Pralinki, trufle i cukierki z chrupkami. Pszczółka stawia na czekoladki (WIDEO, ZDJĘCIA)

Piotr Nowak
Zainwestowali 153 mln zł, żebyśmy mogli jeść czekoladki z Lublina. - Z satysfakcją mogę powiedzieć, że rozpoczynamy właśnie nowy etap działalności Fabryki Cukierków „Pszczółka” - mówi Aleksander Batorski, prezes firmy. W nowym zakładzie w podstrefie ekonomicznej na Felinie właśnie ruszyła produkcja nowych odmian cukierków.

153 mln zł kosztowała inwestycja w podstrefie ekonomicznej na Felinie. Pod koniec zimy, FC „Pszczółka” zakończyła budowę nowej hali produkcyjnej. Ostatnio, zakończyła przeprowadzkę i uruchamianie nowych linii.

- Firma przeszła wielką metamorfozę. Zbudowaliśmy nowy zakład i kupiliśmy nowe linie produkcyjne. Tak dużej inwestycji w naszej branży nie było od dawna – przyznaje Aleksander Batorski, prezes FC „Pszczółka” od kwietnia bieżącego roku.

Powierzchnia nowej fabryki to 20 tys. metrów kwadratowych. Zakład przy ul. Krochmalnej był siedmiokrotnie mniejszy. Wraz z inwestycją zwiększyło się także zatrudnienie, do 113 osób w 2013 r. do 195 obecnie. Według optymistycznych planów firmy, w lubelskim zakładzie będzie pracować nawet pół tysiąca osób.

- Dzięki takim ogromnym inwestycjom Lublin szybko odbudowuje swój przemysł. Ostatnie lata to wzrost zatrudnienia, właśnie w przemyśle, i nowoczesne zakłady - przyznaje Mariusz Sagan, dyrektor Wydziału Strategii i Obsługi Inwestorów Urzędu Miasta Lublin.

FC „Pszczółka” w swojej ofercie ma około 50 rodzajów cukierków. Jesienią i zimą na sklepowych półkach pojawi się sześć nowych odmian. Wśród nich pralinki z nadzieniem, trufle oraz truskawkowe cukierki z chrupkami oblane czekoladą.

Co piąty cukierek z Lublina trafia za granicę. Głównie do krajów europejskich, ale też do Dubaju, Mongolii i na Tajwan. Prowadzone są także rozmowy z kontrahentami m.in. z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych, Hongkongu, Kanady.

Tłumy na koncercie Festa Italiana na Arenie Lublin. Włoskie hity porwały lublinian [ZDJĘCIA, WIDEO]
Tak kibicowaliście na meczu Speed Car Motor Lublin [GALERIA]
Remonty ulic w Lublinie. Cieszyć się czy płakać? (LIST CZYTELNIKA)
Święto chleba w lubelskim skansenie [ZDJĘCIA]
Ćwiczyli pływanie pod okiem Otylii Jędrzejczak [ZDJĘCIA]

Jesteśmy też w serwisie INSTAGRAM. Obserwuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiał oryginalny: Pralinki, trufle i cukierki z chrupkami. Pszczółka stawia na czekoladki (WIDEO, ZDJĘCIA) - Kurier Lubelski

Komentarze 18

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

m
monia
istotnie przystojniaczek
g
gość
dziękuję, chodziło mi tu bardziej o insynuację że ma coś nie tak w papierach, co miałeś przez to na myśli?
P
Pracownik
Bredze ? Podaj konkrety. Ten człowiek nie ma nic wspolnego z nowym zakładem. Temat nowej fabryki zaczął się jeszcze za Spuza a Wertejuk wszystko przeprowadził i zakończył. Wtedy na gotowe przyszedł Batorski. Dziwnym zbiegiem okolicznosci, zaraz po triumfie dojnej zmiany "odgórnie" dostał stanowisko dyrektora sprzedaży, Pamiętam jaki ważny czuł się jeszcze na Krochmalnej i ogłaszał wszem i wobec, że na nowym to on będzie prezesem. Pracuje w Pszcółce kilka ładnych lat, kilka zarządów przeżyłem, ale tak niekompentnego jeszcze nie było. Nawet z KSC przysłali mu zastępce bo widzą, że z dnia na dzień jest coraz gorzej. Z czym jeszcze bredze ? Że produkcja na strefie jest prawie 50% mniejsza jak na Krochmalnej ?? Że spora nadwyżka, która była w budrzecie nagle poprzez rządy przyjaciół PiSu zniknela ? Że pracownicy odchodzą z pracy, bo nie wiedą ile jeszcze Pszczółka pociągnie ? Bo jest w firmie burdel i samowolka bo nazwijmy go "prezes" nie panuje nad niczym ?Wiesz, ja rozumiem, że wizerunku trzeba bronić, ale nastepnym razem postaraj sie bardziej merytorycznie ;) Aa, zapomnialbym, tradycyjne pozdrowienia dla Sadurskiej. Z tym też bredze ?Przecież wszyscy w firmie wiedzą dzięki komu on tam jest, sam sie tego za bardzo nie wstydzi. Chyba dług wdzięczności wobec niej pozostanie na długie lata Panie Aleksandrze ;) Oto rządy dobrej zmiany, pozdrawiam.
m
marie
p. Batorski to niezłe ciacho
k
kk
bredzisz człowieku
P
Pracownik
Batorski hahahahah. Teraz Batorski ? Kiedyś chyba inaczej w papierach miałeś ;) Ty zmieniłeś siedzibe ? Ty wybudowałeś zakład w strefie ? Ty zakupiłeś linie produkcyjne ? hahahahah Człowieku przecież ty nawet pojęcia nie masz co tam robisz :D Wsadzili Cie na gotowe za zasługi dla jedynie słusznej partii, taka jest prawda. Ile jeszcze Pszczółka za sterami z Tobą wytrzyma? Zapasy przejadłeś, produkcja w zasadzie stoi. Nie chcemy bezrobocia !!!!!! Kolejny pisowski figurant... Pozdrów Sadurską.
D
Doktor.
W Pszczółce polityka kadrowa też nie jest najlepsza......mówiąc delikatnie.
s
sekretarz
A ludzie żyją dostatniej.
A
Aga W.
A ja się bardzo cieszę, że lubelska Pszczółka się rozwija. Niech nasz region rośnie w siłę.
T
Taka prawda
Załatwili Coliana bez mydła!!. Tylko żeby nie przenieśli tej hołoty stamtąd nutrii,weterynarza itd.PAMIĘTAJCIE NIE ZRÓBCIE TEGO BŁĘDU NIGDY!!.
s
smakosz
Ostatnio odkryłem austriackiego Zottera, ich czekolady to wariactwo, np. czekolada z winem mszalnym i kadzidłem, czekolada z krwią, czekolada z orzeszkami ziemnymi i keczupem, czekolada pomarańczowa z octem balsamicznym czy czekolada z oryginalnym szampanem. Z bardziej klasycznych smaków czekolada marcepanowa z rumem czy śliwowicą. Wszystko produkowane hand made bez chemicznego syfu. Nigdy już nie kupię badziewia typu "Wedel".
M
Muldoklep
Pozdrowienia dla braci Mroczków,bedzieta robić czekoladki do usranej śmierci.
k
kibic lubiący słodycze
4 rok będę chodził na mecze koszykarek Pszczółki i nigdy do tej pory nie widziałem tam żadnych słodyczy. Czy to taki wielki problem, żeby zorganizować sprzedaży słodyczy w cenach hurtowych. skoro jeszcze produkują słodycze dla dzieci to chętnie bym je kupił zamiast tego durnego pop-cornu
G
Gość
Połowa pracowników z dawnej Solidarności
Mogli by utrzeć nosa Colianowi za jego politykę kadrową.
p
pytający
Ciekawe skąd pszczółka zaopatruje się w kakao, masło kakaowe i miazgę z kakaowca? Czy będzie pozyskiwała te półprodukty z legalnych zrównoważonych źródeł czy też tak jak wszyscy ... przymykając oko na krwawe pochodzenie?
Wróć na i.pl Portal i.pl