Magda Gessler: Branża gastronomiczna powoli umiera. Dodajcie nam tlenu, bo nam go odłączyli

OPRAC.:
Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Znana restauratorka i celebrytka, właścicielka kilku restauracji w mediach społecznościowych pisze o "powolnej śmierci branży gastronomicznej". Apeluje do klientów, żeby pomogli przetrwać branży ten trudny czas. - Kochani Klienci nie odwracajcie się od nas! Nie opuszczajcie tych którzy potrzebują wsparci bo rząd nam nie pomoże- napisała.

Gessler swój wpis rozpoczęła od Strajku Kobiet. - Mamy czas rewolucji, ogólnopolskiego strajku kobiet wobec krzywdy i złamania naszych praw- napisała i dodała, że go wspiera ale apel dotyczy tematu, który "reprezentuje".

- Jestem restauratorką od ponad 30 lat. W swoim zawodowym dorobku stworzyłam od zera kilkanaście restauracji a setkom z Kuchennych rewolucji, dałam drugie życie! W imieniu swoim i branży gastronomicznej, której czuje się głosem i częścią mówię DOŚĆ- napisała.



Jak zauważa we wpisie, branża dostała od Państwa "drugi cios, mocniejszy niż pierwszy". - Dostaliśmy go solo. Wyselekcjonowani spośród innych branż aby zginąć. Najmniejsi i średni przedsiębiorcy pozostawieni na śmierć. Gdzie tu sprawiedliwość gdy otwarci pozostają duzi, silniejsi... molochy, centra... miejsca gdzie wszyscy mieszają się jak w jednym garze… Gdzie pomoc dla gastronomii??- pyta restauratorka.

Gessler zwraca uwagę, że w restauracjach jest zachowywana dyscyplina, odległość i jest to przestrzegane. Jednak branża gastronomiczna "powoli umiera". - Wielu z nas nie podniesie się po drugim zamoknięciu- napisała i dodała, że "odbiera setki wiadomości od właścicieli restauracji, że ci nie radzą sobie w tym czasie.

Znana restauratorka swój wpis zakończyła apelem do klientów, aby ci "nie odwracali się od restauratorów". - Kupujcie na wynos, na dowóz. Wspierajcie! Nie opuszczajcie tych którzy potrzebują wsparci bo rząd nam nie pomoże. Jesteśmy sami- pisze. - Dodajcie nam tlenu, bo nam go odłączyli. Nie pozwalajcie umrzeć- dodała.

Lokale gastronomiczne zamknięte dla klientów na dwa tygodnie

- Restauracje, puby, kawiarnie, wszystkie tego typu przedsiębiorstwa nie będą prowadzić działalności jak do tej pory - oświadczył w zeszły piątek premier Mateusz Morawiecki. - Tylko dania na wynos, to obostrzenie jest zaplanowane na 2 tyg. z możliwością przedłużenia, jeśli nie będzie zmiany w licznie zakażeń lub liczba ta będzie cały czas rosła- dodał.

Czytaj także

- Wiem, że to trudna wiadomość dla właścicieli i klientów ale zdaniem specjalistów pomieszczenia gastronomiczne gdzie znajduje się dużo osób na jednej powierzchni, nie używa się tam maseczek, a same pomieszczenia są słabo wietrzone- argumentował szef rządu.

Najnowsze oferty na Black Friday

miejsce #8

Promocja

Tarcza tnąca T41 DEBRAY

Tarcza tnąca T41 DEBRAY

1,88 zł0,88 zł-53%
Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Magda Gessler: Branża gastronomiczna powoli umiera. Dodajcie nam tlenu, bo nam go odłączyli - Strefa Biznesu

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Anastazja Kamińska

Ja wspieram moją ulubioną restaurację! Uwielbiam spędzać czas w Sypkiej Mące, niestety teraz jest to niemożliwe, ale lokal na szczęścia działa na dowóz i korzystam tego, bo chcę im pomóc, a przy okazji mogę cieszyć się pysznym jedzeniem. Polecam i zachęcam do zamawiania do domu!