Najlepsze comfort food przepisy z Instagrama. Wiesz, co to comfort food?

Newsroom 360
Newsroom 360
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food
Najciekawsze pomysły i przepisy na comfort food gettyimages.com/Ravsky
Udostępnij:
Co to jest comfort food? To, co jesz, gdy jest ci smutno, zimno, czujesz się niepewnie albo po prostu masz gorszy dzień. Comfort food, choć zazwyczaj jest kaloryczny, poprawia humor. Poniżej znajdziesz najnowsze przepisy na comfort food, najnowszy z nich pochodzi z 4.12.2021: "Koshari z cynamonem i chrupiącą cebulkąKsiążka: Jeden garnek, jedna planeta /Anna JonesMam mowy nabytek na półce - książka Jeden, która w języku angielskim była na mojej wish list od miesięcy, aż w końcu zobaczyłam że ukazała się wersja Polska - nie mogłam się oprzeć :D w ogóle często kupuję książki po angielsku, które w sumie rozumiem, ale zawsze pojawia się w mojej głowie pytanie „czy to na pewno o to chodzi” i chyba jednak z tego powodu wolę książki w rodzimym języku… Niemniej - wracając do przepisu, to ten z gatunku jednogarnkowych, które są w sumie proste do przygotowania i łatwo się po nich sprząta. A smak? Super! Nie jest skomplikowany, ale jest naprawdę przyjemny. Taki trochę comfort food. Tutaj koshari składa się z ryżu, soczewicy, pomidorków, szalotki, czosnku, cynamonu oraz chrupiącej szalotki (smażyłam na oleju kokosowym). Na wierzchu góra ziół, która nadaje temu daniu głębi, aromat i świeżości. Trochę w przepisie brakuje mi cynamonu, wiec mysle ze następnym razem dodam go więcej, bo cudownie podkreśla smak potrawy.#annajones. "

Comfort food - co to?

W prostym tłumaczeniu comfort food to jedzenie na pocieszenie, jedzenie sprawiające przyjemność. Kojarzące się z domowym ciepłem, z bezpieczeństwem, smaczne i sycące. Może to być tradycyjne jedzenie, które w naszych domach jada się "od zawsze" lub zupełnie nowoczesne, ale przyrządzone tak, by je w smaku przypominało.

Czy można mieć różne comfort food?

Jak najbardziej, dla każdego comfort food może być czymś zupełnie innym. Jest jednak pewna grupa dań czy produktów, które dla większości ludzi są wspólne. Najczęściej mianem comfort food określa się posiłki kaloryczne, zapiekane lub słodkie, np.

  • pizzę
  • burgery
  • zapiekanki
  • frytki
  • czekoladę
  • lody

Pomysły i przepisy na comfort food

Koshari z cynamonem i chrupiącą cebulką
Książka: Jeden garnek, jedna planeta /Anna Jones

Mam mowy nabytek na półce - książka Jeden, która w języku angielskim była na mojej wish list od miesięcy, aż w końcu zobaczyłam że ukazała się wersja Polska - nie mogłam się oprzeć :D w ogóle często kupuję książki po angielsku, które w sumie rozumiem, ale zawsze pojawia się w mojej głowie pytanie „czy to na pewno o to chodzi” i chyba jednak z tego powodu wolę książki w rodzimym języku…
Niemniej - wracając do przepisu, to ten z gatunku jednogarnkowych, które są w sumie proste do przygotowania i łatwo się po nich sprząta. A smak? Super! Nie jest skomplikowany, ale jest naprawdę przyjemny. Taki trochę comfort food.
Tutaj koshari składa się z ryżu, soczewicy, pomidorków, szalotki, czosnku, cynamonu oraz chrupiącej szalotki (smażyłam na oleju kokosowym). Na wierzchu góra ziół, która nadaje temu daniu głębi, aromat i świeżości. Trochę w przepisie brakuje mi cynamonu, wiec mysle ze następnym razem dodam go więcej, bo cudownie podkreśla smak potrawy.
#annajones #onepotannajones #onepotoneplanet


DIETA JESIENNO-ZIMOWA 🍂❄

👉wybieraj sezonowe produkty, a także kiszonki, mrożonki i przetwory.
O tej porze roku mamy duży wybór świeżo zebranych warzyw korzeniowych🥕🥔, cebulowych 🧅oraz psiankowatych np. czosnek🧄, który ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Dynię i marchew, które są doskonałym źródłem prowitaminy A.

👉korzenne przyprawy - nie tylko nadadzą potrawie aromatu, ale dodatkowo nadadzą potrawom rozgrzewajacy efekt 🔥

👉sięgaj po rozgrzewające napoje - kto nie lubi gorącego kakao, kubka ciepłej herbaty lub aromatycznej pumpkin spice latte? 😍

👉to czas na rozgrzewajacy comfort food - ciepłe śniadania, dania jednogarnkowe pełne warzyw i smaku! 🫕

👉suplementuj witaminę D - od września do kwietnia powinniśmy włączyć suplementację tej witaminy do naszej diety, gdyż jej synteza skórna jest ograniczona 🌥

👉skorzystaj z nowej DIETY JESIENNO-ZIMOWEJ, dzięki której otrzymasz zbilansowaną dietę pełną sezonowych potraw, dzięki której planowanie i przygotowywanie posiłków będzie dużo łatwiejsze! Link znajdziesz w bio!

Wpadnij na stories i daj znać za co lubisz tę porę roku! 😍


#jesień #zima #jesiennymusthave #zimowymusthave #rozgrzewającepotrawy #rozgrzewajacenapoje #przyprawykorzenne #comfortfood #witamina #dietajesiennozimowa #jadłospis #gotowyjadłospis #jadłospiswegański #jadłospiswegetariański #zdrowadieta #smacznadieta #dietetyk #weganskidietetyk #wegedietetyk #wegetarianskidietetyk #zdrowejedzenie #zdroweodzywianie #jesiennepotrawy #jesienneprzepisy #zimoweprzepisy


#stazwlecordonblue - pierwszy przepis!👩🏼‍🍳

Mamy to! Pierwszy przepis w ramach nowego kulinarnego cyklu, w którym, wykorzystując przepisy z kurzących się książek kulinarnych, razem ze mną, wyruszacie w podróż pełną wzlotów i upadków🎉

To Wy wybieracie, co gotuje. Zasady są proste. Mam tylko jedną próbę przygotowania dania, aby następnie podzielić się z Wami swoimi notatkami. Uczę się ja i mam nadzieję, że również i Wy ☺️

Na pierwszy ogień został wybrany przepis z książki „Roślinny comfort food” autora bloga @ervegan

Na story wybraliścieprepis na Omuraisu, czyli japońskie danie.

Czym jest omuraisu?🇯🇵
🍚 Omaraisu to omlet na smażonym ryżu z dodatkami. Może to być mięso, ale równie dobrze sprawdzają się warzywa jak cebula czy papryka. Usmażony ryż z dodatkami wykłada się na się omlet, który polewa się keczupem, lub sosem demi-glace Jest to bardzo sycące, popularne danie, które zwykle serwowane jest na śniadanie.

🍚 Do mojego farszu wybrałam brukselkę, batata oraz marchewkę. Dodatkowo doprawiłam wszystko pastą miso, sezamem oraz papryką gochugoru. Wegański omlet przygotowałam według przepisu z książki na bazie mąki z ciecierzycy oraz tofu. Całość, zamiast ketchupem, polałam srirachą. Omlet, jak również ryż, smażyłam na mojej nowej miłości, czyli chili peanut oil od @just__kimchi ❤️

📔 Jakie są moje notatki?📔
Pomysł na wegański, wytrawny omlet bardzo przypadł mi do gustu, jednak następnym razem, dodam więcej ulubionych przypraw. Uważam, że może to być naprawdę fajna baza do kolejnych wytrawnych eksperymentów. Farsz wyszedł bardzo ciekawie. Następnym razem, zamiast marchewki, dodam czerwoną cebulę, aby nadać koloru oraz dodać bardziej wyrazisty i chrupiący element do ryżu. Sriracha, zamiast ketchupu to zdecydowanie znacznie lepszy wybór, jednak docelowo myślę, że warto byłoby opracować dip z chili, kolendrą i może limonką.

Myślę, że ryż z taką mieszanką warzyw na stałe wejdzie do mojego menu. Jeszcze kilka prób udoskonalenia smaku i będzie to bardzo ciekawa i szybka propozycja sycącego dania🙌🏼

Cały przepis znajdziecie w karuzeli. Kto podejmuje rękawice i próbuje przygotować Omuraisu w swoim domu?

#sytobrunch #przepis #wegeprzepis #szczecin


Zapiekane w różnych serach muszle makaronowe, ze szpinakiem, orzechami i pesto 🥬

To nie jest dietetyczna potrawa. Nie jest nawet bogata w składniki odżywcze. Ale jest to taki rodzaj dania, który czasem zjeść po prostu trzeba. Po pierwsze dlatego, że jest pyszne. Po drugie dlatego, że poprawia humor i trudno go sobie odmówić.

Właśnie wróciliśmy z 6 kilometrowego spaceru z dziećmi (1 zadanie adwentowe), śnieg z deszczem zacinał przez całą drogę, więc te muszle za chwileczkę pojawią się na naszym stole 🍝

Oto przepis dla Was:

✔️ 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych ugotowanych al dente w osolonej wodzie
✔️ 1 cebula drobniutko pokrojona
✔️ 3 ząbki czosnku
✔️ oliwa
✔️ opakowanie szpinaku (może być mrożony)
✔️ 2 łyżeczki pesto
✔️ 100 g sera gorgonzola
✔️ 1/2 szklanki śmietanki 30 %
✔️ 3 łyżki parmezanu
✔️ tarta mozarella
✔️ świeżo starta gałka muszkatołowa, szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku

Na oliwie podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję szpinak. Gdy liście szpinaku zmiękną, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i pesto.
Ser gorgonzola kroję w kosteczkę dodaję na patelnię i czekam aż się rozpuści. Następnie dodaję śmietankę, parmezan i doprawiam solą, pieprzem i gałką.
Studzę sos, a potem nakładam go do makaronowych muszli, które z kolei układam do posmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego - tak jak na zdjęciu.
Gdy zapełnię całość, posypuję mozarellą.
Jeśli lubicie orzechy włoskie w takich potrawach, polecam dodać pokrojone drobniej orzechy włoskie.

Taki makaron zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez kilka minut, do momentu aż mozarella się rozpuści.

Smacznego, dobrego, grudniowego popołudnia ❄️❄️❄️

#comfortfoods #jedzenienapocieszenie #domoweobiady #gotuję #kochamgotowac #homemadefoods #homemadefoodisthebest #jedzenie #przepisnaobiad #przepisnakolację #makaron #makaronzeszpinakiem #makaronzpesto #makaronzserem #omnomnomnom #pastarecipe


Zupa krem z soczewicy i batatów z ziołowym pesto. Kto już robił? Podrzucam przepis, bo to zupa na dobry nastrój i wzmocnienie odporności, taki „comfort food” w najzdrowszym możliwym wydaniu. Spokojnego dnia dla Was Kochani! Uściski! 🧡 P.S. Zamiast batatów może być dynia, a jeśli wolicie bardziej wytrawną nutę dodajcie zwykłe ziemniaki. Korzeń kurkumy zamienicie na kurkumę w proszku, wrzućcie łyżeczkę razem z soczewicą i curry (tu już kurkuma oczywiście jest, ale zdecydowanie warto dodać jej więcej).

6 porcji po 423 kcal
✔️Bataty średnie 3 szt. ok. 650 g
✔️Soczewica czerwona 300 g
✔️Imbir kawałek 5 cm
✔️Chili małe 1 szt.
✔️Kurkuma korzeń mały
✔️Curry 1 łyżeczka
✔️Kumin ½ łyżeczki
✔️Sos sojowy 2-3 łyżki
✔️Szalotka 2 szt.
✔️Czosnek 3 ząbki
✔️Oliwa 5 łyżek
✔️Pomidory krojone 1 puszka 400 g
✔️Woda 2 litry
✔️Mięta garść listków
✔️Płatki migdałowe (uprażone) 1 łyżka
✔️Cytryna ½ szt.
✔️Świeżo mielony pieprz
1️⃣ Obrane bataty pokrój na niewielkie kawałki, wrzuć do garnka, dodaj obrany, z grubsza pokrojony imbir i kurkumę, chili, grubo posiekaną szalotkę i obrany czosnek. Wlej 2 łyżki oliwy. Smaż mieszając przez 5 minut, wsyp curry, kumin i soczewicę, wlej wodę oraz pomidory razem z zalewą. Przypraw sosem sojowym.
2️⃣ Gotuj przez ok. 35 minut, aż bataty zmiękną. W razie potrzeby uzupełnij wodę, którą wchłonie soczewica.
3️⃣ Miętę posiekaj, wymieszaj z połamanymi płatkami migdałowymi, skórką i sokiem z połowy cytryny i resztą oliwy.
4️⃣ Odłóż 2 chochle soczewicy z zupy (bez batatów), resztę zmiksuj w blenderze, wymieszaj z odłożoną soczewicą (to nada zupie tekstury, ale możesz zmiksować całość na gładki krem), przełóż do misek. Udekoruj miętą, oprósz pieprzem, możesz dodać krążki chili. Podawaj z podpieczonym pełnoziarnistym pieczywem.
.
.
.
.
.
#zupakrem #zupa #curry #soczewica #kolacja #odporność #bataty #ziemniaki #obiad #jemzdrowo #kolacja #zdrowo #grzanki #zdroweprzepisy #jedzenie #gotowanie #comfortfood #przepisywegetariańskie #zdrowakuchnia #fitprzepisy #healthyfood #obiadek #domowejedzenie


Bougatsa i kawa „elliniko” ( drobno mielona, gotowana w tygielku, gorzka , z fusami) . Zestaw doznań, które teraz, gdy mam już szczęście mieszkać na stałe w ukochanej Grecji, przenoszą mnie do tych chwil, kiedy tylko tu przyjeżdżałam na wakacje. Do czasu śnienia o tym co „mogłoby być”. A teraz jest. I mogę tak po prostu, wpaść sobie z rana na róg Apokoronou i Voloudakion w Chanii, w słoneczny, ciepły listopadowy dzień, zamówić i podziękować życiu za to, że co się wyśniło mi się przydarzyło. Bougatsa to kremowo - serowa masa w cieście filo, z cukrem i cynamonem. Smakuje troszkę jak kopytka z twarogu ( leniwe) , z czasów gdy polewało się je masełkiem z bułką tartą i posypywało cukrem. 100% niezdrowe. 100% comfort food! Korzystam z umiarem, może kilka razy w roku. Zabiorę do następnego wcielenia:). 🇬🇷❤️


Kluski z makiem to dla wielu z nas comfort food z dzieciństwa. Przeżyjmy to jeszcze raz! Zrób sobie zdrowszą wersję klusek, na kaszce orkiszowej i miodzie. Smacznego!

🍽 Kluski ze śliwkami i makiem 🍽

Przygotowanie: 15 minut | Gotowanie lub pieczenie: 60 minut | Stopień trudności: łatwe | Liczba porcji: 4 porcje

Wartości odżywcze na 1 porcję/szt.:
482 Kcal | 16 g białek | 16 g tłuszczów | 69 g węglowodanów

SKŁADNIKI
600 g ziemniaków typu C
200 g kaszki orkiszowej
1 jajka
1 łyżka masła klarowanego
12 sztuk śliwek (świeże lub konserwowe, pokrojone na ćwiartki)
2 łyżki miodu
100 g mielonego maku
szczypta soli

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ale nie obieraj ich. W dużym garnku zagotuj wodę.
  2. Wrzuć ziemniaki i gotuj je w mundurkach na wolnym ogniu, do miękkości (ok. 30–40 minut, w zależności od ich rozmiaru).
  3. Kiedy ukłujesz je nożem, będą miękkie, a ostrze z łatwością przetnie miąższ.
  4. Ugotowane ziemniaki obierz i pozostaw do przestygnięcia.
  5. Przygotuj ciasto na kluski ziemniaczane. Zetrzyj ziemniaki na tarce o drobnych oczkach, wymieszaj je z kaszką, jajkiem i solą. Wyrób ciasto.
  6. Zagotuj świeżą wodę. Uformuj z ciasta kluski o długości ok. 5 cm i grubości 1 cm.
  7. Kiedy woda zacznie wrzeć, wkładaj do niej porcję klusek i gotuj na średnim ogniu, dopóki nie wypłyną na powierzchnię. Po wypłynięciu natychmiast je wyjmij, żeby się nie rozgotowały.
  8. Kiedy kluski będą gotowe, przygotuj dużą patelnię. Wypestkuj i pokrój śliwki. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę klarowanego masła, wrzuć śliwki i smaż je przez 5–7 minut na średnim ogniu.
  9. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj do śliwek 2 łyżki miodu i wymieszaj.
  10. Wrzuć na patelnię gotowe kluski i wymieszaj je z owocami i miodem.
  11. Podziel na 4 porcje, posyp każdą makiem i podawaj

Muszle makaronowe nadziewane sosem serowym… z 4 serów! Prawdziwa rozpusta, świetny comfort food od @kwestiasmakucom.

#obiad #dinner #conchiglioni #muszlemakaronowe #makaron #pasta #comfortfood


Woosabi, Gdańsk ⚓️

Curry to jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. 🥶 Taki idealny, cieplutki i przyjemny comfort food, który na chwilę potrafi przenieść w zupełnie inne miejsce. 🏝

Tak się składa, że pyszne curry jadłem ostatnio przy okazji wizyty w Gdańsku w @woosabi.gda. Bogate, treściwe i dobrze doprawione. 🔥 Do tego szybko podane i dopełnione autorskim koktajlem zrobiło świetną robotę. Poza tym (jak możecie zobaczyć na kolejnych zdjęciach) w Woosabi, można spróbować też innych ciekawych pozycji i przyznam, że każda, którą zamówiliśmy była pyszna! 🤤 A to tak często się nie zdarza, także polecanko. Ja na pewno kiedyś wrócę. ✌🏻

🇬🇧👇🏻 ⠀

Curry is one of my favorite foods this time of year. 🥶 Such an ideal, warm and pleasant comfort food that can transfer us to a completely different place for a moment. 🏝

It just happens that I had a delicious curry recently during my visit to Gdańsk at @woosabi.gda. Rich, full-bodied and well seasoned. 🔥 Additionally, it was quickly served and complimented with an original cocktail it did a great job. Besides (as you can see in the next photos) in Woosabi, you can also try other interesting thingd and I must admit that each one we ordered was delicious! 🤤 And it doesn't happen that often, so recommended. I will definitely come back one day. ✌🏻


#3city #3cityfood #woosabi
#woosabigdańsk #jedzeniegdansk #curryshrimp #japanesefoodlover #spicycurry #łosoś #sweetpotatofries #bataty #yellowcurry #salmondinner #bowlfood #soupseason #jesień2021 #warsawfoodie #gdanskoldtown #pokebowl #kolacja #gdańsk #asianfoodporn #gdanskfood #pysznejedzenie #jedzenie


Kiedy spełniasz zachciewajkę męża 🙃- totalny comfort food w postaci włoskiego makaronu z podwójną porcją serów: mozzarelli, sera dojrzewającego, wędzonego, śmietany, oliwek i szpinaku!
Nie znam nikogo kto nie lubi takiego jedzonka ❤️
W ramach współpracy z RTV EURO AGD testowaliśmy nową patelnie Tefal, którą poleca sam Jamie Olivier i jest super❤️. Duża, wygodna i lekka! Głęboka, dzięki czemu można w niej również gotować lub smażyć, pomieści dużo jedzonka dla całej rodziny!
W ramach akcji Zawierucha Cenowa można upolować wiele okazji na zakup nowych rzeczy do kuchni, jest oferta z rabatami na listopad, tygodniowa lub weekendowe promki i EXTRA rabaty w ramach happy hour, zerknijcie sobie ❤️na stronkę.

🍽🥰Przepis na ten pyszny obiad:
.
Na oliwie podsmażamy czosnek, oliwki, dodajemy świeży szpinak, 300 ml śmietany, dużą kulkę mozzarelli, ugotowany makaron, kiedy wchłonie płyn- dodajemy miseczkę startego sera podpuszczkowego, ser wędzony, doprawiamy solą i pieprzem.
Przed podaniem dodajemy EXTRA ser otarty na wierzch 🙈❤️.
Czysta błoga rozpusta w biały dzień! 🤣🤣🤣
.
.
.
.

.
.
[współpraca] @rtveuroagd #eurocompl #rtveuroagd
#kitcheninspiration #kitchendesign #mykitchen #kitchenisland #kitchenlover #kitchenideas #kitchendecor #kitchendecoration #kitchengoals #scandinaviandesign #scandinavianstyle #skandynawskistyl #kuchnia #interior123 #interiör #interiorstyled #interiordecoration #myinterior #myinteriorstyle #cozyhome #cozyevening #dinnertime #przepisy #pysznejedzenie #italyfoodporn #pastalover


ZOBACZ KONIECZNIE

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie