Pewnych produktów spożywczych nie należy ze sobą łączyć. Nieumiejętnie przygotowując potrawy możemy nie tylko obniżyć ich dobroczynne właściwości, ale także sobie zaszkodzić. Są też z kolei takie produkty, które zdecydowanie powinny iść w parze. Bez odpowiednich kombinacji nie przyswoimy zawartych w nich mikroelementów. Które produkty chodzą parami, które zaś nie stanowią dobrych duetów? Zobacz w galerii.
Sztuka łączenia
Nie wszystkie produkty spożywcze wykazują dobroczynne właściwości same z siebie. Niektóre z nich potrzebują wsparcia, substancji, która stanie się katalizatorem dla ich cudownego oddziaływania. Jest tak w przypadku kurkumy, która dopiero w połączeniu z pieprzem potrafi uczynić prawdziwe cuda.
Jak wiadomo każdy kij ma dwa końce, bywa więc też, że niektóre produkty mogą sobie wzajemnie zaszkodzić. Przy nieumiejętnym łączeniu składników lub kierowaniu się wyłącznie walorami smakowymi, nie trudno o pomyłkę. Jednym z przykładów może być klasyczne połączenie herbaty z miodem i cytryną, powszechnie uznawanej za podstawowe lekarstwo na przeziębienie. Czy jest tak w istocie? Niekoniecznie, ponieważ szyki psuje... temperatura.
Jakie jeszcze kuchenne połączenia tworzą idealne duety i odpychające się pary? Czytaj więcej w galerii.
Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji.
Zaloguj się lub załóż konto
Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.
Podaj powód zgłoszenia
R
Rita
wszytko z umiarem :D i jak to w kazdym artykule inaczej raz cos szkodzi a raz pomaga :D zalezy od promowania :D ja tam lubie herbate z cytryna i z miodem :D zdrowo moim zdaniem , do tego piajam dla wzmocnienia odpornosci syrop z czarnego bzu naturalny Sambucol