Pieczarki są źródłem białka roślinnego, błonnika, witamin z grupy B (takich jak niacyna, ryboflawina i kwas foliowy), minerałów (takich jak selen, miedź i potas). Pieczarka jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny.
- Przeczytaj: W tych lasach są grzyby - tu rosną borowiki i maślaki. Leśnicy zaskoczeni: - Zaczęło się wyjątkowo szybko
Wyróżnia się niemal 300 gatunków grzybów, najbardziej jednak znane są pieczarki dwuzarodnikowe. Pieczarki mają kapelusze o średnicy 2–15 centymetrów. Kapelusze mają biały (ale też szarawy lub beżowy) kolor. Świeże pieczarki mają zamknięte kapelusze.
Pieczarki mają właściwości antynowotworowe i wspomagające prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Pieczarki można spożywać na surowo, po upieczeniu, usmażeniu, ugotowaniu, marynowaniu. Świeża pieczarka jest sprężysta, biała, aromatyczna. Nie powinno się jeść ze śladami pleśni. Pieczarek nie trzeba obierać ze skóry jeśli planujemy obróbkę termiczną. Warto jednak je obrać, gdy planujemy je jeść na surowo.
Przy tych chorobach unikaj pieczarek
W galerii poniżej, zobaczcie, kiedy nie powinno się jeść pieczarek. Tym osobom te grzyby mogą zaszkodzić:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dotarliśmy do akt sądowych z rozwodu Magdy Mołek. Tylko u nas sensacyjne szczegóły
- Żona Ibisza dopiero co ogłosiła drugą ciążę, a tu takie wieści! [ZDJĘCIA]
- Polsat szuka następczyni Kaźmierskiej?! Znamy pierwszych uczestników nowego TzG!
- Tak wygląda grób synka i ojca Zamachowskiego. Richardson wyjawiła tragiczną prawdę