1/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. 123rf

Pomarańczowy karp

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Pomarańczowy karp - PRZEPIS
Składniki:
1 średni karp (1,2-1,5 kg),
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
1 duża cebula,
sól i biały pieprz,
cukier,
1 łyżka żelatyny,
sok z 1 pomarańczy,
sok z cytryny do smaku,
2 łyżki żurawin lub borówek

Sposób przygotowania:
Rybę skrobiemy i patroszymy. Dokładnie myjemy i osuszamy wewnątrz i na zewnątrz. Nacieramy solą i drobno zmielonym białym pieprzem. Kroimy rybę na dzwonka. Włoszczyznę oczyszczamy i myjemy. Gotujemy wywar. Po ugotowaniu wywaru, wyjmujemy jarzyny i przecedzamy. Wkładamy do wrzątku pokrojoną rybę i gotujemy na małym ogniu. Jak stanie się miękka – wyjmujemy. Do wywaru dodajemy żurawinę. Zagotowujemy całość. Następnie podgrzewamy sok z pomarańczy, i namoczoną żelatynę, przyprawiamy do smaku. Rybę zalewamy galaretą, ozdabiamy.

2/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. 123rf

Smażony karp

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Smażony karp - PRZEPIS
Składniki:
karp (około 1,5 kg),
po 2 łyżki mąki i tartej bułki,
1 jajko,
cytryna,
sól i pieprz,
3 łyżki oleju,
2 kromki bułki,
1 kiszony ogórek

Na sos:
2 marchewki,
pietruszka,
kawałek selera,
kostka rosołowa


Sposób przygotowania:
Rybę sprawiamy, myjemy i kroimy. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa obieramy, kroimy i zalewamy wodą. Gotujemy z kostką rosołową. Przecieramy warzywa przez sito i przyprawiamy. Mieszamy mąkę z tartą bułką. Z kolei jajko roztrzepujemy z pieprzem. Rybę zanurzamy w jajku. Następnie obtaczamy w mące i bułce. Dalej smażymy na rozgrzany oleju. Bułkę kroimy w kostkę i podpiekamy na patelni. Rybę podajemy posypaną grzankami z sosem i ogórkiem.

Czytaj: Potrawy wigilijne: Orzechy, migdały i przyprawa korzenna. Jak ich używać?




Źródło: Dzień Dobry TVN

3/12
POTRAWY WIGILIJNE: 12 DAŃ NA WIGILIĘ - PRZEPISY...
fot. 123rf

Barszcz czerwony

POTRAWY WIGILIJNE: 12 DAŃ NA WIGILIĘ - PRZEPISY

Potrawy wigilijne: Barszcz czerwony - PRZEPIS

Składniki:
włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, por, cebula),
liść laurowy i ziele angielskie,
majeranek,
2 ząbki czosnku,
4 średnie buraki,
1 garść suszonych grzybów,
1 garść wędzonych śliwek,
3 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku,
250 g uszek z grzybami


Sposób przygotowania:
Płuczemy grzyby i zalewamy je szklanką zimnej wody. Pozostawiamy grzyby na noc. Następnego dnia gotujemy je do miękkości. Umyte buraki gotujemy osobno w skórce około godziny. Następnie obieramy i ścieramy na tarce. Włoszczyznę zalewamy 2 litrami zimnej wody i dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy intensywny wywar. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i pieprzem, po czym zagotowujemy całość. Na końcu dodajemy grzyby, śliwki i zgnieciony czosnek. Po zdjęciu z ognia, doprawiamy sokiem z cytryny i dodajemy majeranek. Przecedzamy barszcz. Podawać z ugotowanymi uszkami.

Zobacz też: Jak wybrać dobrego, świeżego wigilijnego karpia? NAJLEPSZY KARP NA ŚWIĘTA, PRZEPISY

4/12
Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię...
fot. archiwum

Pierogi z grzybami i kapustą

Potrawy wigilijne: 12 tradycyjnych dań na Wigilię

Potrawy wigilijne: Pierogi z grzybami i kapustą - PRZEPIS
Składniki:
500 g mąki,
szklanka gorącej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko
Na farsz:
500 g kiszonej kapusty,
pół szklanki dobrych suszonych grzybów,
150 g cebuli,
1 łyżka masła,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Grzyby zalewamy 300 ml gorącej wody i odstawiamy na noc. Odsączamy grzyby z połowy wody i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Dodajemy też ziele i liście laurowe. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości. Po czym liście laurowe i ziele angielskie usuwamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kapustę i grzyby mieszamy z cebulą. Mieszankę miksujemy lub przekręcamy przez maszynkę. Mąkę mieszamy z solą, wbijamy do niej jajko i mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do woreczka, ważne by nie wyschło. Nie przykrywamy tylko ciasta, które aktualnie wałkujemy. Odstawiamy ciasto na pół godziny pod przykryciem. Po czym wałkujemy na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy kółeczka na które nakładamy po łyżce farszu i formujemy pierogi.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na potrawy wigilijne

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pożar sortowni odpadów w Przemyślu - ZDJĘCIA

AKTUALIZACJA
Pożar sortowni odpadów w Przemyślu - ZDJĘCIA

Jest decyzja. Polki w takim składzie lecą na Bahamy walczyć o medale MŚ i igrzyska!

Jest decyzja. Polki w takim składzie lecą na Bahamy walczyć o medale MŚ i igrzyska!

Tusk spotkał się z premier Danii. Mają identyczne poglądy w sprawie Ukrainy

Tusk spotkał się z premier Danii. Mają identyczne poglądy w sprawie Ukrainy

Zobacz również

Makabryczne odkrycie. Rozkładające się ciała znalezione w łodzi

Makabryczne odkrycie. Rozkładające się ciała znalezione w łodzi

Cios w dilerów. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków - WIDEO

Cios w dilerów. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków - WIDEO