1/10
Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i...
fot. 123rf

Potrawy na Walentynki 2019

Ognista (czyt. pikantna) zupa z czerwonej papryki i pomidorów

Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano

Sposób przygotowania:
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.

Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.
Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa

2/10
Śniadanie OMBRE...
fot. mat. promocyjne/Lubella

Śniadanie OMBRE

Danie możecie przygotować z dziećmi wieczorem, włożyć do lodówki i rano zjeść wspólnie gotowe, walentynkowe śniadanie. Można także przyrządzić je rano, ponieważ zmiksowanie składników na poszczególne warstwy, zajmuje dosłownie chwilkę.

Składniki na 2 porcje:

warstwa fioletowa:
4 łyżki borówek
3 łyżki jagód
2 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka miodu

warstwa różowa ciemna:
mały gotowany burak (ok. 80g)
garść malin (ok. 60g)
2 łyżki pestek granatu

warstwa różowa jasna:
40 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
6-7 truskawek (ok. 90g)
łyżka jogurtu greckiego

na wierzch:
20 g płatków Lubella Mlekołaki Miodo Kółka
świeże owoce do ozdoby

Jagody zmiksuj z jogurtem greckim i miodem. Wymieszaj z całymi borówkami i przełóż do wysokich szklanek. Ugotowanego buraka zmiksuj z malinami. Przełóż na warstwę fioletową i posyp pestkami granatu. Truskawki zmiksuj z jogurtem i płatkami Lubella Mlekołaki Miodo Kółka. Nałóż do szklanek, a z wierzchu posyp resztą płatków i ozdób owocami.

mat. prasowy Lubella

3/10
Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą...
fot. mat. prasowy /Lidl

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą

Składniki

orzechy laskowe 60 szt.
biała czekolada 1 tabliczka
mleczna czekolada 1 tabliczka
czekolada deserowa 1 tabliczka
czereśnie z ogonkami 60 szt.



Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy laskowe rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy około 8-10 min. na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krok 2: ROZPUSZCZAMY CZEKOLADY

Każdą czekoladę w osobnej miseczce rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej, delikatnie podgrzewając i często mieszając. Czekolada nie może mieć temperatury wyższej nić 45°C.

Krok 3: USUWAMY PESTKI I NADZIEWAMY CZEREŚNIE

Z czereśni usuwamy pestki w taki sposób, by nie odpadł ogonek. W miejsce pestki wkładamy prażony orzech laskowy. Trzymając czereśnię za ogonek, zanurzamy ją w czekoladzie. Czekamy na moment, aż nadmiar czekolady ścieknie, i przekładamy na papier do pieczenia.

Gotowe czekoladki wkładamy do lodówki do zestalenia.

autor: Paweł Małecki

4/10
Trufle czekoladowe...
fot. mat. promocyjne/Lubella

Trufle czekoladowe

Z przepisu wychodzi ok. 20 trufli wielkości orzecha włoskiego.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
1 szklanka mąki pszennej Lubella Puszysta Krupczatka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
1 jajko
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Skórka kandyzowana:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru
Ponadto:
100g mascarpone
30ml likieru pomarańczowego
kakao do obtoczenia kulek

Przygotowanie:

1. W jednej misce umieścić suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W drugiej misce umieścić mokre składniki: jajko, śmietanę i olej, a następnie wymieszać. Wlać do suchych i mieszać do połączenia składników. Przełożyć do malutkiej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach C przez ok. 20 min lub do suchego patyczka. Odstawić na dzień do ostudzenia i przeschnięcia.
2. Za pomocą obieraka do jarzyn, obrać pomarańcze ze skórki. Skórkę drobno posiekać. Przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem (ok.2/3 szklanki) i gotować przez 5 minut. Odcedzić skórkę pomarańczową na sicie. Ponownie umieścić w garnku, zalać 1/2 szklanki wrzątku i dodać 1/2 szklanki cukru. Gotować aż większość wody odparuje a syrop mocno zgęstnieje. Ostudzić.
3. W misie robota umieścić pokruszone ciasto czekoladowe, skórkę pomarańczową, likier pomarańczowy
i serek mascarpone. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Spróbuj masy i w razie potrzeby dodaj więcej cukru, kakao czy likieru. Masa powinna dać się łatwo kształtować w kulki, można odmierzać porcje ręcznie lub za pomocą gałkownicy do lodów.
4. Gotowe kulki obtaczać w kakao.
mat. prasowy Lubella

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Pożar sortowni odpadów w Przemyślu - ZDJĘCIA

AKTUALIZACJA
Pożar sortowni odpadów w Przemyślu - ZDJĘCIA

Jest decyzja. Polki w takim składzie lecą na Bahamy walczyć o medale MŚ i igrzyska!

Jest decyzja. Polki w takim składzie lecą na Bahamy walczyć o medale MŚ i igrzyska!

Trenerzy, którzy stracili pracę w tym sezonie Ekstraklasy. Kto będzie następny?

Trenerzy, którzy stracili pracę w tym sezonie Ekstraklasy. Kto będzie następny?

Zobacz również

Tusk spotkał się z premier Danii. Mają identyczne poglądy w sprawie Ukrainy

Tusk spotkał się z premier Danii. Mają identyczne poglądy w sprawie Ukrainy

Jedenastka 28. kolejki PKO Ekstraklasy. Wyścig o mistrzostwo w żółwim tempie

Jedenastka 28. kolejki PKO Ekstraklasy. Wyścig o mistrzostwo w żółwim tempie