1/11
Porzeczki. TOP 10 deserów z porzeczkami naszych Czytelników [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2/11
Ciasto z czarnymi porzeczkami Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Ciasto z czarnymi porzeczkami Doroty Wójcickiej

Składniki na nadzienie
3 szklanki czarnej porzeczki
1/4 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
90 g miękkiego masła
1 duże jajko

Wykonanie

Nadzienie. Porzeczki wymieszać z cukrem i mąką.
Ciasto. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, wymieszać łyżką. Dodać masło i jajko, wyrobić jednolite ciasto. 2/3 ciasta równomiernie wyłożyć na dno formy o wymiarach 28x23 cm. Wysypać przygotowane porzeczki, wyrównać.
Na wierzch zatrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałe 1/3 ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 40-45 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3/11
Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek Marty Góry...
fot. 123 rf

Galaretka z czarnych lub czerwonych porzeczek Marty Góry

Składniki
1 kg porzeczek czarnych lub czerwonych
1,5 szklanki zimnej wody
1 kg cukru

Wykonanie
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Dodać wodę, zagotować i gotować ok.10 minut. Odcedzić na sicie naciskając, aby uzyskać jak najwięcej soku.
Sok wyciśnięty z porzeczek zagotować, dodać 1 kg cukru na 1 litr soku gotować jeszcze 10 minut (czarne porzeczki) lub 20 minut (czerwone porzeczki). Całość jest płynna. Wlać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem aż wystygną ( można też zapasteryzować).

4/11
Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami Magdaleny...
fot. Stanisław Romek

Deser z tapioki z mlekiem kokosowym i porzeczkami Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
40 g tapioki
400 ml mleka kokosowego
180 ml mleka
45 gr cukru
120g czerwonych porzeczek
1/2 limonki

Wykonanie

Do rondelka wlać mleko kokosowe i zwykłe mleko, dokładnie wymieszać i gotować około 10 minut na małym gazie. Następnie wsypać tapiokę i gotujemy kolejne 10 minut, potem cukier i kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby tapioka się nie przypaliła. Gotową tapiokę odstawić do wystygnięcia.
Zanim tapioka wystygnie przygotować mus z porzeczek i limonki. Do 80 g porzeczek wycisnąć sok z limonki i zblendować. Tapioka w tej opcji jest słodka, więc cierpkie porzeczki z limonką zbalansują smak.
Wystudzoną tapiokę przełożyć do pucharków. Pomiędzy dwie warstwy tapioki dać mus, a wierzch udekorować całymi porzeczkami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Plotki transferowe dotyczące Legii. Szykują się powroty

Plotki transferowe dotyczące Legii. Szykują się powroty

Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

NOWE
Urody może jej pozazdrościć niejedna 50-latka. Znana aktorka świętuje 82. urodziny

Ministrowie rządu Donalda Tuska wśród kandydatów do PE. Kto się wybiera do Brukseli?

Ministrowie rządu Donalda Tuska wśród kandydatów do PE. Kto się wybiera do Brukseli?

Zobacz również

Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

TYLKO U NAS
Tyle osób było inwigilowanych za pomocą Pagasusa. „Skandal na miarę światową”

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania

Izabela Macudzińska przed laty. „Królowa życia” zmieniła się nie do poznania