1/10
Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i...
fot. 123rf

Potrawy na Walentynki 2019

Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i pomidorów

Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano

Sposób przygotowania:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.
Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa

2/10
Śniadanie OMBRE...
fot. mat. promocyjne/Lubella

Śniadanie OMBRE

Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki na 2 porcje:

warstwa fioletowa:
4 łyżki borówek
3 łyżki jagód
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka miodu

warstwa różowa ciemna:
mały gotowany burak (ok. 80g)
garść malin (ok. 60g)
2 łyżki pestek granatu

warstwa różowa jasna:
40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
6-7 truskawek (ok. 90g)
łyżka jogurtu greckiego

na wierzch:
20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
świeże owoce do ozdoby

Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

mat. prasowy Lubella

3/10
Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą...
fot. mat. prasowy /Lidl

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą

Składniki

orzechy laskowe 60 szt.
biała czekolada 1 tabliczka
mleczna czekolada 1 tabliczka
czekolada deserowa 1 tabliczka
czereśnie z ogonkami 60 szt.



Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY

Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.

Krok 3: USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE

Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.

Gotowe czekoladki wkładamy do lodówki do zestalenia.

autor: Paweł Małecki

4/10
Trufle czekoladowe...
fot. mat. promocyjne/Lubella

Trufle czekoladowe

Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 jajko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Skórka kandyzowana:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru
Ponadto:
100g mascarpone
30ml likieru pomarańczowego
kakao do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy
i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.
mat. prasowy Lubella

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany

AKTUALIZACJA
Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Zobacz również

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Rozpoczęto zdjęcia do kolejnego sezonu Wiedźmina na Netflix – zobacz gwiazdy

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!

Teraz bezpłatnie sprawdzisz amortyzatory. Zobacz gdzie!