Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na śniadanie: domowa granola z mlekiem waniliowym [PRZEPIS]

mad
Domowa granola z mlekiem waniliowym.
Domowa granola z mlekiem waniliowym. materiały prasowe
Przepis na domową granolę.

Granola to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, suszonych owoców, orzechów, itp. Zalewana mlekiem lub jogurtem. W sam raz na pożywne śniadanie. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki

  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki otrębów żytnich
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżka jagód goji
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść orzechów włoskich krojonych
  • mleko waniliowe
  • świeże owoce do dekoracji, np. maliny, borówki

Wykonanie
Miód rozgrzać na patelni. Gdy zacznie się delikatnie karmelizować, dodać pozostałe składniki. Całość dokładnie połączyć i chwilę podsmażać. Następnie mieszankę równomiernie rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowaną granolę pokruszyć, wyporcjować do miseczek i zalać mlekiem waniliowym (ciepłym lub zimnym – w zależności od preferencji). Udekorować świeżymi owocami.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska