Pascal Brodnicki: Jesień to nie czas na diety, to sezon na jedzenie warzyw

Sylwia Arlak
Pascal Brodnicki: Na jesienną kolację polecam fritatę z grzybami leśnymi
Pascal Brodnicki: Na jesienną kolację polecam fritatę z grzybami leśnymi Arlena Sokalska, TVN
O tym, jak powinna wyglądać nasza jesienna dieta, jak zachować witaminy na całą zimę oraz o starych niezastąpionych przepisach na przetwory z Pascalem Brodnickim, autorem wielu programów kulinarnych i książek kucharskich, rozmawia Sylwia Arlak

Z jakim zapachem kojarzy się Panu jesienna kuchnia?
O, to cała gama zapachów, ale grzyby będą zdecydowanie jesiennym aromatem.

Jesienią chętnie spacerujemy po lesie, zbieramy grzyby. Są one jednak uznawane za ciężkostrawne i nieposiadające specjalnych wartości odżywczych. Czy jednak poleciłby Pan jakieś dania z grzybami w roli głównej, tak by odpowiadały nie tylko naszym podniebieniom?
Świetnie będą te z fritatą. Kroimy warzywa: cebulę, papryki kolorowe w piórka, cukinie, pomidory, podsmażamy krótko na patelni, dodajemy podsmażone grzybki, rozbijamy jaja, zalewamy nimi warzywa z grzybami, posypujemy pokrojoną natką i startym serem. Jak całość będzie ścięta, podajemy z sałatą z vinegret. Proste danie z warzywami i grzybami. Pamiętajmy, by jaja kupować tylko z numerem zero na skorupce.

A pozostałe skarby leśne? Warto zabrać je do swojej kuchni?
Zbieram tradycyjnie jagody i jeżyny i zasypuję cukrem na zimę.

Czy panuje aktualnie moda na kuchnię tradycyjną? Modnie jest przyrządzać przetwory osobiście? Sporo jest blogów na ten temat.
Zdecydowanie jest moda na powrót do korzeni. Do starych, regionalnych przepisów. Do zapomnianych warzyw, np. do pasternaku . Ludzie zmęczeni karierami, biegiem za sukcesem wracają do tradycji. Do domu, w którym pachnie domowym ciastem, a na półkach dumnie prężą się słoiczki z konfitury własnej produkcji. To znak, że dbamy o bliskich, o zdrowie, o dobrą, rodzinną atmosferę. Myślę, że dla wielu kobiet własna konfitura zimą jest większą dumą niż perfekcyjne CV.

Jakimi konfiturami wypełnić piwnice?
Ulubionymi. Każde będą dobre i zdrowe, jeśli je sami zrobimy. Możemy poszaleć dodając imbir do gruszek, pieprz do truskawki czy chili do wiśni lub jeżyny.

Jak powinna wyglądać zbilansowana dieta na jesień? Do wyboru mamy tak dużo świeżych warzyw i owoców.
Ja jesienią robię zapas witamin. Warzywa stanowią podstawowy składnik naszej kuchni. Królują dania jednogarnkowe, pachnące i kuszące kolorowymi warzywami. Owoce również kocham, ale właśnie jako konfitury do chleba, do wypieków czy serów. Uwielbiam konfiturę z czerwonej cebuli do mięs, wątróbek czy serów.

Czym rekompensować sobie brak słońca?
Przede wszystkim długimi spacerami nawet w pochmurny dzień. Długie, regularne przechadzki świetnie nam zrobią na samopoczucie. Pamiętajmy, że latem robimy zapas witaminy D na cały rok. Niestety kremy z filtrem utrudniają jej wytwarzanie. Polecam poranne spacery latem, bez kremów zwłaszcza dzieciom, dla których witamina D jest bardzo ważna.

Sezon jesienny to czas sprzyjający przeziębieniom. Jakimi potrawami, przyprawami wspomagać się, kiedy już nas dopadnie? Dobra dieta może pomóc?
Najlepiej zapobiegać, a tu kłania się kasza pod każdą postacią. Świetnie trzyma ciepło w organizmie. Rano kasza jaglana z suszonymi owocami, wieczorem zupa krem z przynajmniej pięciu warzyw. I mamy gwarancję dobrej, bogatej w witaminy diety.

Ludzie zmęczeni karierami, pogonią za sukcesem, wracają do tradycji. Do domu, w którym pachnie ciastem, a na półkach stoją konfitury

A diety odchudzające? Czy to dobry na nie czas?
Moim zdaniem nie. To jest czas bogactwa warzyw i owoców. Korzystajmy z tego. Z drugiej strony, dieta oparta na warzywach i owocach doda nam urody i odejmie kilogramy.

A jak ustrzec się przed srogą zimą? Pamiętam moją babcię robiącą syrop z orzecha na ból brzucha. Z jakich darów jesieni możemy jeszcze skorzystać, przyrządzając podobne eliksiry?
Na ból brzucha mam zawsze jagody zasypane cukrem. Na przeziębienie mus z przetartych malin. Herbata z imbirem, miodem i cytryną świetnie rozgrzeje, ale nie polecam jej dla osób ze słabą wątrobą, którym imbir na pewno się nie spodoba. Podobnie jak czosnek, który jest świetny, ale tylko dla osób ze zdrową wątrobą. W przeciwnym razie bardziej osłabi, niż pomoże.

Rozmawiała Sylwia Arlak

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie