Możesz ograniczyć prawdopodobieństwo zachorowania na raka prawie o połowę. Jak?

Maja Piotrowska AIP
Anna Kaczmarz
Powszechnie wiadomo, że wiele egzotycznych roślin jak topinambur czy jagody goji mają zbawienny wpływ na zdrowie, zbyt mało promujemy jednak równie cudowne, antyrakowe właściwości produktów z naszych przydomowych ogródków. Lato to najlepszy moment na zmianę diety i wprowadzenie do niej na stałe łatwo dostępnych owoców i warzyw.

Wpływ diety na powstawanie i rozwój chorób nowotworowych w świetle współczesnych badań nie podlega dyskusji. Szacuje się, że nieprawidłowy sposób żywienia odpowiada za powstawanie aż 40 proc. nowotworów złośliwych. Ziemia w naszej szerokości geograficznej daje nam prawdziwe skarby jeśli chodzi o profilaktykę zachorowań na raka. Rosnące w polskich lasach i sadach jagody, borówka, aronia, żurawina, rokitnik, dzika róża czy czarna porzeczka w niczym nie ustępują owocom egzotycznym.

– Te rośliny zawierają dużą ilość najsilniejszych występujących w przyrodzie antyoksydantów, czyli związków spowalniających zarówno procesy starzenia jak i rozwój chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia. Dlatego też, często określane są modną w ostatnich latach nazwą „superfood”, a dietetycy zalecają je jako ważny element dietoprofilaktyki chorób cywilizacyjnych – mówi dr hab. Ewa Gondek, profesor Szkoły Głównej Turystyki i Rekreacji.

Cenne z punktu żywieniowego są także jarmuż, nać pietruszki, dynia oraz popularna w polskiej kuchni kapusta, bogata w glukozynolany, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Pomidory (szczególnie przetworzone), czyli główny składnik jednej z najbardziej ulubionych zup Polaków, zawierają likopen - substancję o bardzo wysokiej aktywności przeciwutleniającej.

Kolejnym skarbem naszej ziemi jest siemię lniane, które jest coraz częściej stosowne jako dodatek do pieczywa. Nie każdy wie, że w niczym nie ustępuje ono popularnym ostatnio nasionom chia, zawiera bardzo dużo bezcennego w walce z nowotworami przewodu pokarmowego błonnika, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 oraz lignany - związki zaliczane do grupy fitoestogenów, które poza wielokierunkowym, korzystnym oddziaływaniem na organizm, cieszą się udokumentowanym naukowo działaniem przeciwnowotworowym.

– Stosowane tradycyjnie w kuchni polskiej oleje: lniany czy rydzowy stanowią bogate źródło NNKT w szczególności kwasu alfa-linolenowego, który jest zaliczany do silnie działających antyoksydantów, chronią nas one przed rozwojem chorób nowotworowych, ale również dbają o zdrowe serce – dodaje prof. Gondek. Do grona naszych rodzimych i naturalnych sprzymierzeńców w walce z chorobami nowotworowymi zaliczyć można również czosnek i cebulę. Naukowcy wykryli w nich ponad trzydzieści substancji o działaniu przeciwnowotworowym!

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kamil

Już przed 2 wojną św. dr. Gerson leczył terapią sokową nawet nowotwory i to z dużym powodzeniem. Dieta sokowa wraca do łask, bo jest prosta i skuteczna. I tak jak piszą na terapiasokami.pl/rak-leczenie najlepiej zaopatrzyć się w wyciskarkę wolnoobrotową i samemu wyciskać soki. Wówczas będą to soki pełnowartościowe w witaminy i enzymy i co najważniejsze świeże. Tego soki ze sklepu ci nie dadzą. Picie soków można traktować jako uzupełnienie codziennej diety w witaminy i enzymy.

E
Expert

Tajemnica długowieczności! ******
Stres oksydacyjny to główna przyczyna przedwczesnego starzenia.
To groźny dla zdrowia stan, w którym organizm produkuje nadmiar toksycznych związków – wolnych rodników. Zwiększenie liczby wolnych rodników w ciele jest spowodowane złą dietą, stresem, zanieczyszczeniem środowiska.
Zatrzymaj czas, zachowaj młodość i pełnię sił.
Suplement diety Resvitarox zawiera kompleks najsilniejszych i najskuteczniejszych antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu. 100 mg resweratrolu + 4 mg astaksantyny + 5 mg likopenu to optymalna dawka antyoksydantów niwelująca działanie wolnych rodników – toksycznych związków odpowiedzialnych za uszkadzanie komórek, a w efekcie przyspieszone , przedwczesne starzenie się organizmu.
Resvitarox skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników, chroniąc komórki przed zniszczeniem i tym samym przedłużając młodość!
Resvitarox działa od środka, neutralizując przyczyny, a nie objawy starzenia się organizmu.
Regularna suplementacja Resvitaroxu zapewnia trwałą i bezpieczną ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników – faktyczną przyczyną przedwczesnego starzenia się. Jedna kapsułka wystarczy aby na dłużej zachować młodość.
Maksymalna dawka antyoksydantów spowalniających proces starzenia się organizmu.
Więcej informacji znajdziesz tu mocantyoksydantow.pl ******
htgr7fe6wd4fe5gr76ht87jy98k9u08j9y78th6g7r5e6fwe65gr76ht87jy98ku908jy978th67rg56ef45d

Dodaj ogłoszenie