Najdroższe grzyby świata: za te okazy można zbić fortunę! Gdzie rosną? Niektóre nawet w Polsce

JK
Są takie rzeczy na świecie, które potrafią osiągnąć niebotyczną cenę. O ile łatwo zrozumieć, że dzieła sztuki czy przedmioty kolekcjonerskie są sprzedawane za dziesiątki tysięcy, o tyle ciężej sobie wyobrazić, iż podobnie drogocenne bywają... grzyby! Oto 10 najdroższych okazów świata. Gdzie rosną? Niektóre nawet w Polsce.

Najdroższe grzyby świata

Najdroższe grzyby świata osiągają niebotyczną cenę z paru względów. Przede wszystkim są rzadkie i trudne w uprawie. W dodatku potrafią być wrażliwe i problematyczne w masowej produkcji, co skutkuje uzasadnionym wzrostem cen dla konsumentów. Popyt na wyszukane grzyby wciąż rośnie, dlatego też wartość cennych kulinarnie gatunków szybuje w górę.

Warto zaznaczyć, że najwyższe ceny osiągają suszone grzyby jadalne, stanowiąc przede wszystkim kulinarny rarytas.

Jakie to gatunki?

  • Yartsa Gunbu
  • Trufla biała
  • Matsutake, czyli Gąska sosnowa
  • Trufla czarna
  • Smardz
  • Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata
  • Enoki, czyli Płomiennica zimowa
  • Shiitake
  • Borowik szlachetny, czyli podgrzybek
  • Pieprznik jadalny, czyli kurka

Jakie są ceny najdroższych grzybów świata? Niektóre zwalają z nóg - zobacz w galerii.

Grzyby warte swojej ceny?

Najdroższe grzyby to nie jedynie widzimisię bogaczy. Potrafią być bardzo pożywne i pyszne, często stanowiąc niezbędny element wykwintnej kuchni. Niektóre gatunki posiadają szereg dodatkowych właściwości, które nauczono się cenić już przed wiekami.

Wyszukane odmiany są także rosnącą szansą biznesową dla drobnych rolników i przedsiębiorców na całym świecie.

Yartsa GunbuKoronę trufli białej skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński występujący
Yartsa Gunbu

Koronę trufli białej skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński występujący głównie w Tybecie. Nazwa grzyba ma swoje korzenie w przekazach o jego cudownych właściwościach. Jeszcze w latach 70. kilogram grzyba kosztował 2-4 dolary. Dziś jego ceny zwalają z nóg.

Najbardziej zaskakujący jest sposób rozmnażania się kordycepsa. Grzyb pasożytuje na larwie ćmy, którą doprowadza do śmierci i mumifikuje jej ciało. Właśnie ze zmumifikowanego owada wyrasta owocnik.

Cena: pewne źródła podają kwotę 2 tys. dolarów za uncję, co przekłada się na 260 tys. złotych za kilogram. Gdzie indziej można znaleźć informację o cenie 18 tys. dolarów za kilogram, czyli w przeliczeniu niecałe 70 tys. złotych. Warto dodać, że 1 grzyb waży od 300 do 500 miligramów.

Występowanie: Himalaje, na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 metrów n.p.m.

iStock

Czytaj także:

Grzyby a zdrowie

Grzyby, które zbieramy i spożywamy, są w rzeczywistości owocnikami, a więc naziemnymi wykwitami. Cały grzybny organizm jest bowiem znacznie większy, rozciągając się niekiedy na dziesiątki kilometrów pod ziemią. Grzyby były używane na wiele sposobów przez różne kultury w całej historii ludzkości. Zidentyfikowano i opisano dziesiątki tysięcy ich odmian, lecz istnieje stosunkowo niewielka liczba grzybów jadalnych.

Lwia grzywa, czyli Soplówka JeżowataZa młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana
Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata

Za młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana ze swoich właściwości leczniczych jeszcze zanim została zidentyfikowana jako szczególnie interesujący grzyb jadalny. Zawartość przeciwutleniaczy w grzybie jest wyjątkowo wysoka, co sprawia, że obecnie trwają badana pod kątem potencjalnej zdolności do regeneracji tkanki nerwowej. Smak i konsystencję grzyba porównuje się do kraba lub homara.

Cena:10-40 dolarów za funt, czyli 80-330 złotych za kilogram

Występowanie: W Polsce jest bardzo rzadka. Ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.

iStock

Grzyby są pełne przeciwutleniaczy, minerałów i zdrowych witamin. Niektóre zawierają znaczne ilości potasu, żelaza, manganu, witaminy D, B2 i B6. Są również niskokaloryczne i niskotłuszczowe, bogate w błonnik i białko. Przy tym wszystkim grzyby są jednak ciężkostrawne, co oznacza, że nie wszyscy powinni je spożywać.

Kto powinien unikać grzybów?

  • osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby
  • osoby starsze
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • osoby zmagające z chorobami układu pokarmowego
  • osoby uczulone na grzyby
  • dzieci

Zobacz najdroższe grzyby świata w galerii.

Uwaga nad Polskę nadciągają upały

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie