1/9
Jakie zapasy zrobić na kwarantannę?...

Jakie zapasy zrobić na kwarantannę?

Czy jesteś gotowa albo gotowy na pozostanie w domu przez 2 tygodnie albo przez miesiąc? Konieczność odbycia kwarantanny domowej może spotkać każdego, a decyzje często zapadają z dnia na dzień. Masz zapasy czy będziesz gorączkowo poszukiwać kogoś, kto zrobi zakupy dla ciebie? Fundacja GOTOWI.ORG przygotowała poradnik - jak zrobić zapasy na kwarantannę domową wraz z listą produktów na 30 dni.

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE


2/9
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

Zakupy zrobiliśmy i co dalej? Segregujemy, myjemy, przesypujemy, obieramy, mrozimy, żeby odpowiednio przechować i niczego nie zmarnować. My robimy tak:

1. Mięso i wędliny mrozimy porcjowane, w opisanych torebkach – zamrażarka bez prądu będzie trzymać ujemną temperaturę przez 48 godzin, a przez kolejne 2 dni około zera. Do całkowitego rozmrożenia mięsa upłyną kolejne długie godziny, a to dość czasu, żeby zawartość zamrażarki przetworzyć, jeśli nadal nie będzie prądu.

2. Warzywa – ziemniaki, buraki, włoszczyznę, cebulę, białą i czerwoną kapustę trzymamy w skrzynkach, w suchym i zacienionym miejscu. Do skrzynek wrzuciliśmy kilka jabłek, wyciągają wilgoć. Kapustę kiszoną i ogórki kwaszone trzymamy w domku narzędziowym, ale Twój balkon, do mrozów, też będzie dobry. Dodatkowo część włoszczyzny po obraniu i umyciu podzieliliśmy na gotowe porcje rosołowe i wrzuciliśmy do zamrażarki. Jedną część buraków po ugotowaniu zawekowaliśmy, a z drugiej po dodaniu chrzanu zrobiliśmy ćwikłę do słoików. Warkocze czosnku wieszamy w kuchni. Chrzan od rolników, w słoiku, fasola i groch w puszkach trafiają na półki. Obok stawiamy dużą ilość sosów pomidorowych w słoikach, puszkach i butelkach. W osobnych słojach mamy suszone grzyby – zawsze dodajemy trochę ryżu, który wyciąga wilgoć i grzyby nie pleśnieją. W kartonowych pudełkach trzymamy orzechy włoskie.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

3/9
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

3. Owoce – przede wszystkim mamy przetworzone w postaci konfitur, dżemów i soków. Te kupione w puszkach, egzotyczne, stawiamy obok, na półkach. Rodzime jabłka są naszym codziennym źródłem witamin, dlatego w domku narzędziowym ułożyliśmy je do trzech dużych skrzynek. Ty możesz to zrobić na balkonie, tylko okryj je z wierzchu, to nie zmarzną. Używamy też sporo cytryn. Żeby się nie popsuły i służyły nam przez wiele miesięcy obieramy ze skóry, kroimy na cząstki, wrzucamy do słoików i obficie przesypujemy cukrem.
4. Przyprawy, dodatki – my używamy tylko naturalnych, suszonych ziół, soli, pieprzu – trzymamy je w wielkim, zakręcanym słoju. W drugim mamy suche drożdże, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, galaretki, żelatynę, kiśle. Zamykane, plastikowe pojemniki też będą odpowiednie. Osobno stawiamy majonez i musztardę. Jajka – ok. 20 sztuk mamy zawsze w lodówce. Kolejne kilkadziesiąt trzymamy w starej brytfannie, całkowicie zanurzone w soli – utrzymują świeżość przez kilka miesięcy, sprawdziliśmy. Olej i oliwę trzymamy zawsze w zacienionym miejscu, żeby się nie popsuły.

Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

4/9
Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać...
fot. Gotowi.org/Magdalena Kordalewska

Kwarantanna domowa. Jakie zapasy przygotować, żeby przetrwać w domu 30 dni. Poradnik i LISTA ZAKUPÓW

5. Art. sypkie – mąkę kupujemy w 5 kg opakowaniach i szczelnie owijamy folią, przed gryzoniami. Jest jej sporo, ale nie da się zamrozić chleba na 30 dni dla całej rodziny. A mając suche drożdże i mąkę sami upieczemy świeży chleb. Albo dodamy jajka i zrobimy makaron. Mamy sporo miejsca, dlatego ryż, kasze czy makarony pozostawiamy w oryginalnych opakowaniach i wkładamy do zamykanych pojemników plastikowych. Ale dobrym sposobem jest wyjęcie torebek np. z kaszą czy ryżem i przepakowanie ich. Można zaoszczędzić sporo miejsca. Myszy nie jedzą cukru! Dlatego trzymamy go w różnych miejscach. Obowiązkowym punktem naszych zapasów są kaszki mleczno-owocowe dla niemowląt – w sytuacji krytycznej zalewamy ciepłą wodą i w mig mamy gotowe i pożywne jedzenie.
6. Konserwy mięsne i rybne – w słoikach i puszkach, zarówno ryby jak i mięsiwa, są ważnym elementem naszych zapasów, bo je po prostu lubimy. Wrzucamy je tam gdzie jest jeszcze miejsce – fabrycznie zakonserwowane raczej nie będą narażone na zepsucie.



Zobacz kolejne zdjęcia. Przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.

Polecamy

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Zabójstwo matki i córki. Kiedy zapadnie wyrok w tej głośnej sprawie?

Zabójstwo matki i córki. Kiedy zapadnie wyrok w tej głośnej sprawie?

Zobacz również

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Milik bohaterem Juventusu. Dał awans do finału Pucharu Włoch

Zabójstwo matki i córki. Kiedy zapadnie wyrok w tej głośnej sprawie?

Zabójstwo matki i córki. Kiedy zapadnie wyrok w tej głośnej sprawie?