Polskie kolarstwo zorganizowało się 27 czerwca 1920 roku, na warszawskich Dynasach. Już cztery lata później czwórka kolarzy torowych: Szymczyk, Łazarski, Lange, Stankiewicz zdobyła pierwszy w polskiej historii olimpijski medal – srebro w Paryżu. Pierwszy z wielu. Biała koszulka z czerwonym pasem i orzełkiem na piersi stała się symbolem waleczności. Królak, Szurkowski, Piasecki, Włoszczowska, Kwiatkowski, Majka - te nazwiska zna każdy kibic.
Trasę historycznych sukcesów polskiego kolarstwa przypomną media społecznościowe „100-lecia”. Mistrzowie wrócą wspomnieniami do swoich wielkich chwil i czasów, w których je odnosili. Sport nieprzypadkowo nazywany jest szkołą życia. Adam Małysz miał swoją bułkę z bananem, a Ryszard Szurkowski jajko z kiełbasą.
Takie właśnie były pół wieku temu żywieniowe nawyki polskiego peletonu. Czasy się zmieniły - znaczenie odpowiedniej diety w kolarstwie jest ogromne. Jak zdrowo jeść pokażą więc nam Maja Włoszczowska, Czesław Lang i inne gwiazdy dwóch kółek. Ich wysiłki oceni Jan Kuroń. Akcja odbywa się pod hasłem #PrzepisNaStulecie.
Bardzo się cieszę, że mogę zajrzeć do kolarskiej kuchni. Już po pierwszych obejrzanych filmach wiem, że poprzeczka będzie zawieszona wysoko. Jednocześnie są to przepisy, które każdy z nas może wcielić w życie - mówi mistrz kuchni.
Smak zwycięstwa poznacie na facebooku „100-lecie polskiego kolarstwa”. Atrakcji czeka tam zresztą dużo więcej.