Podwyżki uderzą w najbiedniejszych

    Podwyżki uderzą w najbiedniejszych

    Joanna Pieńczykowska

    Polska

    Polska

    Rosnące ceny żywności pogarszają również sytuację ekonomiczną Polaków.
    - Najbardziej odczuwają to osoby o najniższych dochodach. Z badań GUS wynika, że problemy z zaspokojeniem podstawowych potrzeb ma ok. 48 proc. polskich rodzin - mówi dr Krystyna Rejman z Zakładu Wyżywienia Ludności SGGW. Są to głównie rodziny emerytów, rencistów, bezrobotnych i mieszkających na terenach popegeerowskich. Podwyżki sa mniej odczuwalne dla osób pracujących - ceny żywności są obecnie o 7 proc. wyższe niż przed rokiem, ale płace w sektorze przedsiębiorstw wzrosły o 10,2 proc.

    Jednak nie tylko ceny artykułów spożywczych wpływać będą w tym roku na pogorszenie kondycji finansowej rodzin. - Znacznie bardziej dotkliwe będą podwyżki cen użytkowania mieszkań, gazu, środków transportu - mówi dr Krystyna Świetlik z Instytut Ekonomiki Rolnictwa.

    Zdaniem ekonomistów będzie rosła presja płacowa ze strony niektórych grup zawodowych. Już dziś strajki zapowiadają pocztowcy i pracownicy urzędów skarbowych. - Możemy spodziewać się eskalacji roszczeń ze strony kolejnych grup, zwłaszcza najsłabszych ekonomicznie, w tym emerytów i rencistów - mówi Marek Zuber, analityk firmy Dexus Partners.

    Analitycy uspokajają, że największe podwyżki cen żywności już za nami. Według ekspertów z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ceny żywności w pierwszym półroczu wzrosną najwyżej o ok. 5 proc. Możemy spodziewać się wzrostu cen pieczywa i wyrobów zbożowych, tłuszczów roślinnych. Tanieć za to powinno masło, sery żółte, inne wyroby mleczarskie i cukier. Ale już drugie półrocze może przynieść wyhamowanie podwyżek.

    - Tradycyjnie latem ceny owoców i warzyw spadają - mówi dr Krystyna Świetlik z IERiGŻ. W ub. r. ich ceny były wysokie, bo z powodu majowych przymrozków plony były nie najlepsze. - W tym roku plony płodów rolnych powinny być dobre - mówi dr Świetlik. GUS podał, że dobrze przezimowały zboża ozime, a wysokie temperatury i optymalny dla rozwoju roślin poziom wilgoci w ziemi spowodowały, że rolnicy mogli zacząć uprawy warzyw nawet dwa tygodnie wcześniej niż przed rokiem.

    - Dobre powinny byc także plony w UE, w drugiej połowie roku ceny żywności na świecie powinny ustabilizować się - mówi Dariusz Winek, analityk BGŻ.

    Czytaj treści premium w Polsce Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    Nie przegap

    Wideo