Owoce goji: czerwone diamenty Wschodu. Cudowne jagody o niezwykłych właściwościach

rik
Owoce goji zyskują coraz większą popularność
Owoce goji zyskują coraz większą popularność 123RF
Owoce goji (kolcowój chiński) uważane są za jedne z najzdrowszych jagód, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie, aby poczuć ich moc. Jakie właściwości mają owoce goji. Czy jagody goji pomogą nam schudnąć?

Owoce goji i ich właściwości

Jakie właściwości maja owoce goji? Mówi się, że to jedne z najzdrowszych nasion, które mają supermocne. Nie tylko potrafią obniżyć poziom cukry czy cholesterolu, ale i dobrze działają na oczy czy hamują rozwój nowotworów. Ich działanie i właściwości lecznicze tak naprawdę wykorzystuje się w medycynie naturalnej krajów azjatyckich od ponad 2500 lat. Szczególnie Chińczycy już dawno poznali się na właściwościach owoców goji, poświęcając tej roślinie coroczny festiwal.

Owoce goji zawierają bardzo dużo zdrowych odżywczych składników. Znajdziemy w nich:

  • żelazo,
  • cynk,
  • selen,
  • witaminę C,
  • witaminy B1, B2, B6

.

To właśnie obecność witamin, a szczególnie witaminy C wzmacnia naszą odporność. Jest jej aż 50 razy więcej niż w pomarańczy. Dzięki zawartości żelaza poprawiamy z kolei prawidłowy stan hemoglobiny. W jagodach goji jest też 19 aminokwasów, a także german, który ma właściwości antyrakowe. W owocach goji znajdują się także beta-karoten i kwasy tłuszczowe.

owoce goji, jagody goji, suszone owoce
Już zaledwie 30 gramów produktu zawiera całą gamę zdrowych substancji, a 100 gramów zawiera tylko 350 kcal 123RF

Owoce goji do źródło przeciwutleniaczy i luteiny, które mogą chronić nas przed szkodliwym promieniowaniem UV. W goji jest te sporo błonnika, który pomoże na problemy trawienne i spożycie którego jest polecane osobą cierpiącym na zaparcia, a także tym, którzy stawiają na odchudzanie się.

Spożywanie owoców goji może mieć wpływ na budowę komórek, a także regenerację starych. Mówi się, że dzięki nim możemy opóźnić proces starzenia, regenerować wątrobę i nerki.

Jaka jest

Za 100 gramów suszonych owoców goji zapłacimy od 4 do 5 zł.

Owoce goji a odchudzanie

Choć owoce goji bezpośrednio nie wpływają na odchudzanie, to ich spożycie może być pomocne w tym procesie, choćby przez zawartość wspomnianego błonnika. Jedząc goji możemy być pewni, że gwałtownie nie podskoczy nam poziom cukru. Dlatego warto je spożywać jako zdrowa przekąska, dająca uczucie sytości.

Jak jeść owoce goji? Najlepiej suszone

Najlepiej spożywać owoce goji w formie suszonej. Można też wykorzystać je jako suplementy diety, czy herbatki. Jednak przyjmowane jako suszone owoce są najzdrowsze, bo sprzedawanym soku może znajdować się cukier.

Owoce goji dawkowanie. Ile dziennie?

Już zaledwie 30 gramów produktu zawiera całą gamę zdrowych substancji, a 100 gramów zawiera 350 kcal. Jednak najlepiej jest nie przekraczać od pięciu do dwunastu gramów suszonych owoców goji - Maksymalnie powinno się więc jeść nie więcej niż łyżkę lub półtora suszonych owoców dziennie. To w zupełności wystarczy, by spożyć spore dawki witaminy A, B2, C, a także miedzi, selenu i żelaza. Taka porcja to od 9 do nawet 50% dziennego zapotrzebowania na te składniki.

Owoce goji powinny jest z rozwagą kobiety w ciąży oraz karmiące. Uważaj na ich spożycie, kiedy przyjmujesz leki na rozrzedzenie krwi i nadciśnienie ponieważ mogą wchodzić w niekorzystne interakcje.

śniadanie, owsianka, owoce goji, jagody goji
Owoce goji idealnie sprawdzą się w wersji suszonej jako dodatek do ulubionej owsianki na śniadanie. pixabay

Co posiadają i na co pomagają

  • Witamina C - odporność
  • Witamina A - wzrok
  • Witamina E - wzrok i zakrzepy
  • Witamina B - układ nerwowy
  • Cynk - odporność
  • Fosfor - zdrowe kości
  • Żelazo - odporność, anemia
  • Miedź - mózg
  • Selen - tarczyca
  • German - działanie antynowotworowe

Owoce goji w kuchni, czyli najlepsze przepisy na owoce goji

Najprościej spożyć owoce goji po prostu zalewając je wodą. Przygotowany wywar można popijać i zajadać się nimi. Owoce goji w smaku są słodkawe, przypominają naszą żurawinę, do tego lekko pikantne. Dlatego podkreślą smak wielu prostych potraw. Można je dodawać do owsianki, czy okrasić nimi desery.

Jagody goji są tez częstym składnikiem popularnych ostatnio zdrowych koktajli. Mogą także znaleźć się w sałatkach owocowych, a także warzywnych. Świetnie sprawdzą się z naturalnym jogurtem. Podobnie jak rodzynki, czy wspomniana żurawina, owoce goji mogą znaleźć bardzo szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do potraw.

owoce goji, jagody goji, uprawa
Owoce goji rosną na krzewie kolcowoja chińskiego, który ma od 1 do 2 metrów wysokości. pixabay

Owoce goji uprawa

Owoce goji rosną na krzewie kolcowoja chińskiego, który ma od 1 do 2 metrów wysokości. Na pędach są ciernie dochodzące do 2 cm długości. Kwiaty kolcowoju są przyjazne pszczołom i kwitną od czerwca do września. Owoce tego krzewu, to czerwone jagody o wielkości do ok. 2 cm.

Krzew można uprawiać w ogrodzie, tym bardziej, że jest to roślina odporna na skrajne warunki pogodowe jak mróz, czy upały. Roślina nie przepada za glebą gliniastą, a poza tym dobrze sobie radzi w innych rodzajach ziem. Owoce goji pojawią się na niej w 2 lub 3 roju od posadzenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Owoce goji: czerwone diamenty Wschodu. Cudowne jagody o niezwykłych właściwościach - Gazeta Lubuska

Wróć na i.pl Portal i.pl