.
Rogal świętomarciński - receptura cechu
Grupa Producentów Rogala Świętomarcińskiego podaje wzór receptury obowiązujący przy wypieku rogala świętomarcińskiego
Receptura na 20 kg rogali świętomarcińskich
Ciasto:
Ciasto drożdżowe – 10 kg
Margaryna do wałkowania – 2 kg
Nadzienie:
Mak biały – 3 kg
Okruchy cukiernicze – 2 kg
Cukier – 3 kg
Margaryna – 0,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Rodzynki – 0,5 kg
Owoce w syropie lub kandyzowane – 0,5 kg
Masa jaja – 1,5 kg
Aromat migdałowy do smaku
Wykończenie:
Pomada – 1,5 kg
Orzechy – 0,5 kg
Sposób wytwarzania towarów: Formowanie rogali następuje przez zwijanie trójkątnych kawałków rozwałkowanego ciasta. Po wypieku rogale smarowane są pomadą i dekorowane rozdrobnionymi orzechami.
Receptura została zaczerpnięta ze strony Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
Rogale marcińskie
Nazwa i pochodzenie geograficzne rogali świętomarcińskich jest chronione przez Unię Europejską.