Pierwiosnek cię rozweseli

Małgorzata Kaczmarczyk
Rośliny lecznicze Bladozłote, miodowo pachnące kielichy kwiatów prymuli nieuchronnie zapowiadają nadejście wiosny.

Jeden z pierwszych kwiatów, pojawiających się po długiej zimie, krzyczy do nas złotymi kolorami. Łatwo go rozpoznać po szerokich, omszonych liściach, pośrodku których wyskakuje pręcik. Wielokwiatowe baldachy złocistożółtych dzwonków z pomarańczowymi plamkami kwitną od marca. To jeden z ulubionych kwiatów ogrodników: z łatwością rozmnaża się, przeniesiony do ogródków.

Klucze św. Piotra

Gdzie rosną pierwiosnki, zwane inaczej prymulkami? Tam, gdzie zgubił klucze św. Piotr. W miejscu, gdzie upadły, wyrosły kluczyki: pod taką nazwą pierwiosnki do dziś funkcjonują w górach. W Polsce rosną powszechnie na łąkach, polanach, w zaroślach - wszędzie tam, gdzie nie jest zbyt wilgotno i dostatecznie słonecznie. W Nowej Hucie kwiaty pierwiosnka możemy spotkać na Łąkach Nowohuckich i miejscami w dolinie Dłubni. Przepuszczalna gleba sprzyja samoistnemu rozsiewaniu nasion rośliny.

Niestety, zbieranie pierwiosnka w Krakowie nie jest wskazane ze względu na sporą toksyczność w powietrzu i skażoną glebę. Pamiętajmy też, że roślina ta jest pod częściową ochroną gatunkową: możemy zrywać kwiaty, nie wolno nam natomiast wykopywać kłączy.

Prymulki do zjedzenia
Pierwiosnki lubią rosnąć grupami, co sprzyja ich zbieraniu. Zrywajmy je w porze, gdy w powietrzu nie jest wilgotno, czyli raczej w godzinach południowych. Zebrany surowiec rozkładamy na papierze lub czystej bawełnie i suszymy w temperaturze pokojowej. Wysuszone kwiaty wkładamy do słoika lub papierowych torebek, podpisujemy i zostawiamy w miejscu suchym i ciemnym. Do przechowywania dobrze nadadzą się słoiki, szuflady i szafki bez dostępu światła. Jeśli chcemy użyć kwiatów i liści do potraw, to płukamy je tylko z ewentualnych zabrudzeń. Pamiętajmy, by kwiaty zbierać z miejsc czystych, nieskażonych.

Wszystkie części pierwiosnka są jadalne - zwłaszcza kwiaty i młode liście, które zawierają sporo witaminy C i wit. P. W Rosji i Wielkiej Brytanii jest powszechne używanie młodych liści, a potem kwiatów jako dodatku do zup, gulaszy jarzynowych, past do chleba z dodatkiem sera białego czy też dodatku do pasztetów jarzynowych. Anglicy z kwiatów pierwiosnka robią delikatne wino poddając fermentacji kwiaty. Będzie miało ono działanie lekko uspokajające, poprawiające krążenie krwi.



Kwiaty w cukrze

Kwiaty pierwiosnka w kuchni angielskiej obtacza się w cukrze i wraz z podobnie przygotowanymi kwiatami fiołka podaje jako żółto-fioletową ozdobę stołu i przysmak.

Można też tworzyć ziołowe maceraty winne: do wina białego, wytrawnego dorzucić garść kwiatów pierwiosnka (wysuszonych lub świeżych) oraz garść kwiatów lipy. Jeśli wolisz wina lekko słodkie - dodaj łyżkę miodu. Wino wraz z treścią ziołową zostaw w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Codziennie wstrząsaj, a po dwóch tygodniach odcedź płyn przez sitko. Pij po 1 kieliszku dziennie - jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie