"Kill Grill", czyli co się kryje w zakamarkach restauracji

Bożydar Brakoniecki
Bourdain jest nie tylko wybitnym kucharzem, ale też niezrównanym felietonistą i showmanem
Bourdain jest nie tylko wybitnym kucharzem, ale też niezrównanym felietonistą i showmanem
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Czas obszedł się bezlitośnie z pionierami gastronomii, którzy z misją serwowali zgłodniałym bliźnim kulinarne abecadło.

Ze sławnej "Fizjologii smaku" Anthelme'a Brillat-Savarina (1825) do naszych czasów przetrwał na dobrą sprawę tylko wyrafinowany opis smażenia frytek, a z "365 obiadów za pięć złotych" naszej rodaczki Lucyny Ćwierczakiewiczowej (1860) broni się jedynie przepis na wielkanocną babę dla piętnastoosobowej familii. A i to pod warunkiem, że mamy pod ręką dwie kopy jaj.

Autorzy współczesnych książek kucharskich poszli więc po rozum do głowy i kuszą nasze podniebienia w zupełnie inny sposób. Sięgnijcie choćby po literackie dzieła Michaela Böcklera, który swoje kryminalne fabuły szpikuje smakowitymi przepisami rodem z toskańskiej kuchni.

Albo zerknijcie na ekran telewizora, gdzie Jamie Oliver, najsławniejszy brytyjski garkotłuk, niczym prestidigitator dokonuje nad rondlem prawdziwych gastronomicznych misteriów.

Wszystkich przebija jednak Anthony Bourdain, 52-letni kuchenny mag z Nowego Jorku, kulinarny felietonista "The Times" i gwiazdor telewizyjnego show o sztuce pichcenia smakołyków, który co tydzień ściąga przed ekrany miliony żarłoków.

Nas Bourdain interesuje jednak jako autor najpoczytniejszej dziś na świecie książki kucharskiej o złowieszczym tytule "Kill Grill. Restauracja od kuchni" (w księgarniach pojutrze).

To lektura tyleż wstrząsająca, co ucząca pokory. Bo kulisy gastronomicznego teatru, za które zaprasza nas cyniczny ekskucharz prestiżowej Brasserie Les Halles (Nowy Jork, South Avenue Park 411), przypominają horror przyprawiony czarnym angielskim humorem.

Od czwartku w księgarniach literacki smakołyk. Kuchenny epos pichci mag patelni z Nowego Jorku

Wedle Bourdaina karmią nas bowiem bez wyjątku psychopaci i sadyści. Jeśli zamówicie befsztyk - bądźcie pewni, że wysmaży go potencjalny zabójca, zupę ugotuje maniak piroman, a wino na pewno poda alkoholik, który i tak po drodze wypije połowę kieliszka.

Ale nie zraźcie się zawczasu - ta książka ocieka znakomitymi przepisami. W restauracyjnych zakamarkach, gdzie nie sięga oko naiwnego klienta, powstają prawdziwe cuda, choćby ukochane przez Bourdaina soczyste steki w ziołach albo zupa ślimakowa z parmezanem.

Autor puszcza więc do nas oko i szepce: no i co z tego, że kucharz jest łajdakiem i kantuje na podatkach, skoro potrafi wyczarować jedyne w swoim rodzaju périgord z truflami. Podobnie jest z cukiernikiem - regularnie tłucze żonę, ale deser bar-de-duc w jego wykonaniu to istny majstersztyk.

Po lekturze "Kill Grill" poczujecie apetyt na prawdziwą wyżerkę. Podpowiadamy więc, że już niebawem w księgarniach pojawi się monumentalne wydanie "Kuchni francuskiej" Sarah Woodward, znawczyni prowansalskich smakołyków i apologetki ruchu slow food.

A tuż po wakacjach kolejny sześciopak DVD z nową porcją "Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza". Tym razem zabierze nas w krainę gastronomicznej egzotyki Karaibów.

***

Telewizyjne programy Anthony'ego Bourdaina

"Cook Tour: In Search of the Perfect Meal", 2002
Nasz bohater przemierza świat w poszukiwaniu idealnej potrawy. Tyrolska golonka idzie tu o lepsze z żabimi udkami po burgundzku.
"Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook", 2004
Dziennik pokładowy szefa kucharzy na nowojorskim flagowcu Brasserie Les Halles. Wielki świat i kuchnia dla najwybredniejszych.
"No Reservations", 2007
Felietonowe wydanie kuchennego speca, czyli kompendium dla początkującego kucharza. O tym, jak przyrządzić kalmary i jak najlepiej wyszorować rondel.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie