Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Niezwykły prezent na Dzień Matki: Jadalny koszyczek pełen kwiatów [PRZEPIS]

Anastazja Bezduszna
26 maja każdy chce podarować mamie coś niezwykłego. W swoje święto, mamy powinny poczuć się naprawdę wyjątkowo. Prezent nie musi być drogi, ważne żeby wywołał ogromny uśmiech. Ugotuj dla mamy coś wspaniałego. Świetnym pomysłem jest serowy koszyk pełen pięknych jadalnych kwiatów. Będzie pysznie, kolorowo i pachnąco!

W tym wyjątkowym dniu można popuścić wodze fantazji. Zrezygnujmy z tradycyjnego bukietu i połączmy piękne z użytecznym! Serowe koszyczki wypełnione wspaniałym nadzieniem i udekorowane jadalnymi kwiatami, to cudowny pomysł na niebanalny prezent. Do ich przygotowania nie potrzebne są duże kulinarne umiejętności, dlatego każdy może stworzyć piękny jadalny koszyczek. - Zanim zetrzemy ser, włóżmy go do lodówki. Dzięki temu jeszcze bardziej ułatwimy sobie pracę - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

ZOBACZ TEŻ:

Śliczne koszyczki proponujemy wypełnić lekką sałatką z łososiem wędzonym. Całość udekorujmy pysznymi kwiatami. W maju najlepiej użyć fiołków (rogatych, leśnych i polnych), stokrotek, czy kwiatów bzu. Do serów idealnie pasuje też łagodny smak bratka ogrodowego. Do serowo – kwiatowego bukietu można też dodać kwiaty szczypiorku czy lubczyku. Pamiętajmy tylko o bezpieczeństwie! Nie zbierajmy kwiatów na terenach, które mogły być zanieczyszczone, nie kupujmy ich też w kwiaciarni. Najlepiej kupić kwiaty przeznaczone do spożycia albo samemu zasiać w ogródku, czy po prostu w doniczce.

Składniki:

  • 250 g sera żółtego podlaskiego
  • garść roszponki
  • garść rukoli
  • 80 g łososia wędzonego
  • łyżka soku z cytryny
  • garść różnego rodzaju jadalnych kwiatów
  • sól, pieprz


Sposób przygotowania:
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotować szklaneczkę o średnicy około 4 cm i ustawić ją do góry dnem. Na rozgrzaną patelnię wsypać cienką warstwę sera i delikatnie uformować mały placuszek. Gdy ser się roztopi i stworzy zwarty placek, delikatnie zdjąć go za pomocą łopatki i przenieść na szklaneczkę nieprzypieczoną stroną od dołu. Kiedy ser będzie jeszcze miękki, uformować z niego koszyczek zaginając brzegi placka lekko pod spód. Gdy koszyczek stwardnieje, delikatnie zdjąć go ze szklanki. Ułożyć w nim rukolę i roszponkę. Łososia pokroić w paseczki i skropić sokiem z cytryny, dodać do koszyczków. Całość przyprawić solą i pieprzem. Na wierzchu koszyczków ułożyć jadalne kwiaty.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski