Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Krakowskie restauracje w Przewodniku Michelin 2017

Marcin Banasik
Marcin Banasik
`                                                                                                                                                                                                                                                                                                         `                                                                                                                                                                                                                                                                                                         `                                                                                                                                                                                                                                                                                                         `                                                                                                                                                                                                                                                                                                         `
` ` ` ` ` Andrzej Banas
22 krakowskie restauracje otrzymały plakiety Przewodnika Michelin 2017 Main Cities of Europe. Wśród nich jest m.in. Zazie Bistro, Cyrano de Bergerac, Del Papa i Ed Red.

Zazie Bistro zdobyło odznakę Bib Gourmand, co oznacza wyróżnienie za dobry stosunek jakości do ceny. Rekomendacje w tym roku trafiły do restauracji: Amarylis Bianca, Bottigliera 1881, Copernicus, Cyrano de Bergerac, Del Papa, Ed Red, Hana Sushi, Jarema, Kogel Mogel, La Campana, Miodova, Pod Baranem, Pod Nosem, Sąsiedzi, Studio Qulinarne, Szara, Szara Kazimierz, Trzy Ryby, Wentzl, Zakładka.

Dla restauratorów z całego świata już samo znalezienie się w przewodniku „Main Cities of Europe” jest dużym sukcesem.
Gwiazdka Michelin niezmiennie od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje.

Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor. Tak też stało się w przypadku krakowskich lokali.

Pierwszą w historii polską restauracją, która została uhonorowana gwiazdką Michelina było warszawskie Atelier Amaro, prowadzone przez szefa kuchni Wojciecha Modesta Amaro, które otrzymało je w 2013 roku.

WIDEO: Co krakowianie chcieliby dostać od św. Mikołaja?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski