Niebawem przekonamy się jak smakuje whisky stworzona przez sztuczną inteligencję

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
pixabay
Z pomocą sztucznej inteligencji (AI) powstaje w szwedzkiej destylarni

Aż 70 milionów różnych receptur, kolorów, konsystencji, wreszcie smaków. A jak smakuje whisky ze szczyptą sztucznej inteligencji?

Z pomocą technologii chcemy stworzyć smak, którego człowiek jeszcze nie doznał. Smak, który będzie aspirował do najwyższych nagród – zapowiada Angela D’Orazio, Mistrz Blender szwedzkiej whisky Mackmyra, pierwszej szwedzkiej destylarni tego trunku, która powstała w 1999 roku.

Wytrawny mistrz destylacji potrafi poświęcić życie na stworzenie idealnego smaku alkoholu z ponad wiekową tradycją. Dziś, to sztuczna inteligencja wykorzystywana w destylatorniach firmy Mackmyra pomaga mistrzom wypracować smak – ucztę dla podniebienia.

Wyjątkowe, liczone w milionach receptury whisky powstają z mieszanki tradycyjnych receptur, danych sprzedażowych z rynku oraz ulubionych smaków koneserów trunku. Wszystkie gromadzone są w chmurze Microsoft Azure, a następnie przeliczane i analizowane dzięki bazującej na uczeniu maszynowym technologii sztucznej inteligencji.

Taki proces wytwarzania receptur whisky jest nie tylko szybszy, pozwala też na większą kreatywność w kompozycji smakowej alkoholu. Dzięki obliczaniu ogromnej ilości danych, także tych wychodzących od klientów, możliwe jest stworzenie aż 70 milionów różnych receptur smaku. Sztuczna inteligencja nie ma jednak na celu zastąpić tradycyjnych smakoszy i mistrzów destylacji.

Zawód Master Blendera nie jest zagrożony, mówi D’Orazio. Gdy sztuczna inteligencja tworzy przepis na whisky, nadal kluczowy pozostaje jej smak. Tego technologia nie zastąpi. Bezcenne są umiejętności i doświadczenia smakowe, zapachowe człowieka. To on, zawsze podejmuje ostateczną decyzję – dodaje D’Orazio.

Smak whisky to nie tylko składniki oraz ich sposób komponowania i destylacji alkoholu. Tajemnica tego trunku tkwi w beczkach, w których się go przechowuje. To one mają wpływ na barwę, a przede wszystkim smak i zapach whisky.

Pierwsza destylacja daje klarowny płyn o lekko dymnym charakterze. Esencja smaku i aromatu tworzy się jednak przez lata. Mocna, bursztynowozłota whisky powinna leżakować w beczkach ok. 3 lata. To faza dojrzewania, kiedy odbywa się najważniejsze – powstaje wyjątkowy aromat i smak charakterystyczny dla konkretnego rodzaju.

Sztuczną inteligencję postrzegamy jako część naszego cyfrowego rozwoju. To ekscytujące, że możemy dzięki technologii tworzyć wysokiej jakości whisky. Dla mnie, jako Mistrza Blendera, dużym osiągnięciem jest to, że mogę być mentorem w stworzeniu pierwszej na świecie whisky skomponowanej wspólnie z AI (sztuczna
inteligencja) – dodaje D’Orazio.

Według destylarni Mackmyry, to pierwszy raz, kiedy stworzono złożoną recepturę produktu z wykorzystaniem uczenia maszynowego – ale whisky to dopiero początek.

Whisky powstała dzięki sztucznej inteligencji na pewno wpłynie na cały rynek przemysłu i produkcji- mówi Jarno Kartela, Partner ds. Uczenia Maszynowego w firmie Fourkind, która stoi za algorytmem sztucznej inteligencji wykorzystywanym przez Mackmyre.

-Wyobrażam sobie systemy AI generujące przepisy na słodycze, perfumy, napoje, a może nawet projekty trampków. Wiele z nich zostało już wypróbowanych, ale wdrożenie na dużą skalę wciąż przed nami- dodaje Kartela.

-Nigdy whisky bez wody i nigdy wody bez whisky to przepis, który zna i stosuje każdy miłośnik bursztynowego trunku. O tym jak smakować będzie mu whisky z kroplą sztucznej inteligencji, pierwsi smakosze będą mogli się przekonać już jesienią.

Implanty zrewolucjonizują płatności?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie