Mięso z ubojni w Kalinowie wysyłane było do 10 krajów. Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, że mięso w sklepach jest bezpieczne

redZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
W sprawie afery dotyczącej nielegalnego uboju mięsa w zakładzie pod Ostrowią Mazowiecką, w Kalinowie, zwołano konferencję prasową. Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk powiedział, że mięso z podostrowskiej ubojni zostało wysłane do 10 krajów i około 20 punktów w Polsce.

Jak mówił, że 9,5 tony mięsa 2,7 trafiło za granicę naszego kraju. Znalazło się ono w: Finlandii, Portugalii, Słowacji, Estonii, Rumunii, Szwecji, Francji, Hiszpanii, na Litwie i Węgrzech.

Obecnie jest ono wycofywane.

- Nasi sąsiedzi dopytwali mnie o nadzór, o to, jak sobie poradziliśmy i co będziemy robić dalej. Sądzę, że przekonałem wszystkie kraje członkowskie, że w Polsce to był jednostkowy proceder, że został zlikwidowany i nie będzie już go w naszym kraju - mówił Paweł Niemczuk.

Podczas konferencji prasowej zapewniono też, że mięso dostępne w sklepach jest bezpieczne. O tym, że nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzie, mówił Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

Zapowiedziano też niezapowiedziane kontrole w rzeźniach w całym kraju. Zaproponowano również uszczelnienie przepisów.

Przypomnijmy, że cały proceder ujawnili dziennikarze "Superwizjera". Jeden z nich zatrudnił się w ubojni pod Ostrowią Mazowiecką, w Kalinowie, w której miało dochodzić do uboju chorych krów. Zakład został zamknięty, a śledztwo w tej sprawie wszczęła Prokuratura Okręgowa w Ostrołęce.

Więcej o tej sprawie pisaliśmy tutaj:

O ubojni pod Ostrowią Mazowiecką w TVN: reporter zatrudnił się w zakładzie i wykrył skandaliczne praktyki

Ubojnia w Kalinowie zamknięta. Śledztwo w sprawie zakładu prowadzi prokuratura

Nowe fakty w sprawie ubojni w Kalinowie. Mięso ma być wycofane z obrotu

Sprawa ubojni pod Ostrowią w prokuraturze. Śledztwo dotyczy trzech wątków

Źródło: TVN24

Materiał oryginalny: Mięso z ubojni w Kalinowie wysyłane było do 10 krajów. Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, że mięso w sklepach jest bezpieczne - Tygodnik Ostrołęcki

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 12

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

R
Realista

Pewnie więcej jest takich kombinatorów w całej Polsce. Żryjcie sobie teraz to sami.

I
Igi

To sqrwysyny trują nas z kazdej strony ,wszystko naszprycowane chemikaliami to do tego jeszcze padlina

K
Kwp

Powiedzcie mi co się stało z tysiącami ton tego mięsa rocznie? Te 9 ton to z jednej nocy...a gdzie reszta? Sądzę że każdy z nas już go je od dawna o niczym nie wiedząc pod taką czy inną postacią. Nie umiem sobie wyobrazić jak można w ten sposób. ... I to zarówno od strony traktowania zwierząt jak również ludzi. Brawo dla tego redaktora. Może dzięki niemu przejrzymy trochę na oczy....

D
Dorota

Ciekawe ile w tym wszystkim jest prawdy A ile medialnego show .Może za jakiś czas sie dowiemy albo i nie ...bo dziennikarze dbają o poczytnosc swoich artykułów. A przecież sie nie przyzna ze troche artykul zmontowal i podpicowal.

G
Gość

ciekawe czy główny inspektor zjadłby to ,, misko ,,?

G
Gość

zamknać oszustów, a do wiezienia dociagnać na sznurze za głowę, nogę .........

i
i są na to naukowe dowody

W ciągu ostatnich stu lat nikt nie zatruł się mięsem z tych ssaków. O szczegółach poinformowała Ewa Kopacz w słynnym już nie tylko w całej Polsce, ale i na świecie wywiadzie.

g
gota

a czy ten pseudominister ardanowski swoja porcie padliny z tej ubojni zjadl na obiad?

G
Gość

POTRZEBNY ZAKAZ INSTNIENIA FIRM HANDLUJĄCYCH BYDŁEM GDZIE FIRMA TO SAMOCHÓD. NIEZBĘDNE JEST ZORGANIZOWANIE POWIATOWYCH URZĘDOWYCH TARGOWISK. DRUGI PROBLEM TO SPOSÓB FINANSOWANIA NADZORU ZA KTÓRY PŁACĄ NADZOROWANI. Ktoś kto ma wpływ na prawo może to przeczyta. Lekarze Weterynarii nadzorujący na zlecenie Powiatowego Lekarza nie będą chcieli zmian ale najrozsądniej jest zmienić tą patologię. Pozdrawiam

L
Lilka

9 i pół tony a może 95 ton. 9 t mięsa można uzyskać z 30 sztuk a tyle tam zabijano przez jedno noc

L
Lelija

To gdzie wkraju sprzedano reszte tego mięsa Panie Pinkas?

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3