reklama

Międzynarodowy Dzień Sushi. Pomimo ceny będziemy zamawiać jeszcze więcej

Maciej Badowski AIP

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Mężczyźni zamawiają sushi chętniej od kobiet, największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia, a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

Jak wynika z raportu „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” kuchnia azjatycka i sushi (8 proc.) to trzecie – po pizzy (61 proc.) i kuchni amerykańskiej (22 proc.) – najchętniej zamawiane jedzenie online. Mówiąc o kuchni azjatyckiej, myślimy głównie o potrawach chińskich i japońskim sushi. To ostatnie odpowiada za ponad 20 proc. wszystkich zamówień kuchni azjatyckiej.

Na pewno będziemy zamawiać jeszcze więcej sushi. Przyszło do nas oczywiście z Japonii, gdzie oprócz przysmaku traktowane jest również jako recepta na długowieczność. Japończycy żyją średnio o 10 lat dłużej niż Polacy- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Piotr Kruszyński, prezes Pizzaportal.pl- Myślę, że będzie coraz popularniejsze u nas. Widać to po trendach. Szczególnie duże wzrosty widać w walentynki czy dzień kobiet. Wtedy zamawianych jest nawet dwukrotnie więcej potraw, niż w porównywalne dni tygodnia- dodaje.

Zamawiający sushi online w pierwszym kwartale 2019 roku średnio za rolkę płacili 25,23 zł, a za zestaw 67,16 zł. Zamawiający z całej Polski najchętniej wybierają sushi z serkiem Philadelphia (16 proc.). W pierwszym kwartale 2019 roku 12,05 proc. zamawiających zdecydowało się również na ten rodzaj sushi, 12 proc. wybrało futomaki, 8 proc. hosomaki, 5 proc. uramaki i tyle samo – nigiri.

- Nauczyliśmy się rozróżniać poszczególne rodzaje sushi. Może o tym świadczyć fakt, że 70 proc. zamówień stanowią konkretne rolki, które ludzie wybierają pod swoje preferencje. Tylko 30 proc. stanowią gotowe zestawy. Ludzie mają już świadomość, który rodzaj sushi jak wygląda i jak smakuje- mówi ekspert.

Międzynarodowy Dzień Sushi przypadający na 18 czerwca to okazja, aby poznać kilka faktów na temat sushi. Danie to ma wielowiekową tradycję – pierwsze wzmianki pojawiają się już w II wieku w chińskich kronikach. Dość odległy pierwowzór sushi, jakie znamy obecnie, stanowiły kawałki solonej ryby, zawiniętej w sfermentowany ryż. Z kolei za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei. Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie.

Materiał oryginalny: Międzynarodowy Dzień Sushi. Pomimo ceny będziemy zamawiać jeszcze więcej - Strefa Biznesu

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie