Kolarski #PrzepisNaStulecie

Materiał informacyjny
Wszystko co największe zaczyna się od czegoś najmniejszego - mówi w filmie „Niedokończona historia” Ryszard Szurkowski - wybitny sportowiec i prawdziwy ambasador stulecia polskiego kolarstwa. Stulecia, które przypada w tym roku. Przypomnieć nieśmiałe marzenia, wielkie sukcesy i drogę pomiędzy nimi – oto cel oficjalnych obchodów jubileuszu, które objął mecenatem PKN Orlen.

Polskie kolarstwo zorganizowało się 27 czerwca 1920 roku, na warszawskich Dynasach. Już cztery lata później czwórka kolarzy torowych: Szymczyk, Łazarski, Lange, Stankiewicz zdobyła pierwszy w polskiej historii olimpijski medal – srebro w Paryżu. Pierwszy z wielu. Biała koszulka z czerwonym pasem i orzełkiem na piersi stała się symbolem waleczności. Królak, Szurkowski, Piasecki, Włoszczowska, Kwiatkowski, Majka - te nazwiska zna każdy kibic.

Trasę historycznych sukcesów polskiego kolarstwa przypomną media społecznościowe „100-lecia”. Mistrzowie wrócą wspomnieniami do swoich wielkich chwil i czasów, w których je odnosili. Sport nieprzypadkowo nazywany jest szkołą życia. Adam Małysz miał swoją bułkę z bananem, a Ryszard Szurkowski jajko z kiełbasą.

Takie właśnie były pół wieku temu żywieniowe nawyki polskiego peletonu. Czasy się zmieniły - znaczenie odpowiedniej diety w kolarstwie jest ogromne. Jak zdrowo jeść pokażą więc nam Maja Włoszczowska, Czesław Lang i inne gwiazdy dwóch kółek. Ich wysiłki oceni Jan Kuroń. Akcja odbywa się pod hasłem #PrzepisNaStulecie.

 

Bardzo się cieszę, że mogę zajrzeć do kolarskiej kuchni. Już po pierwszych obejrzanych filmach wiem, że poprzeczka będzie zawieszona wysoko. Jednocześnie są to przepisy, które każdy z nas może wcielić w życie - mówi mistrz kuchni.

Smak zwycięstwa poznacie na facebooku „100-lecie polskiego kolarstwa”. Atrakcji czeka tam zresztą dużo więcej.

 

Oficjalny profil obchodów 100-lecia polskiego kolarstwa

Wideo

Dodaj ogłoszenie