Nadwaga w menopauzie. Ten składnik w diecie pomaga zachować szczupłą sylwetkę

OPRAC.:
Hubert Rabiega
Hubert Rabiega
W czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny zmienić proporcje składników odżywczych w diecie.
W czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny zmienić proporcje składników odżywczych w diecie. Fot. pixnio.com, licencja CC0
Menopauza to okres w życiu kobiety, który niesie ze sobą wiele zmian. Wbrew obiegowym opiniom niekoniecznie wszystkie z nich muszą prowadzić do pogorszenia się stanu zdrowia czy samopoczucia. Do wielu zmian można się odpowiednio przygotować i nauczyć się sobie z nimi radzić. Tak jest m.in. z tendencją do tycia, choć naukowcy nie do końca wiedzą, dlatego kobiety w tym czasie przybierają na wadze. Szczupłą sylwetkę w okresie menopauzy można zachować poprzez pewną modyfikację w diecie – przekonują badacze z Uniwersytetu w Sydney.

Spis treści

Nadwaga około menopauzy związana z tzw. dźwignią białkową

Kobiety po menopauzie mają tendencję do przybierania na wadze. By zbadać ten proces, australijscy uczeni przeprowadzili syntezę dotychczasowych prac dotyczących m.in. zmian hormonalnych i fizjologicznych po wejściu w okres klimakterium. Wyniki prac wskazują, że problemy z tyciem powstają, jeśli w jadłospisie i aktywności fizycznej nie zostaną wprowadzone zmiany równoważące procesy zachodzące naturalnie w organizmie.

Badacze zauważają, że w okresie okołomenopauzalnym ze względu na zmiany hormonalne zwiększa się zapotrzebowanie na białko. Jeśli dodatkowe potrzeby to nie zostają zaspokojone, kobiety spożywają w nadmiarze inne produkty energetyczne.

Jest to tzw. efekt dźwigni białkowej – tłumaczą autorzy. Bez zwiększenia ilości białka w jadłospisie organizm będzie dążył do pozyskania odpowiedniego jego poziomu poprzez pobudzanie do konsumowania zbędnych kalorii, aż zaspokoi tę potrzebę.

Dieta w okresie menopauzy. Co należy zmienić?

Niestety, w czasie menopauzy poziom wydatkowanej energii spada, dlatego w celu zrównoważenia tych biologicznych zmian kobiety powinny ograniczyć spożycie tłuszczów i węglowodanów, a zwiększyć spożycie białka – podkreślają badacze.

Jak zatem miałaby wyglądać idealnie skomponowana dieta menopauzalna? Zdaniem autorów kluczem może być zmniejszenie całkowitej liczby spożywanych dziennie kalorii o 5-10 proc. przy jednoczesnym zwiększeniu liczby kalorii pozyskiwanych dziennie z białka zwierzęcego lub roślinnego o około 3 proc.

– Już tak niewielkie dostosowanie jadłospisu może zmniejszyć lub nawet zapobiec zwiększeniu masy ciała w czasie menopauzy, a co za tym idzie zmniejszyć ryzyko otyłości i problemów kardiometabolicznych – podsumowują naukowcy.

Źródło:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl