Mocno orzechowe brownie. Przepis na czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Brownie z orzechami to czekoladowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Brownie z orzechami to czekoladowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Brownie to słodki przysmak pochodzący z kuchni amerykańskiej. Nieco niepozorne, ciemne, płaskie kwadraciki kryją w sobie intensywnie czekoladowy smak i wilgotne, słodkie wnętrze. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na taki smakołyk w mocno orzechowej wersji. Sprawdź i wypróbuj nasz przepis na orzechowe brownie.

W skrócie

Zdrowotne właściwości czekolady

Czekolada to prawdziwy przysmak, znany i ceniony od lat. Dietetycy coraz częściej wspominają o jej prozdrowotnych właściwościach. Najbardziej polecana jest gorzka czekolada, z zawartością ziarna kakaowego 50-70%.

- W ciągu ostatnich 10 lat coraz więcej badań potwierdza, że umiarkowane spożycie gorzkiej czekolady i kakao może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Zbiorcza analiza badań wskazuje, że u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym czekolada o zawartości 50-70% ziarna kakaowego zmniejsza ciśnienie skurczowe średnio o 5,0 mmHg i rozkurczowe o 2,7 mmHg - czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Właściwości czekolady:

  • jest źródłem magnezu, żelaza i niacyny,
  • zawiera fenylotylaminę, która poprawia nastrój i wywołuje euforię,
  • jest źródłem teobrominy, która mocno pobudza i daje efekt podobny do kofeiny,
  • pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego i mięśni,
  • wpływa na mocne kości,
  • ma działanie przeciwskurczowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Ciasta i desery z czekoladą

Masz ochotę na słodki wypiek z czekoladą lub czekoladowy deser? Możesz przygotować np.:

Mamy dla ciebie przepis na czekoladowe brownie. To typowe dla kuchni amerykańskiej ciasto zachwyca prostotą wykonania i intensywnie czekoladowym smakiem. Proponujemy przygotować je zastępując niemal całą mąkę mielonymi orzechami laskowymi. Przekonaj się jakie to pyszne!

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować mocno orzechowe brownie:

Przepis na mocno orzechowe brownie

(czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 20 minut)

Upieczone i wystudzone brownie podziel na kwadraciki. Smacznego!
Upieczone i wystudzone brownie podziel na kwadraciki. Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej,
  • 200 g masła,
  • 200 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów,
  • 4 jajka,
  • szklanka cukru brązowego lub białego,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki posiekanych orzechów laskowych,
  • pół szklanki kawałków czekolady.

Jak zrobić orzechowe brownie?

  1. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą.
  2. Jajka ubij z cukrem, wanilią i szczyptą soli na jasną masę.
  3. Wciąż miksując wlej rozpuszczoną z masłem czekoladę.
  4. Wsyp mielone orzechy i 4 łyżki mąki. Wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy i kawałki czekolady. Wymieszaj łyżką.
  6. Przelej ciasto do niedużej blaszki ( np. 20X20), wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz brownie w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.
  8. Gotowe brownie ma być wilgotne i nieco ciągnące w środku.
Dodaj firmę Autopromocja

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Miej zawsze przy sobie butelkę wody

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Materiał oryginalny: Mocno orzechowe brownie. Przepis na czekoladowe ciasto, które rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej PolskaTimes
Dodaj ogłoszenie