18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia: Słodki chłód na języku

Ewa Czerwińska
W kwestii lodów wszyscy jesteśmy łasuchami
W kwestii lodów wszyscy jesteśmy łasuchami Algida
Nic tak nie smakuje na letni deser jak lody. Mamy i babcie pamiętają ulepki na patyku kupowane w budce. Dziś to cała lodowa kraina! Z wyrafinowanymi dekoracjami, w kryształowych pucharach, ze świeżo posadzonym "drzewkiem"mięty. Do zrobienia w domu.

Lody Carte d'Or Czekolada na sałatce brzoskwiniowo-truskawkowej z bezami
* Produkty:
Lody Carte d'Or Czekolada 300 g
Brzoskwinie 2 szt.
Truskawki 100 g
Mięta
Syrop lub likier pomarańczowy 20 ml
Gotowe bezy - 2 szt.

* Sposób przygotowania:
Brzoskwinie i truskawki pokroić w kostkę, dodać drobno porwaną miętę i zalać syropem. Odstawić na godzinę do lodówki. Lody Carte d'Or Czekolada serwujemy na schłodzonej sałatce, posypane pokruszoną bezą.

Carte d'Or Creme Caramel w pieczonej gruszce
* Produkty:
Lody Carte d'Or Creme Caramel 300 g
Gruszki williams - 3 szt.
Cukier 350 g
Woda 900 ml
Wanilia w laskach 2 szt.
Gwiazdka anyżu 1 (opcjonalnie)
Cynamon kora 1 szt.
Sos karmelowy 50 g

* Sposób przygotowania:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć koszyczek nasienny.
W rondelku zagotować pozostałe składniki, dodać gruszki, gotować około 2 minut, a następnie zapiekać przez 6 minut w piecyku nagrzanym uprzednio do 200 st. C. Dwie połówki skleić porcją lodów Carte d’Or Caramel, ustawić na talerzu i udekorować miętą, sosem i wanilią.

Suflet czekoladowy z lodami Carte d'Or Wanilia
* Produkty:
Lody Carte d'Or Wanilia 300 g
Ciemna czekolada 200 g
Masło 20 g
Jaja 6 szt.
Cukier 60 g
Orzechy pistacjowe obrane 30 g
Melisa do dekoracji

* Sposób przygotowania:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić naczynie z czekoladą i masłem w drugim naczyniu wypełnionym gorącą wodą). Rozgrzać piekarnik do 200 st. C . Ubić pianę z cukru i białek, żółtka wymieszać z roztopioną czekoladą i całość połączyć. Masę rozlać do silikonowych lub pergaminowych foremek. Piec około 9 minut. Delikatnie wyjąć z foremki i serwować z lodami Carte d'Or Wanilia. Całość posypać posiekanymi pistacjami i udekorować liśćmi melisy.

Uwaga
Trwa nasza zabawa, w której zapraszamy Państwa do pisania o ważnych kulinarnych sprawach. Już pisaliście Państwo o smakach dzieciństwa, i tych, przywożonych z bliższych i dalszych podróży. Tym razem na kuchennym blacie temat Dwór Anna. Czekamy do środy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kurierlubelski.pl Kurier Lubelski