Owce chronią przed rakiem - Jagnięcina i baranina jest lekarstwem

art. spons.
Jagnięcina jest skuteczna w profilaktyce raka. W skład mięsa owczego wchodzi substancja o silnych właściwościach antyrakowych. Ale czy w Polsce można dostać zdrową, smaczną jagnięcina z gwarancją jakości?

Górskie owce kojarzą się nam głównie z podhalańskimi oscypkami i kożuchami. Jest ich coraz mniej na górskich łąkach, gdyż moda na naturalne owcze skóry odchodzi do lamusa. Tym czasem oprócz mleka i wełny, barany są na świecie hodowane dla bardzo wartościowego mięsa i cenione przez smakoszy.

W Polsce spadła produkcja baraniny i jagnięciny, za to na nasz rynek trafia coraz częściej baraniny i jagnięciny z zagranicy. Na przykład jest do nas sprowadzana mrożona, nowozelandzka jagnięcina z owiec w różnym wieku. W przypadku starszych okazów, smak baraniny kojarzy się z charakterystyczną nutą, której nie lubimy. Dobrze, żeby jagnięcina i baranina służyły nie tylko zdrowiu, ale przy okazji podniebieniu. Jest na to sposób!

Polską baraninę z młodych baranów oferuje ekologiczna hodowla, mieszcząca się w Beskidzie Nowosądeckim. Więcej informacji na stronie www.agrosawa.pl

Zdrowotne właściwości mięsa jagnięcego
W wielu państwach funkcjonują ośrodki zajmujące się badaniami nad chowem owiec. Projekty badawcze prowadzone od lat, potwierdzają niezwykłą właściwość owiec. Owce są ssakami niechorującymi na nowotwory! Tą właściwość zawdzięczają kwasom orotowym, które występują w ich organizmie.

Co ważne, badania przeprowadzone na owcach, wykazały, że najwięcej kwasu i co za tym idzie najsilniejsze antyrakowe właściwości jagnięciny, ma mięso, które jest hodowane w naturalnych warunkach. Chów owiec, które są ekologicznie prowadzone, tj. bez hormonów i antybiotyków i karmione paszami zielonymi oraz sianem sprawia, że w mięśniach owiec gromadzą się najbardziej wartościowe kwasy orotowe.

Warto więc sięgnąć po rodzimą jagnięcinę z polskich łąk. Wtedy mamy pewność, co jemy. Takie mięso z owiec przysłuży się lepiej naszemu zdrowiu.

Owca kontra zły cholesterol
Młoda baranina i jagnięcina zawiera duże ilości cennych tzw. wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, obecnych np. w rybach. Mięso owiec ma relatywnie mało niedobrych dla człowieka związków nasyconych, które zwiększają poziom złego cholesterolu i zwiększają ryzyko miażdżycy.

Dodatkowo w mięsie jagnięcym występuje duża dawka substancji o nazwie kwas linolowy. Kwas ten ma silne właściwości antyutleniające i redukuje ilość wolnych rodników w organizmie oraz zabezpiecza przed złym cholesterolem.
Wszystkie te zdrowotne właściwości mięsa czynią owce gwiazdami pośród innych mięs hodowlanych takich, jak wołowina czy wieprzowina. Dlatego lekarze zalecają spożywanie mięsa i mleka owczego, jako profilaktykę prozdrowotną. Właściwości prozdrowotne produktów z owiec wykazane zostały nawet w badaniach prowadzonych przez Uniwersytet we Wrocławiu.

Młode owce aż palce lizać
Mięso jagnięce z odpowiedniego, dobrze przyrządzonego zwierzęcia to prawdziwa uczta dla podniebienia. „U nas wciąż pokutuje opinia o niemiłym zapachu i smaku owczego mięsa. Tym czasem wszystko zależy od jakości mięsa jagnięcego i baraniego. Młode owce mają delikatne, soczyste mięso i dzięki właściwościom odżywczym, nie mają sobie równych wśród mięs hodowlanych w Polsce. Takie młode okazy Klienci zamawiają u nas regularnie_” – mówi Zbigniew Kaczmarczyk , właściciel ekologicznej hodowli owiec z miejscowości Sawa z woj .Małopolskiego. –. „_W nasze mięso zaopatrują się właściciele restauracji i prywatni Klienci, którzy zamawiają baraninę na swoje potrzeby.”

Owce z AGROSAWY są hodowane ekologicznie. Ich chów ma miejsce w naturalnym środowisku, na pastwiskach górskich, w małej miejscowości, z dala od cywilizacji. Takie eko owce całe dnie spędzają na łące i korzystają z dobrodziejstw natury. Obce są im warunki życia, w jakich hodowane są inne gatunki, przeznaczone na mięso – świnie czy krowy.

Wysokiej jakości mięso młodej baraniny i jagnięciny można nabyć bezpośrednio u hodowcy. Więcej informacji na stronie www.agrosawa.pl

Wideo

Komentarze 5

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Mk
Możesz dać namiar na tą jagnięcinę ?
l
luk
W Rabce-zdrój kupuję za 18 zł .Ale masz chore ceny
M
Mariusz
Sprzedaż całoroczna , młode owieczki mięso po 35 zł kg dostawa gratis czestochowa okolice tel 732915776
M
Mariusz
Sprzedaż całoroczna , młode owieczki mięso po 35 zł kg dostawa gratis czestochowa okolice tel 732915776
G
Gość
Absolutna racja, sam dobrze wiem, jak bardzo dobrze wpływa na człowieka baranina. Więcej na ten temat można się dowiedzieć zresztą tutaj
Dodaj ogłoszenie