Podatek od cukru i zakaz reklamowania słodyczy częścią kampanii prozdrowotnej?

MIKO
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne PIXABAY
Nadmierne spożycie cukru staje się coraz większym problemem, pociągającym za sobą nieodwracalne skutki zdrowotne i... gospodarcze. Tylko na leczenie otyłości wydajemy w Polsce miliardy złotych.

Nadużywanie cukru może prowadzić do wielu bardzo poważnych chorób. Prócz cukrzycy, mogą to być schorzenia układu krążenia i serca, otyłość, udary mózgu, próchnica zębów, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego właśnie Narodowy Fundusz Zdrowia zamierza wdrożyć skuteczniejszą profilaktykę. Jest ona niezwykle ważna również z tego powodu, że na leczenie tych chorób wydajemy miliardy rocznie.

NFZ przekonuje, że walka z nadmiernym spożywaniem cukru i zmiana świadomości Polaków wymaga współdziałania wielu resortów. Wraca więc także temat podatku od cukru i zakazu reklamowania słodyczy.

Same wydatki na leczenie otyłości to 3 mld zł rocznie - podaje Dziennik Gazeta Prawna. Lekarstwem ma być dostęp do porad dietetyków, wyższy podatek od niezdrowych produktów i zakaz reklamowania słodyczy. 1,7 mld zł rocznie kosztuje leczenie cukrzycy typu drugiego (nabytej). Eksperci twierdzą, że koszty pośrednie oraz inne schorzenia mogą zawyżyć tę kwotę nawet kilkukrotnie. Z badań Instytutu Żywności i Żywienia wynika, że leczenie otyłości i jej powikłań rocznie kosztowało w 2015 r. ok. 21 proc. budżetu przeznaczanego na ochronę zdrowia – czyli ponad 10 mld zł. Bezpośrednie koszty leczenia pacjentów z otyłością – około 3 mld zł.

NFZ we współpracy z Głównym Urzędem Statystycznym przygotowuje raport o wpływie cukru na zdrowie Polaków. Ze wstępnych badań wynika, że z roku na rok zjadamy coraz więcej cukru. W 2015 roku na osobę przypadało 42 kg rocznie, a rok później – w 2016 roku już 44 kg. Spowodowane jest to tym, ze jemy i piejmy coraz więcej słodkich produktów.

Eksperci alarmują więc, że jeśli nie wdrożymy skutecznych rozwiązań, grozi nam plaga otyłości – kosztowna gospodarczo i śmiertelnie groźna dla tych, którzy cukru nie potrafią sami w swojej diecie ograniczyć.

Za spożywanie ogromnych ilości cukru odpowiedzialni jesteśmy jednak my sami i nasze nawyki żywieniowe, które nabywamy już jako dzieci i nie chcemy ich później zmienić. 70 proc. polskich dzieci między 11 a 15 rokiem życia je za dużo słodyczy. Blisko 30 proc. 13-latek je słodycze raz dziennie, a co dziesiąta nawet kilka razy w ciągu dnia. Po owoce i warzywa sięga tylko jedna trzecia nastolatków.

Dostęp do dietetyków na NFZ na pewno powinien być lepszy, ale już dziś z ich porad można korzystać bez problemów, a oferta gabinetów jest na tyle szeroka, że można wybrać sobie kompetentną poradę dostosowaną do zasobności swojego portfela. Może więc nie czekać na zmiany w przepisach i podwyżki cen słodyczy, tylko od razu wyszukać sobie swojego zaufanego doradcę dietetycznego, z pomocą którego uchronimy się przed groźnymi chorobami i przedłużymy sobie życie.

POLECAMY:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Podatek od cukru i zakaz reklamowania słodyczy częścią kampanii prozdrowotnej? - Głos Wielkopolski

Komentarze 18

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
SATERYDY I ANTYBIOTYKI PESTYCYDY HERBICYDY NEONIKOTYNOIDY ZABITE OWADY NAWOZY SŁO DZIKI BARW NIKI ADHD I USZKODZENIA MÓZGU GMO KUKUryDZA SOJA KARTOFLE AZOTYNY MONSSANTO DO ZYSKU I KASY ZABIJAĆ KOnSU MĘTA
G
Gość
TO TRzEBA KOmBYNOWAĆ Z CIEMNYM LUDEM
C
Cukrzyk
Problem jest taki, że w białym chlebie jest więcej cukru nisz w czekoladzie. Też podnieść podatki na biały chleb, żeby kosztował ze 20 zł i mało kto mógłby sobie na niego pozwolić ?
G
Gość
To wrodzone. Genetyczne. W tacy jesteście.
G
Gość
Od wielu, wielu lat.
Mądry o tym wie. Głupiemu trzeba zrobić sieczkę w komorze mózgowej.
P
PISFAN
Srania i szczania z tego PIS miałby w ch*j kasy
A
AG
winne niekontrolowane obzarstwo, brak ruchu i kilka innych powodow. Bedac dzieckiem w najblizszym otoczeniu milismy tylko jedna, starsza juz osobe, ktora miala cukrzyce. Dzis nawet dzieci choruja, malo tego, nie tylko na cukrzyce ale maja tez (i to calkiem czesto) zbyt wysoki poziom cholesterolu.
Kiedys ludzie znali umiar, dzis zra, nie jedza a zra, bo to co zra jest po prostu zbyt tanie. jakos nie lacza tego ze skoro takie tanie to smieci i nie powinni sie tym opychac, Juz obama chcial zrobic z cukrem to samo w USA, wtedy lobby pokazalo mu bardzo szybko gdzie jego miejsce i zeby raczej zajal sie bombardowaniami bo na tym, niz na cukrze wyjdzie lepiej. Zobaczymy jak jest w naszym kraju.
P
PISFAN
Pójść na całość i zakazać uprawy i importu buraków cukrowych i cukru
s
slodycze niewinne
w 80% tej choroby
G
Gość
Mieliśmy swój cukier i produkcję i nie było tyle chorób a od kiedy sprowadza się wszyscy choruja coś jest nie tak
m
mu
nie da
.
To z czego takie tvpiSS się utrzyma??
d
ded
od reklam ! tak około 48% od każdej stacji tv i radiowej.
j
jest zima
masz okazje na ruch - odśniezaj
C
Czytelnik
Przede wszystkim należy zakazać reklamowania leków i wszelakich suplementów diety, ale zdaje się, że nie pozwoli na to lobby farmaceutyczne...
Wróć na i.pl Portal i.pl