Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad: krokiety. Z pieczarkami i serem, z mięsem, z młodą kapustą oraz krokiety z truskawkami [PRZEPISY]

mad
Lubicie krokiety? Ciasto naleśnikowe można zrobić z różnym farszem. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne krokiety.
Lubicie krokiety? Ciasto naleśnikowe można zrobić z różnym farszem. Zobaczcie propozycje naszych Czytelników na pyszne krokiety. Fot. Joanna Tokarz
Krokiety to pyszne i sycące danie. Ciasto naleśnikowe można wypełniać różnymi farszami. Zebraliśmy dla Was przepisy naszych Czytelników na rewelacyjne krokiety.

Krokiety - przepisy. Z pieczarkami i serem? A może z mięsem? Pomysłów na krokiety jest wiele. Zobaczcie nasze propozycje.

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem.
Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem. Fot. Joanna Tokarz

Krokiety z młodą kapustą, pieczarkami i boczkiem [PRZEPIS]

Składniki na około 20 sztuk:
Naleśniki:

  • 600 ml mleka 3.2%
  • 200 ml wody mineralnej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ok 400 g mąki pszennej

Farsz:

  • 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści)
  • 750 g pieczarek
  • 250 g boczku wędzonego bez skóry
  • 3 łyżki oleju smakowego (czosnek, bazylia)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • ok. 4 jajka
  • 1/4 szklanki mleka 3,2%
  • 1 mała szklanka mąki
  • ok 2.5 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia krokietów

Wykonanie
Mleko, wodę, olej oraz jajka wymieszać mikserem. Stopniowo dodawać mąkę, a na końcu sól. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy około 26 cm.
Kapustę drobno posiekać, na patelni rozgrzać olej i dodać posiekany czosnek. Zarumienić, dodać kapustę i dusić na małym ogniu. Na osobnej patelni udusić pokrojone w pół talarki pieczarki ze szczyptą soli. Na trzeciej patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek- do całkowitego wytopienia się tłuszczu.
Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą: odparowane pieczarki, kapustę oraz boczek wraz z wytopionym tłuszczem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowym farszem wysmarować naleśniki i zwinąć na kształt krokieta. Zapanierować najpierw w mące, następnie w jajku rozmieszanym z mlekiem oraz w bułce tartej. Usmażyć na oleju, na małym ogniu.
Przepis Joanna Tokarz, autorki bloga "Kuchnia w czekoladzie"

Klasyczne krokiety z mięsem.
Klasyczne krokiety z mięsem. Fot. Agnieszka Sznajder

 

Klasyczne krokiety z mięsem [PRZEPIS]

Składniki na farsz na około 20 krokietów

  • 1 kg karkówki 
  • 2 duże marchewki 
  • 1 duża pietruszka 
  • sól 
  • pieprz 
  • ziele angielskie 
  • pieprz czarny ziarnisty

 
 
Dodatkowo: 

  • 3 jajka 
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

 
_
Uwaga! 
Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę, warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku._ 
 
Wykonanie
Farsz. Mięso ugotować z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągnąć mięso, marchew i pietruszkę, studzimy, a następnie zemleć w maszynce do mięsa. Powstały farsz przyprawić do smaku. 
 
Składniki na ciasto naleśnikowe: 

  • 2 do 3 szklanek mleka 
  • 3 jajka 
  • pół łyżeczki soli 
  • 5 łyżek oleju 
  • mąka - tyle ile zabierze ciasto 

 
Wykonanie
Wszystkie produkty zmiksować na najwyższych obrotach 3-4 minut, y aby ciasto dobrze napowietrzyć. Z podanej porcji wychodzi ok. 18 do 22 sztuk. 
Ciasto nabierać chochelką i wlewać na mocno rozgrzaną patelnie z odrobina oleju.
Usmażone naleśniki nadziać farszem mięsnym, zawinąć, wymoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać na gorąco. Idealnym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga "Apetyczna babeczka"

Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Krokiety z kapustą i pieczarkami. Fot. Stanisław Romek

Krokiety z kapustą i pieczarkami [PRZEPIS]

 
Składniki na naleśniki (8-10 sztuk): 

  • 230 g mąki 
  • 230 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 180 ml wody mineralnej gazowanej 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki oleju

 

Składniki na farsz: 

  • 2 cebule 
  • 2 łyżki masła 
  • 500 g pieczarek 
  • 500 g białej kapusty 
  • pieprz, sól

 

Dodatkowo

  • bułka tarta i olej do smażenia

Wykonanie 
Farsz. Kapustę pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Ugotowaną kapustę wystudzić i pokroić na drobne kawałki. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i wrzucić pokrojoną 1 cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dorzucić kapustę i dusić ok. 15 minut.  
W międzyczasie w drugim garnku na 1 łyżce masła usmażyć na drugiej cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe połączyć wszystko razem, przyprawić i zostawić do ostygnięcia. 
Naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodać odrobinę oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawić 1 chochelkę ciasta. 
Na każdy naleśnik dać farsz kapuściano-pieczarkowy, boki złożyć do środka i zwinąć w rulon. Krokieta zamoczyć w cieście naleśnikowym, a następnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z każdej strony  na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego koloru. 
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga "Kuchenne wariacje"

Krokiety z pieczarkami, porem i serem.
Krokiety z pieczarkami, porem i serem. Fot. Aleksandra Faiks

Krokiety z pieczarkami, porem i serem [PRZEPIS]

Składniki na około 15 sztuk

  • 700 g pieczarek 
  • 200 g sera żółtego 
  • pół pora 
  • 3 jaja + do panierowania 
  • 3 szklanki mleka 
  • 3 szklanki mąki 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 4 łyżki oleju + do smażenia 
  • bułka tarta  
  • pieprz, sól 

 
Wykonanie 
Pieczarki pokroić na niewielkie kawałki, podobnie pora i ser. Pieczarki podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych pieczarek dorzucić pora (na ostatnie 5 min smażenia). Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. 
W międzyczasie z mleka, jajek, mąki i wody zrobić ciasto naleśnikowe.
Do zimnych pieczarek dodać ser. Farsz nałożyć na usmażone naleśniki. Zawinąć je i zapanierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.  
Przepis Aleksandry Faiks

Kokosowe krokiety z truskawkami.
Kokosowe krokiety z truskawkami. Fot. Sylwia Ładyga

Kokosowe krokiety z truskawkami [PRZEPIS]

Składniki na naleśniki

  • szklanka maki
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • olej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie

  • ok. 30 dag truskawek
  • cukier – do smaku

Dodatkowo

  • szklanka płatków kukurydzianych
  • pół szklanki kokosu
  • jajko do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • mięta i truskawki do dekoracji

Wykonanie
Naleśniki. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie ze sobą wymieszać. Usmażyć naleśniki, odłożyć w ciepłe miejsce.
Nadzienie. Truskawki umyć, pokroić w drobną kostkę, zasypać cukrem.
Płatki kukurydziane bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z kokosem.
Na środku naleśników ułożyć porcję truskawek, zamknąć boki i zawinąć w krokiety.
Zapanierować w rozbełtanym jajku, a następnie w kokosowej panierce.
Smażyć kilkanaście sekund na mocno rozgrzanym oleju.
Posypać cukrem pudrem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga "Ostra na słodko"

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska