18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

PRZEPISY NA POTRAWY WIGILIJNE: 12 tradycyjnych i pysznych potraw wigilijnych SPRAWDZONE PRZEPISY

KAG
Moczka, bryja, mołcka „…bo na wilijo to musi być moczka, siemieniotka, makówki, kartofle, ryba i co tam jeszcze się dowo zawsze. To musi być jak mo być wilijo…”. - napisała Elżbieta Łabońska w "Śląskiej kucharce doskonałej". Moczka jest potrawą bardzo lubianą i smaczną. Składa się z orzechów, migdałów, ugotowanych owoców oraz innych bakalii. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIX w. Widniała w nich ona pod nazwą bryja.
Moczka, bryja, mołcka „…bo na wilijo to musi być moczka, siemieniotka, makówki, kartofle, ryba i co tam jeszcze się dowo zawsze. To musi być jak mo być wilijo…”. - napisała Elżbieta Łabońska w "Śląskiej kucharce doskonałej". Moczka jest potrawą bardzo lubianą i smaczną. Składa się z orzechów, migdałów, ugotowanych owoców oraz innych bakalii. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIX w. Widniała w nich ona pod nazwą bryja.
Sprawdzone przepisy na tradycyjne potrawy wigilijne: przepisy na 12 potraw wigilijnych. Potrawy wigilijne takie jak moczka, siemiotka czy makówki goszczą w trakcie wigilii na stołach wielu Ślązaków. „…bo na wilijo to musi być moczka, siemieniotka, makówki, kartofle, ryba i co tam jeszcze się dowo zawsze. To musi być jak mo być wilijo…”. - napisała Elżbieta Łabońska w "Śląskiej kucharce doskonałej". Przed Świętami Bożego narodzenia warto przypomnieć kilka, świątecznych dań. POTRAWY WIGILIJNE NA ŚLĄSKU. 12 POTRAW WIGILIJNYCH PRZEPISY.

POTRAWY WIGILIJNE: ZOBACZ TRADYCYJNE ŚLĄSKIE POTRAWY WIGILIJNE. NAJEDŹ NA OBRAZ I ZNAJDŹ PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE POTRAWY

Makówki: ”A cóż to dopiero były za kulinarne przeżycia, gdy zbliżały się święta. Wtedy w całym domu pachniało wszystkimi piernikowymi wonnościami: anyżkiem, cynamonem, wanilią, kolendrą, goździkami, imbirem (…). W wanience pluskały się ryby, w rondlu smażył się na miodzie mak do makówek (…). W tej książce znajdują się również przepisy na makówki opolskie i makówki cieszyńskie”. - napisała Wera Sztabowa w "Krupnioku i Moczka, czyli gawędy o kuchni śląskiej" Wigilijne potrawy, takie jak makówki na Śląsku są znane przynajmniej od początku XIX wieku.

Składniki:
25 dag zmielonego maku, 2-3 czerstwe bułki, 1 l mleka lub wody, 4 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 1 paczka cukru waniliowego lub olejek migdałowy, 2 łyżki roztopionego masła, 4 łyżki rodzynek, 2 łyżki kakao, kilka migdałów, szczypta soli.

Przygotowanie makówek nie jest trudne. Na początku mak zalewamy wrzącym mlekiem. Dodajemy cukier, opłukane rodzynki oraz sparzone i pokrojone migdały. Kolejny krok to dodanie masła, kakao oraz miodu i szczypty soli. Całość musimy zagotować. Następnie kroimy bułkę w plasterki i kładziemy warstwami w salaterce. Bułki powinny znaleźć się na spodzie, a mak na górze. Po przygotowaniu potrawy, powinniśmy ją na chwilę odstawić, tak aby bułki zmiękły i nasączyły się mlekiem.

Zobaczcie zdjęcia:

Siemieniotka jest jedną z najbardziej znanych świątecznych zup. Wigilijne potrawy, takie jak siemieniotka wykonywane są nadal w wielu domach, pomimo iż nie jest to potrawa młoda. Pierwszych wzmianek o tej potrawie należy doszukiwać się w XIX wieku.
Składniki: 1 kg nasion konopi, 1 cebula, 100 ml słodkiej śmietany, sól, cukier, pieprz

Wykonanie tej potrawy jest bardzo proste. Na początku gotujemy nasiona konopi. Musimy pamiętać, aby przy tym odlewać wodę kilka razy. Pozwoli to pozbyć się goryczy z nasion. Następny krok to odcedzenie nasion w momencie kiedy zaczną pękać. Po ich odcedzeniu ucieramy je drewnianą pałką na sitku.

Przelewamy przy tym całość wodą, aby uzyskać mleczko. Teraz musimy powstałe mleczko zagotować z wodą oraz główką cebuli. Po wygotowaniu cebuli, wyjmujemy ją, a do mleczka dodajemy słodką śmietanę. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Zupę należy podawać z uprażoną kaszą jęczmienną, wigilijne potrawy z zupą siemieniotką na pewno nabiorą nowego, świątecznego charakteru.

Moczka, bryja, mołcka „…bo na wilijo to musi być moczka, siemieniotka, makówki, kartofle, ryba i co tam jeszcze się dowo zawsze. To musi być jak mo być wilijo…”. - napisała Elżbieta Łabońska w "Śląskiej kucharce doskonałej". Moczka jest potrawą bardzo lubianą i smaczną. Składa się z orzechów, migdałów, ugotowanych owoców oraz innych bakalii. Pierwsze wzmianki o tej potrawie pochodzą z XIX w. Widniała w nich ona pod nazwą bryja.

Składniki:
250 dag piernika (ciemnego), 20 dag migdałów, 40 dag rodzynek, 150 dag orzechów laskowych, sok z 3 dużych cytryn, szczypta soli, 3 duże łyżki cukru, 3 litry wody.

Wykonanie moczki nie jest trudne. Wcześniej przygotowany piernik musimy zamoczy na kilka godzin w 3 litrach wody, do momentu aż się dobrze rozmoczy. Następnie musimy sparzyć migdały i obrać ze skórek. Wigilijne potrawy bardzo często są wzbogacone bakaliami. Tak samo rzecz wygląda z moczką. Migdały i orzechy musimy drobno pokroić. Następnie dodajemy resztę składników i całość mieszamy. Bryja gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Moczka powinna mieć wygląd rzadkiej marmolady z kawałkami orzechów, migdałów oraz ugotowanych owoców.

POTRAWY WIGILIJNE: ZOBACZ TRADYCYJNE ŚLĄSKIE POTRAWY WIGILIJNE. NAJEDŹ NA OBRAZ I ZNAJDŹ PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE POTRAWY

Śląski kompot wigilijny - wielu rodowitych Ślązaków uwielbia ten kompot, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wigilijne potrawy z śląskim kompotem na stole stanowią świąteczną klasykę.

Składniki:
15 dag śliwek suszonych, 5 fig, 6 dag rodzynek, 10 dag jabłek suszonych, 10 dag gruszek suszonych, 5 dag moreli suszonych, 20 dag cukru, sok z 1/2 cytryny, 2,5 litra wody.

Przygotowanie tego kompotu jest bardzo proste. Na początku musimy opłukać i namoczyć w letniej wodzie śliwki, jabłka, gruszki oraz suszone morele. Następnie, po kilku godzinach dodajemy suszone figi oraz cukier. Całość gotujemy w tej samej wodzie, w której moczyliśmy nasze owoce. Kiedy zauważymy, że owoce robią się miękkie dodajemy opłukane rodzynki. Owoce gotujemy do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy do smaku sok z cytryny.

Na wielu, śląskich stołach obowiązkowo musi znaleźć się zupa grzybowa z gałuszkami. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i powinno przypaść do gustu wielu osobom.

Składniki:
Garść suszonych grzybów, 2 litry bulionu warzywnego, pieprz i sól do smaku.
Gałuszki - 30 dag mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka masła.

Wykonanie tej zupy rozpoczynamy od namoczenia grzybów dzień wcześniej. Dopiero następnego dnia grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu, grzyby kroimy w paski. Następnie do otrzymanego, grzybowego wywaru dodajemy kostki bulionu warzywnego.

Całość gotujemy 15 minut. Następnie doprawiamy do smaku pieprzem. Kolejny krok polega na przecedzeniu zupy przez sito. Następnym krokiem jest włożenie do zupy pokrojonych grzybów oraz ugotowanie gałuszek czyli klusek z pszennej mąki. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

Przesypujemy mąkę do miski, dodajemy 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżkę masła oraz wodę, wystarczająco dużo, aby zagnieść twarde ciasto. Z otrzymanego ciasta formujemy wałeczki, które następnie skubiemy w małe kluseczki czyli gałuszki. Gotujemy je w osolonej wodzie. Zupę grzybową z gałuszkami należy podawać w misce, a gałuszki polać olejem roślinnym.

COP24 w Katowicach: Arnold Schwarzenegger o ochronie środowiska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na i.pl Portal i.pl