(Nie)zdrowo na szpitalnym talerzu

Iwona KrzywdaZaktualizowano 
brak
Na śniadanie dwie kromki nieco przyschniętego już chleba i kilka plasterków tłustej szynki. W wersji wegetariańskiej dwie kromki nieco przyschniętego już chleba i... ogórek.

Kolacja wydawana kilka dobrych godzin przed zmrokiem, a potem wielogodzinna głodówka zanim wstanie nowy dzień, a na oddziały wjadą długo oczekiwane wózki ze śniadaniem.

O tym, że szpitalne diety pozostawiają dużo do życzenia, nie trzeba przekonywać nikogo, kto mniej lub bardziej regularnie korzysta z pomocy tego rodzaju placówek. Zadaniem szpitala z pewnością nie jest spełnianie kulinarnych zachcianek pacjentów. Posiłki trafiające na talerze chorych mają jednak znacznie ważniejszą rolę niż jedynie zabicie głodu. Mogą skutecznie przyspieszyć powrót do zdrowia albo wręcz przeciwnie - spotęgować problemy szwankującego organizmu.

Brak jednoznacznych standardów dotyczących szpitalnych posiłków - chociażby określenia minimalnej dziennej stawki żywieniowej - to duży błąd, o którego naprawę od lat zabiegają eksperci. Po latach zamiatania niesmacznego problemu pod dywan, Ministerstwo Zdrowia kierowane przez Łukasza Szumowskiego w końcu bierze pod lupę jedzenie serwowane na oddziałach. Na początek chce, żeby nowe przepisy i dodatkowe pieniądze objęły tylko jedną grupę pacjentów - przyszłe i świeżo upieczone mamy - i obowiązywały wyłącznie na oddziałach placówek, które będą chciały wziąć udział w pilotażu.

Inicjatywę resortu zdrowia warto docenić. Do dietetycznej rewolucji ciągle jednak bardzo daleka droga. Na smaczne i zdrowe posiłki z niecierpliwością czekają przecież nie tylko kobiety w ciąży, ale także pacjenci z oddziałów sąsiadujących z tymi położniczymi. Dopóki zaś placówki kijem (normami) i marchewką (dodatkowymi budżetami) nie zostaną zachęcone do zadbania o standard ich wyżywienia, poza porodówkami rzeczywistością wielu chorych ciągle pozostanie dzienne menu stworzone za niespełna 10 zł.

WIDEO: Dzieci mówią jak jest

Czytaj także

Wideo

Materiał oryginalny: (Nie)zdrowo na szpitalnym talerzu - Dziennik Polski

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3