W skrócie
Zakręcone frytki to prawdziwy rarytas. Wiele osób sięga po nie z racji, że pojawiają się sezonowo wraz z Burgerem Drwala w znanej sieci restauracji. Zrobienie ich w domu nie przysparza wielu trudności. Jeśli zamierzasz robić je często, to możesz zaopatrzyć się w spiralę do warzyw. Będzie przydatna do zrobienia np.: spaghetti z cukinii. Jednak jeśli robienie zakręconych frytek, będzie dla ciebie okazjonalną przekąską przełamującą kulinarną nudę, to wystarczy sięgnąć po ostry nóż do warzyw lub obieraczkę. Po obraniu ze skórki w taki sam sposób należy postępować z resztą ziemniaka.
Zakręcone frytki – przepis na szybką przekąskę
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina, w tym 30 minut moczenia w zimnej wodzie.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 ziemniaki,
- 1 litr wody,
- 10 g soli.
Marynata do frytek:
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej w proszku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 100-150 ml wody.
Do smażenia:
- 200 ml oleju rzepakowego.
Jak zrobić zakręcone frytki?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyłam, obrałam ze skórki i przy pomocy obieraczki do warzyw robiłam charakterystyczne spiralki.
- Następnie do miski wlałam zimną wodę, dosypałam do niej sól i włożyłam ziemniaki na 30 minut.
- Pod koniec moczenia się ziemniaków w drugiej misce wymieszałam przyprawy z wodą i mąkami. Składniki mają się połączyć w rodzaj gęstego ciasta.
- Ziemniaki odcedziłam z wody, dokładnie wysuszyłam ręcznikiem kuchennym i wrzuciłam do ciasta naleśnikowego.
- Na patelni rozgrzałam olej, powinien mieć 180° Celsjusza. Jeśli nie masz termometru cukierniczego, to możesz sprawdzić stopień rozgrzania, kładąc mały kawałek ziemniaka na patelni. Jeśli olej skwierczy, to możesz kłaść pozostałe ziemniaki.
- Następnie ziemniaki w cieście naleśnikowym kładłam na rozgrzanym oleju i smażyłam przez około 4 minuty, aż będą apetycznie złote.
- Zakręcone frytki przełożyłam na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar oleju.
Czytaj także: Pokrój ziemniaki, wrzuć do słoika i zalej colą. Te frytki są lepsze niż z popularnych fast foodów!
Z czym jeść zakręcone frytki?
W znanej sieci restauracyjnej zakręcone frytki podawane są z sosem śmietanowym. Dip można zrobić z wymieszanej łyżki majonezu z łyżką śmietany i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Jeśli wolicie dietetyczny przysmak, to zachęcam do zrobienia sosu jogurtowego z odrobiną majonezu wymieszaną np.: z przyprawą curry. Usmażone zakręcone frytki można podawać do domowego Burgera Drwala wraz z apetycznymi krążkami cebulowymi.
Zakręcone frytki z piekarnika
Domowe zakręcone frytki można także upiec w rozgrzanym piekarniku lub frytkownicy na gorące powietrze. Dzięki temu zmniejszy się przyjmowaną ilość kalorii, a ziemniaki będą równie chrupiące. Ważne, aby piekąc zakręcone frytki w jednej z wymienionych metod, do ciasta dodać 20 ml oleju.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?