Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti? [PRZEPIS]

madZaktualizowano 
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie.
Spaghetti z warzyw to doskonały pomysł na lekkie danie. archiwum
Jak zrobić warzywne spaghetti? Bardzo prosto! Aby móc rozkoszować się smakiem spaghetti w wersji warzywnej, wystarczy świeża cukinia i… temperówka do warzyw. Jak w łatwy i prosty sposób przygotować tą warzywną bombę witaminową i dlaczego najlepiej będzie smakować z bakaliami?

Warzywne spaghetti jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe, zastępując tradycyjny makaron, tym wykonanym np. z cukinii, tworzymy na talerzu nie tylko pięknie wizualne dania, ale również zapewniamy naszemu organizmowi dużą ilość witamin i składników odżywczych.
Warzywne spaghetti najlepiej smakuje latem, kiedy nie mamy ochoty jeść ciężkich dań. Doskonale sprawdzi się również u osób na diecie, czy jako alternatywa dla tradycyjnego makaronu. Tak przygotowane spaghetti warto wzbogacić sezonowymi warzywami, czy delikatnym sosem.

Spaghetti z cukinii z sosem pesto z natki pietruszki

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku baby
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 75 g orzechów Pinii Bakalland
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 połówka cytryny
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie

Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą temperówki do warzyw lub obieraczki robimy z niej paski spaghetti. Następnie w osobnym naczyniu przygotowujemy pesto. Natkę pietruszki myjemy i siekamy, dodajemy ząbek czosnku, orzechy pinii, oliwę i wszystko dokładnie blendujemy za pomocą pulsacyjnych ruchów.
Gotowe pesto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do pesto dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie wszystkie składniki razem z makaronem przekładamy na patelnię i podsmażamy przez ok. 5 minut, tak aby składniki połączyły się ze sobą, a paski z cukinii nie stały się za miękkie.
Gotową pastę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i posypujemy liśćmi szpinaku. Aby jeszcze bardziej wydobyć smak potrawy, całość możemy skropić sokiem z cytryny.

Zobacz koniecznie: Tradycyjna kuchnia polska – przepisy. TOP 20 dań obiadowych kuchni polskiej naszych Czytelników

Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!

Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?

Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane

Wideo

Materiał oryginalny: Kulinarne trendy. Jak zrobić warzywne spaghetti? [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie