W skrócie
Mniej popularnym świętem niż andrzejki są katarzynki. Według ludowej tradycji w wigilię imienin Katarzyny, związanych ze wspomnieniem świętej Katarzyny Aleksandryjskiej, mężczyźni mieli okazję wróżyć sobie dobrą żonę. Popularnym wierzeniem było odczytywanie znaczenia snu w nocy z 24 na 25 listopada. W podobny sposób postępowały panny w wigilię imienin Andrzeja. Podpowiadamy przepis na domowe katarzynki, którymi można było obdarować swoją wybrankę.
Przepis na katarzynki
Liczba porcji: na około 30 sztuk.
Czas przygotowania:1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g mąki żytniej,
- 130 g miodu płynnego,
- 10 g cukru,
- 70 g miękkiego masła,
- 10-12 g ulubionej przyprawy do pierników,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.
Jak zrobić katarzynki?
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy mąki, dodajemy przyprawy i miękkie masło. Na koniec dodajemy miód z cukrem.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra.
- Przy pomocy foremki w kształcie katarzynek wykrawamy pierniczki.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki pieczemy przez 11-13 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Czytaj także: Pierniczki świąteczne, które pachną cynamonem. Przepis na błyskawiczne ciastka bez leżakowania
Pochodzenie katarzynek
Według jednej legendy opisywanej przez Magdalenę Tomaszewską-Bolałek pewien młynarz mieszkał w pobliżu Torunia wraz ze swoją córką Katarzyna. Matka dziewczyny szybko zmarła, a wdowiec niezwłocznie zawarł kolejne małżeństwo. Macocha miała okazać się okropną kobietą, która dokuczała swojej pasierbicy. Pewnego dnia Katarzyna miała zobaczyć kota czarownicy z myszą w pysku. Dziewczyna miała dobre serce i odratowała gryzonia. Macocha widziała jej pomoc i za to wyrzuciła ją z domu. Katarzyna znalazła schronienie w klasztorze benedyktynek w Toruniu i pracowała jako pomoc kuchenna. Kilka lat później w mieście pojawiła się klęska głodu. Pewnego dnia Katarzyna usłyszała, że ktoś ją woła. Był to gryzoń, którego uratowała. Okazał się królem myszy. W ramach wdzięczności gryzoń zaprowadził ją do piwnicy wypełnionej leżakującym ciastem na pierniki. Nazajutrz mniszki zaczęły piec pierniki. W ten sposób nakarmiły mieszkańców Torunia. Torunianie w ramach podziękowania nazwali ciastka katarzynkami.
Przepis pochodzi z e-booka „Polski stół”, który udostępniamy dzięki uprzejmości Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Publikację „The polish table” można za darmo pobrać ze strony bunkatura.pl
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?