9/13
Wyniki badań naukowych przeprowadzonych na Uniwersytecie w...
fot. jamesoladujoye/Pixabay

Czy tekturowe opakowania pizzy mogą być rakotwórcze?

Wyniki badań naukowych przeprowadzonych na Uniwersytecie w Edynburgu potwierdzają, że najbardziej szkodliwe w pizzy są… tekturowe pudełka, w które się ją opakowuje.

10/13
Szkodliwe związki obecne w opakowaniach to m.in. substancje...
fot. MatinDeepunkt/Pixabay

Szkodliwe pudełka na pizzę

Szkodliwe związki obecne w opakowaniach to m.in. substancje z grupy PFASs (ang. perfluoroalkyl sulfamido ethanols) m.in. perfluorowęglowodory, które są powszechnie stosowane do impregnacji wyrobów papierowych oraz tekstyliów. Wchodzą w reakcje one z produktami zawierającymi wodę i tłuszcz.

Kontakt z takimi substancjami może mieć działanie rakotwórcze. Badania naukowe przeprowadzone pod kierunkiem szkockiego biologa, prof. Marka Harlta z Uniwersytetu w Edynburgu potwierdzają, że substancje z grupy PFASs z łatwością przekraczają tzw. barierę krew-mózg, przyczyniają się m.in. do zaburzeń hormonalnych i problemów z reprodukcją. Mogą też mieć wpływ na powstawanie wad genetycznych, dlatego powinny na nie szczególnie uważać kobiety w ciąży.

11/13
Myślisz, że przygotowywanie roślinnej wersji spodu do pizzy...
fot. Couleur/Pixabay

Keto pizza z kalafiora – przepis

Myślisz, że przygotowywanie roślinnej wersji spodu do pizzy wymaga sporo trudu? Nic bardziej mylnego! Wystarczy pokroić kalafior na kawałki i zmiksować go w melakserze (lub za pomocą zwykłego blendera). Kiedy jest już dobrze rozdrobniony, zalewamy go wrzącą wodą i gotujemy około 3 minut pod przykryciem.

Następnie odlewamy wodę i przecedzamy powstałą masę przy użyciu sitka. Kiedy nieco ocieknie i przestygnie, przekładamy całość do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami (skrobią, mąką, płatkami drożdżowymi, olejem i 1-2 łyżeczkami soli). Jeśli zależy nam na tym, by nasza pizza była wegańska, to pomijamy na tym etapie dodanie jajek.

Przygotowaną w ten sposób mieszankę przekładamy do foremki do pieczenia lub blaszki (silikonowej lub zwykłej, którą wcześniej wykładamy papierem) i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu pizzę smarujemy sosem pomidorowym i kładziemy na niej wszystkie dodatkowe składniki według uznania (tofu, tarty parmezan, mozzarellę lub ser wegański).

Na koniec zapiekamy kolejny raz pizzę w piekarniku (nie dłużej niż 10-15 minut, żeby się zbytnio nie spiekła). Najlepiej jeść ją na ciepło, ale nawet jak wystygnie, to nadal będzie smakować jak roślinna tarta.

Warto wypróbować taką przekąskę na szybki lunch w pracy lub jako drugie śniadanie do szkoły.

12/13
Ważny jest umiar. Najlepiej poprzestać na 1-2 kawałkach...
fot. Malkovstock/Getty Images

Ile pizzy można zjeść dziennie?

Ważny jest umiar. Najlepiej poprzestać na 1-2 kawałkach pizzy średniej wielkości, czyli o średnicy ok. 30 cm

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Pożar mieszkania na Nowym Dworze. Spłonął balkon, zobaczcie zdjęcia

Pożar mieszkania na Nowym Dworze. Spłonął balkon, zobaczcie zdjęcia

Andrzej Duda obchodzi dziś urodziny. Najlepsze zdjęcia prezydenta

Andrzej Duda obchodzi dziś urodziny. Najlepsze zdjęcia prezydenta

Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

TYLKO U NAS
Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

Zobacz również

Andrzej Duda obchodzi dziś urodziny. Najlepsze zdjęcia prezydenta

Andrzej Duda obchodzi dziś urodziny. Najlepsze zdjęcia prezydenta

Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024

TYLKO U NAS
Słynny aktor w Poznaniu: Chcę zostać Polakiem! Oto rozmowa z gwiazdą Impact 2024