W Japonii zaczyna brakować polskiej wódki z wysoką zawartością alkoholu - informuje agencja informacyjna Jiji Press.
Mianem "polskiej wódki z wysoką zawartością alkoholu" w Japonii określa się spirytus rektyfikowany o zawartości alkoholu 96%. W Japonii "polskiej wódki" używa się jako środka dezynfekującego. Ma to związek ze znikającymi ze sklepów płynami bakteriobójczych i żelami antybakteryjnymi. Ze względu na właściwości odkażające, spirytus także staje się w Japonii towarem deficytowym.
Sprawdź koniecznie
Według tokijskiej firmy Million Trading Co., która importuje zagraniczne napoje alkoholowe, polska wódka (spirytus rektyfikowany) o zawartości alkoholu 96 proc. jest uważany za najmocniejszy napój alkoholowy na świecie. Dostawy firmy Spirytus Rektyfikowany gwałtownie wzrosły w ciągu ostatnich tygodni, osiągając poziom ponad dwukrotnie większy niż w ubiegłych latach.
Alkoholu nie pijemy, tylko smarujemy!
O działaniu spirytusu na wirusy mówił wirusolog, dr Włodzimierz Guc w programie #Jedziemy na antenie TVP 1. - 70 procentowy alkohol służy do inaktywacji wirusa na powierzchniach - mówi wirusolog dr Włodzimierz Gut. Taka zawartość alkoholu jest ponoć najskuteczniejsza do tego celu, bo "rozkłada to, co powinna", ale nie doprowadza do ścinania się białka. - 96 proc. jest za mocny, a 45. proc. za słaby - dodaje dr. Włodzimierz Gut. Wirusolog zaznacza, że spirytus nie spełni swej roli, jeśli zostanie "wlany do żołądka".
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?