reklama

Najnowsze tendencje w świecie kawy

Artykuł sponsorowany Zaktualizowano 

Choć kawa jest ceniona już od wieków, w ostatnich latach obserwujemy rozwój kultury picia kawowego napoju – to jakby jeszcze jeden złoty wiek kawy, gdzie jakość i smak mają dużą znaczenie. Ten progres jest źródłem nie tylko nowych wiadomości i doświadczeń, ale i wyzwań. Już od dawna świat kawy to nie tylko ziarna i napar, ale również pochodzenie i technologie.

Spragniony nie tylko kawy, ale i informacji o niej

Zanim będzie parować w kubku, kawa musi przebyć długą drogę, której początek znajduje się na plantacji. Właściwości samych ziaren zależą od regionu upraw i panujących tam warunków klimatycznych. Potem następuje obróbka, której metoda również ma wpływ na końcowy rezultat, czyli smak napoju. Im ktoś jest bardziej zainteresowany smakiem i aromatem kawy, tym bardziej będzie zagłębiał się w pochodzenie ziaren. Wiele osób interesuje się też obecnie samym procesem uprawy, fermentacji i innymi metodami obróbki, ponieważ to one w głównej mierze wpływają na końcowy smak. Spore znaczenie ma tu też stopień palenia, dlatego wiele osób decyduje się na kupowanie zielonych ziaren i prażenie ich samemu w domowej palarce do kawy. Są i tacy, co sami próbują wyhodować kawowce, aby z bliska przyjrzeć się całemu procesowi – jego wyzwaniom i płynącym z tego przyjemnościom.

Rosnąca kultura picia kawy przejawia się też w większej liczbie wszelkiego rodzaju zawodów i pokazów baristów. Na całym świecie, w tym i w Polsce, organizowane są tego typu konkursy, którymi zainteresowanie wciąż rośnie. Są one często powiązane z degustacjami i programami edukacyjnymi o kawie. Dlatego kawa to już nie tylko napój dostarczający kofeiny, ale także pewien rytuał, dodający „smaczku“ codzienności.

Odpowiedzialność i otoczenie w kawowym biznesie

Od dawna wiadomo, że klimat, w którym kawa dojrzewa ma duży wpływ na jej walory smakowe, dlatego jej uprawa oddziaływuje na interesy i życie ludzi w danym regionie. Kawowce są bardzo wrażliwe na choroby i szkodniki, a ocieplenie klimatu jeszcze wzmaga te problemy.
Aby kawa nie znikła z naszych stołów, podejmowane są różne działania. Wspiera się plantatorów, wynajduje coraz to nowe środki ochrony roślin, stosuje procesy i opakowania przyjazne dla środowiska, a także zachęca do picia kawy z kubków wielokrotnego użytku.

Do kawy – nie tylko cukier

Wszystko zaczyna się zawsze od wyboru różnych ziaren i degustacji, które pozwalają poznać świat kawy i bogactwo oraz różnorodność jej smaków. To kawa z różnych regionów i różny jej stopień palenia oraz śweżość, w największym stopniu wpływają na smak i aromat napoju. Dopiero potem zaczynają się eksperymenty z dodatkami, jak cukier, mleko, śmietanka i inne, jak cynamon, kardamon, a tekże syropy smakowe. Newet kawa z karmelem, białą czekoladą czy syropem kokosowym nie zaintryguje już bywalca kawiarni lub barów. Ale kawa na ostro, z chili lub kurkumą, albo nasycona azotem (nitro) może jeszcze zaskoczyć. Dla większości takie dodatki mogą wyglądać dziwnie, ale niespodziewane smaki mogą stać się ulubionymi.

Ekspresy do kawy i przyszłość

Dla wielu osób, przygotowanie kawy bez specjalnego aparatu wydaje się już prawie niemożliwe. Uniwersalny pomocnik - ekspres do kawy – pojawaia się w coraz większej liczbie gospodarstw domowych, biur i innych miejsc publicznych. Najprostszy ekspres przygotuje kawę po wciśnięciu kilku przycisków, a najnowocześniejszy, za jednym (nawet taką bardziej skomplikowaną, jak np. latte macchiato). Najprawdopodobniej już niedługo nie trzeba będzie dotykać ekspresu, bo obsługiwać go się będzie przez specjalną aplikację w telefonie.

Przy produkcji ekspresów do kawy również zwraca się uwagę na ochronę środowiska. Obecnie aparaty te są energooszczędne i wykonane z przyjaznych materiałów, które potem mogą zostać użyte w recyklingu. Jeszcze jedna nowość w świecie kawy, to robot – barista, który przygotowuje kawowe napoje bez pomocy człowieka. Obecnie ekspresy do kawy stają się coraz bardziej zaawansowane technicznie, inuicyjne, „inteligentne“, aby przygotowywanie dobrej kawy według własnych preferncji było jak najprostsze, a jej smak – coraz to lepszy.

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie