Praczłowiek lubił pieczyste

KOG
Ujarzmienie ognia i wprowadzenie do diety pieczonych potraw przyspieszyło ewolucję - uważa Richard Wrangham z Harvardu.

Uczony zbadał preferencje żywieniowe szympansów, goryli i orangutanów i odkrył, że małpy wolą pokarm pieczony, niż surowy.

Jego zdaniem podobne upodobania mieli także nasi przodkowie. Na łamach "New Scientist" uczony stawia hipotezę, że dzięki pieczystemu u praludzi skróciły się jelita i zmalały zęby, za to mózg się powiększył.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl