Mięso zdrożeje już za kilka tygodni. Stanie się luksusem?

ak
Mięso drobiowe jesienią zdrożeje. Zwykle taniało, ale w tym roku susza, wzrost cen pasz oraz sytuacja na rynku zagranicznym mogą sprawić, że drób będzie drogi jak nigdy.
Mięso drobiowe jesienią zdrożeje. Zwykle taniało, ale w tym roku susza, wzrost cen pasz oraz sytuacja na rynku zagranicznym mogą sprawić, że drób będzie drogi jak nigdy. Lukasz Zarzycki / Echo Dnia
Chociaż od ponad dwóch lat cena kurczaka nie ulega zbytnim zmianom, wszystko może zmienić się już za kilka miesięcy. Trwająca susza oraz drożejąca pasza może spowodować znaczny wzrost cen drobiu. Czy niedługo mięso stanie się luksusem?

Zaledwie kilka dni temu ostrzegano nas, że cena chleba już za kilka tygodni przyprawi nas o zawrót głowy. Okazuje się, że nie tylko chleb zdrożeje. Podstawowy koszyk zakupów jesienią najprawdopodobniej będzie kosztował dużo więcej, bo do grona drożejących produktów dojdzie także mięso drobiowe.

Mięso zdrożeje na jesień. Dlaczego?

Sezonowo można zaobserwować, że ceny drobiu spadają jesienią i zimą, ale w tym roku prawdopodobnie tak nie będzie. Susza odbije się nie tylko na cenach chleba, ale także na cenach mięsa i jest najważniejszym powodem, który podniesie koszty zakupu mięsa.
Drożeją też pasze dla drobiu i to znacznie – w porównaniu z ubiegłym rokiem, dziś kosztują o 25% więcej.
Ponadto na polskie mięso jest dość mocny popyt z zagranicy, po tym jak zablokowano część dostaw z Brazylii z powodu kłopotów sanitarnych. To stawia polskich producentów mięsa w bardzo korzystnej sytuacji, pozwalającej im podnosić ceny i w eksporcie i w handlu krajowym.

Jak zmieniły się ceny w ciągu ostatnich 9 lat? Porównanie ko...

Ceny drobiu w ostatnich latach

Instytut Badawczy ABR SESTA i Hiper-com Poland przyjrzały się cenom mięsa drobiowego w ostatnich latach. Pod uwagę wzięto produkty promowane w gazetkach reklamowych największych sieci. Dane zbierano od stycznia 2016 roku do połowy br. Z powodu różnych gramatur, ceny przeliczano na 1 kg, po czym wyliczano średni koszt zakupu.

Ile płacimy za mięso kurczaka?

Średnia cena kurczaka w latach 2016-17 wynosiła 8,44 zł/kg, a porównując ten okres do I półrocza br. odnotowano nawet spadek do 8,39 zł/kg. W Polsce produkuje się też coraz więcej mięsa z kurczaka, część podlega eksportowi (Polska to unijny lider w produkcji mięsa drobiowego), a ceny w kraju są przystępne, choć różnią się w zależności od formatu. W I półroczu 2018 roku w sieciach convenience najmniej płacono w styczniu – 7,37 zł/kg, a najwięcej w dyskontach w marcu – 12,43 zł/kg. To różnica aż 69%.

Indyk i kaczka – też podrożeją

Systematycznie, choć nieznacznie, drożeje też indyk. Podwyżki cen związane były m.in. z ptasią grypą, która zmuszała do wybijania drobiu, czego skutki odczuwamy jeszcze w tym roku. W tym roku w dyskontach indyk był najdroższy w maju – średnio 16,65 zł/kg. Dla porównania, w zeszłym roku najwięcej płaciliśmy w czerwcu – 15,39 zł/kg. Wzrost ceny jest widoczny dla każdego konsumenta, a będzie jeszcze drożej.

Kaczki, najdroższe z całego drobiu, w tym roku kosztują nieco mniej niż w roku poprzednim. Również im grozi jednak wzrost cen powodowany suszą, drożeniem pasz i zapotrzebowaniem zagranicznych rynków.

Wszystkie ceny w górę - susza niszczy plony

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Mięso zdrożeje już za kilka tygodni. Stanie się luksusem? - Kurier Poranny

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Shedow
Proponuję, piec samemu chleb, hodować świnkę lub co kto woli, a i warzywka też własne. Najwieksza opuchlizna grozi od nadmiaru żarcia, zalecam jeść trawę....
G
Gość
NAPRAWDĘ? Będzie w Polsce ZNÓW MIĘSO? NIE DO WIARY!
Jakie? Takie całkiem „niedojrzałe” i nie „dojrzewające? Trudno uwierzyć w takie SZCZĘŚCIE! Te SPUCHNIĘTE kurczaki i cała ta SPUCHLIZNA, to jedno wielkie OBRZYDLISTWO! Ślinka napływa na samą myśl, że ZNÓW pokosztujemy PRAWDZIWEJ szynki, KABANOSÓW bez „osłonki”, którą najłatwiej przeciąć tasakiem i pysznych wędlin, jak: PRAWDZIWA szynkowa, oławska, krakowska, PODWAWELSKA i wiele innych, a WSZYSTKIE WĘDZONE i tym PRAWDZIWYM WĘDZENIEM wspaniale PACHNĄCE! Bardzo cieszy mnie myśl, że znów będzie ŚWIEŻA WOŁOWINA, SCHAB, a nawet i żeberka nietonące w takiej OPUCHLIŹNIE, że trudno się ich tam doszukać! Rozumiemy, że PRAWDZIWE PRZYSMAKI muszą mieć trochę wyższe ceny, ale od czego? Czy podstawą wyceny będzie MIĘSO, czy PRODUKOWANA z niego OPUCHLIZNA? CZEKAMY NA MIĘSO!!!
Wróć na i.pl Portal i.pl