Przez otyłość rozumiemy patologiczne zwiększenie tkanki tłuszczowej, które prowadzi do upośledzenia naszej aktywności. Ponadto wywołuje liczne choroby, które mogą skończyć się nawet przedwczesnym zgonem.
Otyłość – statystyki
Otyłość jest jednym z najpoważniejszych problemów medycznych, z którym według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zmaga się aż 552 mln ludzi na świecie. Co więcej, otyłość przyczynia się do ok. 10 proc. przedwczesnych zgonów w Europie, a przy tym jest poważnym problemem społeczno-ekonomicznym (szacuje się, że w 2025 r. koszty związane z leczeniem chorób wywołanych przez nadwagę i otyłość mogą sięgnąć nawet 1,2 bln dol).
Według danych Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego otyłość dotyczy 23,3% Polaków. W Europie największy odsetek osób otyłych żyje w Wielkiej Brytanii (27,3%), Irlandii (25,5%) i Czechach (23,8%). Natomiast w skali ogólnoświatowej największy odsetek ludzi otyłych występuje w USA (34,3%). Z podobną skalą tego problemu zmagają się również mieszkańcy państw arabskich: Kataru, Kuwejtu, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Arabii Saudyjskiej – w nich otyłość dotyczy średnio, co trzeciej osoby. Z kolei najmniejszy odsetek osób otyłych żyje w Japonii (3,3%).
BMI – marker otłuszczenia
Otyłość to stan, który charakteryzuje się przyrostem masy ciała przez wzrost poziomu tkanki tłuszczowej. Najpowszechniejszym, chociaż niepozbawionym wad, wskaźnikiem służącym do rozpoznania i oceny stopnia otyłości jest wskaźnik BMI (body mass index), który został stworzony w 1840 r. Można go obliczyć dzieląc masę ciała przez wzrost podniesiony do kwadratu. Jednakże warto pamiętać, że wskaźnik ten ma sporo wad, ponieważ waga wyrażona w kg nie pozwala na określenie ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że na masę ciała składa się masa: mięśni, kości, wody i tkanki tłuszczowej. Obecnie, jedną z najlepszych metod diagnozowania otyłości jest rentgenowska absorpcjometria podwójnej energii DEXA (DXA – dual energy X-ray absorptiometry), która pozwala precyzyjnie określić poziom tkanki tłuszczowej w organizmie.
BMI:
• Niedowaga: <18,5
• Wartość prawidłowa: 18,5-24,9
• Nadwaga: 25-29,9
• Otyłość I stopnia: 30-34,9
• Otyłość II stopnia: 35-39,9
• Otyłość III stopnia: >40
Otyłość a nadwaga
Niekiedy otyłość błędnie bywa utożsamiana z nadwagą.
• Nadwaga uznawana jest za stan przedchorobowy, który może (ale nie musi) prowadzić do otyłości. Można mówić o niej wówczas, gdy poziom tkanki tłuszczowej w organizmie nieznacznie przekracza dopuszczalne i bezpieczne dla organizmu normy. Według WHO nadwaga dotyczy osób, których BMI mieści się w przedziale: 25,0-29,9.
• Otyłość jest poważną chorobą przewlekłą, która nieuchronnie prowadzi do zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Jej bezpośrednią przyczyną jest nagromadzenie tkanki tłuszczowej w ilości, znacznie przekraczającej zapotrzebowanie organizmu. Według WHO otyłość dotyczy osób, których BMI przekracza 30.