Pożywne okonomiyaki z kapustą na obiad. Wypróbuj przepis z dodatkiem krewetek i suszonego tuńczyka. Japonka zdradza domowy patent

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Japońskie okonomiyaki to placek ziemniaczany z kapustą. Pozostałe składniki można wybierać według własnego uznania. W książce „Domowa kuchnia japońska” Maori Murota proponuje dodać krewetki, suszonego tuńczyka i ostrygi.
Japońskie okonomiyaki to placek ziemniaczany z kapustą. Pozostałe składniki można wybierać według własnego uznania. W książce „Domowa kuchnia japońska” Maori Murota proponuje dodać krewetki, suszonego tuńczyka i ostrygi. Akiko Ida/materiały prasowe wydawnictwo Znak
Słowo „okonomi” w języku japońskim oznacza „to, co lubisz”, a „yaki” określa smażenie. W wersji podstawowej są to placki z ziemniaków i kapusty, ale łączy są je z różnymi, oryginalnymi składnikami. W książce „Domowa kuchnia japońska” Maori Murota przedstawia przepis na okonomiyaki z krewetkami, suszonym dorszem i ostrygami. Zobacz, jak zrobić japońskie placki na wyjątkowy obiad.

W skrócie

Okonomiyaki to danie, które może można spotkać w wielu japońskich restauracjach. Najczęściej podawane są z majonezem lub sosem tonkatsu, który można zastąpić mieszaniną 4 łyżek sosu Worcestershire, 2 łyżkami keczupu, 1 łyżka mirinu i 1 /2 łyżeczki sosu sojowego. Gotowe okonomiyaki można podawać z posiekanym świeżym koperkiem albo świeżym szczypiorkiem.

Okonomiyaki – przepis na japońskie placki z kapustą

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania: 15 minut, smażenie 10 minut na jeden placek okonomiyaki.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g kapusty stożkowej (lub białej),
  • 2 cebulki dymki,
  • 100 g pochrzynu lub ziemniaków,
  • 100 g obranych krewetek,
  • 16 ostryg,
  • 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 garść katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito),
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego.

Dodatki:

  • sos do placków okonomiyaki lub sos tonkatsu,
  • majonez lub majonez sojowy,
  • 4 duże szczypty katsuobushi (suszonych płatków tuńczyka bonito)
  • Opcjonalnie: kilka listków koperku.

Jak zrobić okonomiyaki?

Przygotowanie:

  1. Pokrój kapustę w cienkie paseczki, dymkę na cienkie plasterki, a krewetki wzdłuż na połówki.
  2. Zetrzyj pochrzyn. Otwórz ostrygi i wyjmij je ze skorupek.
  3. W misce wymieszaj starty pochrzyn, wodę i jajka.
  4. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj. Wrzuć kapustę, dymkę i pokruszone w palcach katsuobushi. Na koniec dodaj krewetki i ostrygi, ponownie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej 1 łyżkę oleju i usuń nadmiar ręcznikiem papierowym. Wlej 1/4 ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż około 3 minut.
  6. Przewróć placek okonomiyaki i smaż jeszcze przez 2 – 3 minuty bez przykrycia. To samo zrób z resztą ciasta. Powinieneś przygotować 4 okonomiyaki.
  7. Podawaj je na osobnych talerzach. Obficie polej sosem całą ich powierzchnię, dodaj majonez, posyp solidną szczyptą katsuobushi. Udekoruj kilkoma listkami koperku.

Wegańskie okonomiyaki

Maori Murota radzi, aby tworząc wersję wegańską zastąpić owoce morza 150 g grzybów (boczniaki, shiitake itp.) podsmażonymi na 1 łyżce oleju i doprawionymi 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżką drożdży słodowych (piwnych). Następnie należy dodać dodatkowe 100 g pochrzynu (lub ziemniaków).

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Znak.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pożywne okonomiyaki z kapustą na obiad. Wypróbuj przepis z dodatkiem krewetek i suszonego tuńczyka. Japonka zdradza domowy patent - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl