Kawa - nowe trendy: Espresso tonic, Nitro, Cold Brew. Nie pijesz, nie jesteś trendy!

AIP
Szymon Starnawski /Polska Press
Cold Brew to napój, który idealnie sprawdzi się w upały – jest podawany na zimno, na kostkach lodu, a jego smak jest bardzo orzeźwiający i pobudzający. Kawa nitro wyglądem przypomina ciemne piwo. Wszystkie przebija Espresso tonic czyli połączenie goryczy kawy z nutami orzeźwiająco-cytrusowymi. To największe hity lata 2018 wśród smakoszy kawy!

Lato to doskonały czas na eksperymentowanie z napojami przygotowanymi na bazie kawy. W upalne dni zimna kawa z dodatkiem kostek lodu jest jak zbawienie, a kawiarnie prześcigają się w serwowaniu nowości kawowych.

Wraz z poprawiającą się sytuacją finansową Polaków oraz rosnącą świadomością, zmienia się znacząco ich styl życia oraz preferencje smakowe. - Polacy stają się świadomymi konsumentami poszukującymi nowatorskich sposobów parzenia i podania kawy, często dopytują o pochodzenie i jakość ziaren, z których przygotowana jest kawa – mówi Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Coffee & Tea Academy. – Rzadziej decydują się na napoje z cukrem, syropami i dodatkami, które zakłócają smak świeżo palonych ziaren – dodaje. Ekspert marki Julius Meinl zdradza, jakie rodzaje kawy „na zimno” królują w tym sezonie w kawiarniach.

Cold Brew – ochłodzi i ożywi

Do najczęściej wymienianych trendów i nowości należy Cold Brew. – To napój, który idealnie sprawdzi się w upały – jest podawany na zimno, na kostkach lodu, a jego smak jest bardzo orzeźwiający i pobudzający - mówi Marcin Kozicki, barista z wieloletnim stażem.
– Proces przygotowania kawy polega na moczeniu, czyli macerowaniu, świeżo mielonych ziaren w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin. Po tym czasie otrzymujemy klarowny, lekko przezroczysty napój – dodaje. Macerowanie ziaren kawy sprawia, że otrzymany napar nie tylko wygląda, ale także smakuje zupełnie inaczej niż parzona tradycyjnie kawa. - W zależności od naszych upodobań smakowych lub pory dnia możemy wybrać wersję Cold Brew z mlekiem, ze słodkim syropem lub z dodatkiem alkoholu – mówi Marcin Kozicki. – Ważne jest, aby baza była przygotowana z wysokiej jakości ziaren kawy, bo to one w największym stopniu wpływają na smak napoju. Dodatki nadają końcowego charakteru i zamykają kompozycję, ale nie mogą dominować – informuje barista. Napój bardzo przypadł do gustu Polakom i jest już dostępny w niemal każdej dobrej kawiarni.

Nitro – czyli kawa z dodatkiem azotu

Na popularności zyskuje kawa nitro, która wyglądem przypomina ciemne piwo.
- Kawa nitro przygotowywana jest na bazie Cold Brew, dodatkowo w kegu jest nasycana tlenkiem azotu – informuje Marcin Kozicki, Head Trainer Julius Meinl Coffee & Tea Academy. – Azot nadaje jej słodkiego smaku, wyczuwalne są delikatne musujące bąbelki, napój jest nieco gęsty, ale nadal lekki i zdecydowanie łagodniejszy w smaku od tradycyjnie parzonej kawy – dodaje. Aby spróbować kawy nitro konieczna jest wizyta w kawiarni – napój serwuje się z nalewaka, który sprawia, że na powierzchni tworzy się efektowna pianka.

Espresso tonic – orzeźwiająca kompozycja

To słodko-kwaśne połączenie mocnego espresso ze schłodzonym tonikiem. Napój ten podbił serca miłośników kawy na całym świecie i jest coraz częściej spotykany w polskich kawiarniach. – Espresso tonic to kawa z tonikiem, czyli połączenie goryczy kawy z nutami orzeźwiająco-cytrusowymi – informuje Marcin Kozicki. - Do przygotowania tego drinku idealnie pasują mieszanki kaw o cytrusowym aromacie, np. Red Door Blend z oferty Julius Meinl. Charakter napoju podkreślimy, dodając na koniec kilka kropli limonki – radzi ekspert marki Julius Meinl Polska. Przepis na przyrządzenie espresso tonic jest prosty: wystarczy połączyć jedno espresso i ok. 100 ml dobrze schłodzonego toniku. Drink na pewno zaskoczy swoim smakiem każdego, kto szuka alternatywy lub jest znudzony smakiem tradycyjnej kawy.

To już nieuchronne: ceny chleba wzrosną o 80 proc., mięsa o 30-40 proc. Co jeszcze podrożeje w najbliższym czasie, o ile i dlaczego? Kliknij, poznasz odpowiedź!

Kawiarnie każdego lata szykują mrożone specjały, które nie tylko przyniosą ochłodę w upalny dzień, ale dostarczą także dawkę kofeiny. W menu coraz częściej pojawiają się nowinki kawowe, a letnie spacery i spotkania ze znajomymi są doskonałą okazją do ich przetestowania i odkrywania nieznanych dotąd smaków.

Kliknij w ten tekst i polub nas na Facebooku! Będziesz wtedy na bieżąco z aktualnymi i ważnymi informacjami dotyczącymi budżetu domowego oraz prowadzenia biznesu. Naprawdę warto!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kawa - nowe trendy: Espresso tonic, Nitro, Cold Brew. Nie pijesz, nie jesteś trendy! - Strefa Biznesu

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Jolka

Jestem ogromną smakoszką kawy, ale nie słyszałam jeszcze o tych rodzajach kaw. Muszę w końcu je wypróbować. Od niedawna mam ciśnieniowy ekspres do kawy marki Delonghi i wykorzystuję różne przepisy. Najbardziej podobają mi się te: expressilustrowany.pl/espresso-cappucino-cafe-latte-flat-white-americano-roznice/ar/13848214. Są bardzo łatwe, a kawa jest przepyszna.

B
Bobby

Wow, nie wiedziałem, że istnieją takie świetnie rodzaje kaw. Muszą nauczyć się je robić. Dodatkowo pasuje opanować właściwą sztukę podawania kawy, by goście byli zachwyceni. Tu jest fajny poradnik: https://zwierciadlo.pl/material-partnera/jak-podawac-kawe-savoir-vivre-picia-kawy. Mam nadzieję, że nie popełnię żadnej gafy, bo wkrótce robię duże spotkanie rodzinne.

l
luiza

walory smakowe można podnieść poprzez odpowiednią oprawę a konkretnie chodzi mi o ładną zastawę, zaszalałam i kupiłam sobie nową porcelanową zastawę kubiko i w pełni cieszę się moją poranną kawusią

S
Semmi

Fajne pomysły na kawę. Na pewno wypróbuję :) Polecam przepisy na kawę z różnych stron świata, które można znaleźć tutaj: https://www.national-geographic.pl/national-geographic/przepisy-na-kawe-z-roznych-stron-swiata

D
Dora

Koniecznie muszę wypróbować kawę nitro, której jeszcze nigdy nie miałam okazji pić...Ba, nigdy wcześniej nawet o niej nie słyszałam, a staram się na bieżąco śledzić różne nowinki kawowe. Regularnie nawet odwiedzam stronę producenta mojego ekspresu do kawy: http://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/dolce-vita

k
kamcia

Lubię pić kawy o ciekawym, niespotykanym smaku. W domu mam dobry ekspres do kawy ciśnieniowy z młynkiem marki De’Longhi i testuję przepisy z tej strony: http://www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/przepisy-kawowe/klasyczne-kawy/kawa-po-wiedensku-czyli-napoje-i-desery-kawowe-na-bazie-espresso. Ostatnio najbardziej smakuje mi amerykańska dyniowa kawa.

Wróć na i.pl Portal i.pl