2/10 Zamknij

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓWZakupy zrobiliśmy i co dalej? Segregujemy, myjemy,

Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

Zakupy zrobiliśmy i co dalej? Segregujemy, myjemy, przesypujemy, obieramy, mrozimy, żeby odpowiednio przechować i niczego nie zmarnować. My robimy tak:

1. Mięso i wędliny mrozimy porcjowane, w opisanych torebkach – zamrażarka bez prądu będzie trzymać ujemną temperaturę przez 48 godzin, a przez kolejne 2 dni około zera. Do całkowitego rozmrożenia mięsa upłyną kolejne długie godziny, a to dość czasu, żeby zawartość zamrażarki przetworzyć, jeśli nadal nie będzie prądu.

2. Warzywa – ziemniaki, buraki, włoszczyznę, cebulę, białą i czerwoną kapustę trzymamy w skrzynkach, w suchym i zacienionym miejscu. Do skrzynek wrzuciliśmy kilka jabłek, wyciągają wilgoć. Kapustę kiszoną i ogórki kwaszone trzymamy w domku narzędziowym, ale Twój balkon, do mrozów, też będzie dobry. Dodatkowo część włoszczyzny po obraniu i umyciu podzieliliśmy na gotowe porcje rosołowe i wrzuciliśmy do zamrażarki. Jedną część buraków po ugotowaniu zawekowaliśmy, a z drugiej po dodaniu chrzanu zrobiliśmy ćwikłę do słoików. Warkocze czosnku wieszamy w kuchni. Chrzan od rolników, w słoiku, fasola i groch w puszkach trafiają na półki. Obok stawiamy dużą ilość sosów pomidorowych w słoikach, puszkach i butelkach. W osobnych słojach mamy suszone grzyby – zawsze dodajemy trochę ryżu, który wyciąga wilgoć i grzyby nie pleśnieją. W kartonowych pudełkach trzymamy orzechy włoskie.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy